Tratatul, la care sunt parte 52 de națiuni, a început ca o încercare de a apăra veniturile firmelor energetice europene care au investit în fostele economii sovietice după căderea Cortinei de Fier. Le permite să dea în judecată statele într-un sistem judiciar secret atunci când cred că așteptările lor de profit au fost afectate de deciziile politice.
Modificarea vine acum în contextul în care tratatul ar putea ajuta statele să apeleze la acțiuni în instanță care să le protejeze de închiderea proiectelor bazate pe petrol, cărbune sau gaze pentru a îndeplini obiectivul UE de zero emisii poluante până în 2050.
Mai mult de două treimi din investițiile energetice ale UE protejate prin tratat provin de la investitori cu sediul în UE, iar plățile totale făcute în bazele tratatului ar putea ajunge până la 1,3 miliarde de dolari până în 2050, potrivit unor estimări.
„Această propunere ar reduce dramatic riscul ca firmele de combustibili fosili să atace politicile climatice – cel puțin în cadrul UE. Dar ar fi și mai bine să se deschidă posibilitatea țărilor din afara UE de a adera la acest acord în combinație cu o retragere coordonată. De ce să nu oferi altor țări opțiunea de a se elibera de ghearele acestui monstru al tratatului?”, a declarat Cornelia Maarfield, reprezentant pentru politicile comerciale și climatice la Climate Action Network Europe.
Propunerea Comisiei subliniază pericolul că diferențele dintre legislația UE și tratatul energetic „s-ar transforma de facto într-un conflict juridic, deoarece hotărârile arbitrale care încalcă legislația UE ar circula în ordinea juridică a țărilor terțe [non-UE]”.
Decizia Bruxelles-ului face parte dintr-o încercare în curs de „modernizare” a tratatului, în condițiile în care mai multe state au amenințat cu părăsirea lui.
Joi, Camera inferioară a parlamentului polonez a votat decisiv retragerea din tratat cu 418 voturi pentru la 11 împotrivă.
Polonia are o reputație negativă din punct de vedere climatic, dar sprijină obiectivul UE de zero emisii nete pentru 2050, care îi impune să-și înceteze rapid extinderea industriei de cărbune și gaze.