Mergi direct la conținut »
Completul de 5 judecători de la ICCJ ia în discuție, luni, apelul DNA în cazul achitării lui Ludovic Orban
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Completul de 5 judecători de la ICCJ ia în discuție, luni, apelul DNA în cazul achitării lui Ludovic Orban

Completul de 5 judecători al ICCJ reia, luni dezbaterile, în cazul apelului declarat de procurorii DNA împotriva deciziei de achitare stabilită de un complet de trei judecători de la aceeași instanță.

De Cătălin Lupășteanu,

La termenul de luni al procesului magistrații vor asculta pledoariile finale ale procurorilor DNA și ale apărătorilor lui Ludovic Orban precum și ultimul cuvânt al politicianului.

Pe parcursul procesului Orban a susținut constant că el nu a săvârșit fapta de care este acuzat așa cum o prezintă procurorii DNA și că discuția despre bani ar fi fost inițiată de cel care l-a și denunțat.

Achitat cu vot de 2 la 1

Doi judecători au stabilit că Ludovic Orban trebuie achitat pentru acuzațiile procurorilor DNA în vreme ce al treilea magistrat a stabilit, separat, că Orban ar trebui condamnat la un an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia a fost atacată cu apel de procurorii DNA, care cer aplicarea unei pedepse cu închisoarea, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la la aceeași instanță.

În acest dosar Ludovic Orban este acuzat că şi-a folosit funcţia politică şi a acţionat cu intenţie când a cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să îşi susţină campania electorală în calitate de candidat PNL la Primăria Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

 

Close
Închide
  Close