Papa Leon al XIV-lea ține primul său discurs
Robert Francis Prevost, sub numele său pontifical, Papa Leon an XIV-lea, a ieșit la câteva momente după anunțul cardinalului diacon senior Domique Memberti a făcut anunțul cu privire la identitatea sa și a ținut un discurs în limba italiană.
„Pace vouă tuturor! Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, bunul păstor care și-a dat viața pentru Dumnezeu. Și aș dori ca acest salut de pace să pătrundă în inimile noastre și în familiile noastre”, a spus Papa Leon al XIV-lea în italiană, adresându-se mulțimii adunate la Vatican.
„Să păstrăm în urechi vocea slabă a Papei Francisc care binecuvântează Roma. Papa care a binecuvântat Roma, a dat binecuvântarea sa întregii lumi în dimineața Paștelui. Permiteți-mi să continui această binecuvântare. Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu iubește pe toată lumea. Răul nu va învinge”, a mai spus noul Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea.
Habemus Papam! Robert Francis Prevost este noul Suveran Pontif
Dominique Mamberti, cardinalul diacon senior a ieșit la balconul Bazilicii Sfântul Petru și a anunțat noul Suveran Pontif.
Conform tradiției, cardinalul Mamberti a anunțat, în latină, alegerea noului papă: „Vă anunț o veste mare de bucurie! Avem un papă! El este eminentul și reverendul Lord Cardinal al Sfintei Biserici Romane Robert Francis Prevost care și-a luat numele Papa Leon al XIV-lea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_60c151f74406f9a5cfa70e8e55fa86f4.webp)
Papa Leon al XIV-lea este al 267-lea Suveran Pontif, ales de conclavul format din 133 de cardinali electori.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/credinciosii-se-bucura-in-timp-ce-fum-alb-se-ridica-din-cosul-capelei-sixtine-unde-133-de-cardinali-s-au-adunat-in-a-doua-zi-a-conclavului-pentru-a-alege-un-nou-suveran-pontif.jpg)
Fum alb la vatican
Mulțimea adunată în Piața Sfântului Petru a izbucnit în urale și aplauze în momentul în care fumul alb s-a ridicat din coșul Capelei Sixtine și clopotele au început să bată în turnul bazilicii, confirmând faptul că cei 133 de cardinali electori care se aflau de ieri după-amiază în izolare au ales un nou Suveran Pontif.
Identitatea noului papă va fi dezvăluită în scurt timp de Dominique Mamberti, cardinalul diacon senior, care, conform tradiției, va apărea la balconul Bazilicii Sfântul Petru, care dă spre piață, și va anunța: „Habemus Papam” – „Avem papă”.
A NEW POPE HAS BEEN CHOSEN!
White smoke! pic.twitter.com/9RqDYLQp5G
— Laura Loomer (@LauraLoomer) May 8, 2025
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5ee192f714fb404ecb774f14a498de17.jpg)
Fum negru la Vatican
Al doilea vot al conclavului pentru alegerea noului papă s-a încheiat joi dimineață fără succes, după cum a semnalat fumul negru care s-a ridicat din coșul Capelei Sixtine, potrivit BBC.
Mulțimi de oameni așteptă în piața din fața Bazilicii Sfântul Petru alegerea unui nou șef al Bisericii Catolice.
Un elicopter zboară la joasă altitudine, iar ecranele mari afișează încontinuu faimosul coș de fum, adesea flancat de unul sau doi pescăruși.
Ultimul conclav, care l-a ales pe Papa Francisc în 2013, a durat două zile și a implicat cinci scrutine.
Și Papa Benedict al XVI-lea a fost ales, în 2005, în două zile și patru scrutine în total.
Conclavul pentru alegerea lui Ioan Paul al II-lea din 1978 a durat trei zile și a necesitat opt scrutine .
Dintre conclavele moderne, zece de la începutul secolului al XX-lea, durata medie a fost de trei zile și șapte scrutine, conform sursei citate.
Cardinalii votează pentru a doua oară
Joi, 8 mai, vom afla dacă cei 133 de cardinali, reuniți în Capela Sixtină au ales un nou papă.
Fumul alb va semnala că a fost ales un nou Papă, în timp ce lipsa fumului indică faptul că nu a fost luată încă o decizie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63d49ea55ef1c1dab68e8841be136c73.jpg)
Deocamdată, coșul nu a scos fum, sugerând că votul de la 09:30 nu a fost concludent.
Mii de credincioși așteaptă în Piața Sf. Petru din Vatican să vadă fumul. Oamenii sunt cu ochii pe coșul de fum, care poate fi urmărit și de pe un ecran.
Mai mulți pescăruși s-au pus lângă coș, însă nici urmă de fum, până acum.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/vatican-conclav-1024x597.jpg)
Următoarea oportunitate de a afla va fi la 12:00 – ora Italiei.
Conclavul a început miercuri, iar la prima rundă de vot a ieșit fum negru, semnalând un rezultat nefinalizat.
De obicei, Papa nu este ales din prima încercare, dar rezultatul poate veni începând de a doua zi, după cele patru runde de vot zilnice.
Semnalele de fum sunt așteptate la prânz și seara.
S-a încheiat primul vot
Fum negru iese pe coșul Capelei Sixtine de la Vatican – ceea ce înseamnă că va continua Conclavul și mâine, potrivit Sky News.
Cei 133 de cardinali nu au ajuns la o decizie în primul tur de scrutin al conclavului, iar procesul continuă.
De mâine, vor avea loc maximum patru tururi de scrutin pe zi, până la alegerea unui nou papă.
Fumul a apărut la aproximativ patru ore după ce cei 133 de cardinali au intrat în capelă, au depus jurământul de păstrare a secretului și au deschis oficial ritualul de alegere a unui succesor al Papei Francisc.
21:01 #fumata nera#conclave #VaticanNewsIT pic.twitter.com/ptEvWxnDSd
— Vatican News (@vaticannews_it) May 7, 2025
Întrucât nimeni nu a obținut majoritatea necesară de două treimi, sau 89 de voturi, cardinalii se vor retrage peste noapte în reședințele Vaticanului, unde sunt cazați.
Streams of people leaving after black smoke seen after first round of voting of #conclave meaning no Pope found yet pic.twitter.com/5A7d91oNKC
— Eleonora.Chiarella (@Ele_Chiarella) May 7, 2025
Activiste care cer includerea femeilor în Conclav au aprins fumigene roz la Vatican: „Nu pot să continue să ne ignore”
Un grup de femei din mişcarea The Womens Ordination Conference a aprins fumigene roz pe un deal în apropiere de de Vatican, miercuri, în semn de protest faţă de o Biserică Catolică dominată de bărbaţi, cu câteva ore înainte ca 133 de cardinali electori să se reunească pentru a alege un succesor al lui Francisc I.
„În timp ce lumea poate că aşteaptă fum alb sau negru, fumul nostru roz este un semnal care arată că femeile ar trebui să fie incluse în toate aspectele Bisericii” Catolice, a declarat directoarea mişpcării, Kate McElwee, potrivit News.ro.
🎥 Watch | Activists Release Pink Smoke in Protest Over Vatican’s Male-Only Conclave pic.twitter.com/Xmx9VjSb7l
— CLR.CUT (@clr_cut) May 7, 2025
„Facem fum roz deasupra Vaticanului chiar înainte de intrarea cardinalilor, pentru că vrem să spunem foarte clar că nu pot să continue să ignore femeile”, a denunţat Miriam Duignan de la Insitutul Catolic de Cercetare.
Începând din 1918, dreptul Bisericii Catolice prevede că doar preoţi catolici pot să fie cardinali, adică bărbaţi.
Prezenţa oircărei femei cardinal în Conclav ar fi posibilă posibilă doar printr-o modificare profundă a dreptului canonic.
Cardinalii electori încep să intre în Capela Sixtină pentru a deschide conclavul
În timp ce intrau în capela împodobită cu „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo, cei 133 de cardinali au cântat meditativ „Litania Sfinților”. Un rând de gărzi elvețiene a stat în poziție de drepți, potrivit Euronews.
După ce ușilee Capelei Sixtine se închid, cardinalii intră în izolare, fără nicio legătură cu exteriorul, până la alegerea noului Suveran Pontif.
Miercuri după-amiază este programată o singură rundă de vot, însă, începând de joi, cardinalii vor vota de până la patru ori pe zi.
Primul fum va ieși pe horn, miercuri seară, după ora 20.00, ora României. Cardinalii electori rămân izolați până când fumul alb, care anunță alegerea unui nou Suveran Pontif, va ieși pe coș.
Primul vot a început la ora 16.00, ora României
Cei 133 de cardinali ai conclavului încep alegerea unui nou papă, izolându-se de lume în Capela Sixtină până când îl vor alege pe cel care speră că poate uni o Biserică globală diversă, dar divizată, relatează Reuters.
Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră la ora 16:00, ora României, în Capela Sixtină a Vaticanului, după slujba publică din Bazilica Sfântul Petru, şi îşi încep conclavul secret pentru alegerea unui succesor al Papei Francisc, care a murit la 21 aprilie.
Un număr record de 133 de cardinali din 70 de ţări vor intra în Capela Sixtină, faţă de 115 din 48 de ţări la ultimul conclav din 2013 – o creştere care reflectă eforturile papei Francisc de a extinde raza de acţiune a Bisericii în regiuni îndepărtate cu puţini catolici.
De secole, niciun papă nu a mai fost ales în prima zi a unui conclav, astfel încât votul ar putea continua timp de mai multe zile înainte ca unul dintre „prinţii” cu pălărie roşie ai Bisericii să primească majoritatea necesară de două treimi pentru a deveni cel de-al 267-lea pontif.
Ce înseamnă conclav
Conclavul este o adunare a cardinalilor catolici, care se realizează în vederea alegerii unui nou papă, conform procedurii instituite în anul 1274 de papa Grigore al X-lea.
Termenul conclav este, de asemenea, utilizat și pentru sala în care se întrunește conclavul.
În antichitate, termenul de conclav semnifica o încăpere care putea fi închisă cu cheia. Încăperea se găsea de obicei lângă camerele de culcare, și acolo matroanele romane își primeau musafirii apropriați.
Cum se alege noul papă și cine sunt principalii candidați?
Procesul de alegere a unui nou papă este învăluit de tradiție dar și mister. Începând de astăzi, ora 16:00, 133 de cardinali electori se reunesc în Capela Sixtină pentru a alege următorul Suveran Pontif.
Printre favoriți să devină noul Suveran Pontif se numără Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, considerat un diplomat abil, Luis Antonio Tagle, fostul arhiepiscop de Manila care ar putea deveni primul Papă asiatic, Peter Turkson din Ghana, care este văzut ca un candidat puternic pentru a deveni primul Papă african după 1.500 de ani și Matteo Zuppi, cunoscut pentru misiunile sale de pace, completează lista favoriților.
Cum se desfășoară conclavul și cine participă
Cardinalii catolici joacă un rol crucial în alegerile care încep miercuri, 7 mai, în Vatican. Din cei 252 de cardinali catolici, doar 135 au drept de vot, având sub 80 de ani.
Cardinalii votează de două ori pe zi, folosind buletine secrete cu inscripția latină „Îl aleg ca Suveran Pontif”. Este nevoie de o majoritate de două treimi plus unu pentru a alege noul Papă. După fiecare sesiune, buletinele sunt arse, iar culoarea fumului indică rezultatul.
Distribuția geografică a cardinalilor este inegală. Europa domină cu 114 cardinali, urmată de Asia cu 37 și America de Sud cu 32. Africa are 29, America de Nord 28, în timp ce America Centrală și Oceania au cei mai puțini.
În ceea ce privește puterea de vot, Europa conduce din nou cu 53 de cardinali electori. Asia urmează cu 23, iar Africa cu 18. Cel mai tânăr cardinal are 45 de ani, în timp ce cel mai în vârstă are 99 de ani.
Protocol și reguli la conclavul de la Vatican
Odată începută procedura de vot pentru noul Suveran Pontif, toți participanții sunt izolați de lumea exterioară, și trebui să jure să păstreze pe viață procesul. La această regulă sunt incluși și personalul auxiliar, precum medicii, bucătarii și ospătarii.
Izolarea strictă are ca scop protejarea procesului de influențe externe. „Există dispozitive de bruiaj electronic pentru a se asigura că semnalele telefonice și Wi-Fi nu intră sau ies”, a explicat John Allen, redactor la publicația religioasă la Crux.
De asemenea, pe timpul votului, cardinalii nu au acces la televizoare, ziare, radio sau internet, și nu au voie nici măsar să deschisă ferestrele.
În plus, pentru a asigura secretul alegerilor noului papă, Guvernoratul Vaticanului a anunțat că va dezactiva toate instalațiile de transmisie a semnalului de telecomunicații mobile și radio pe întreaga suprafață a Vaticanului până în momentul în care votul se termină.
Când iese fumul alb și ce înseamnă
Alegerea unui nou papă implică un ritual ancestral, centrat pe semnalul de fum care se ridică deasupra Capelei Sixtine.
Votul pozitiv sau negativ este indicat prin culoarea fumului: alb sau negru. Fumul negru indica lipsa unei decizii, iar cel alb anunță faptul că noul Suveran Pontif a fost ales.
„Din Antichitate, oamenii au văzut fumul care se ridica – din sacrificiile de animale și cereale din Biblie sau din arderea tămâii în tradiție – ca o formă de comunicare a omului cu divinitatea”, explică profesorul Candida Moss de la Universitatea din Birmingham.
Pentru a realiza acest spectacol, Vaticanul folosește tehnologie modernă. Două sobe speciale sunt instalate în Capela Sixtină, conectate la un coș de fum.
Care e originea semnificației HABEMUS PAPAM și cine face anunțul
„Habemus Papam” este o locuțiune care provine din latina seculară care semnifică „Avem un papă”.
Ea este pronunțată de către cardinalul protodiacon la ieșirea dintr-un conclav papal, de la balconul central al Bazilicii Sfântului Petru de la Vatican, pentru a anunța orașul și restul lumii identitatea noului Suveran Pontif ales precum și ce nume și-a asumat acesta.
Istoria Conclavului
Prima închidere forțată a cardinalilor într-un conclav a avut loc în 1198, la alegerea lui Inocențiu al III-lea. Acest eveniment a marcat începutul unei practici controversate în istoria Bisericii Catolice.
În 1241, situația s-a agravat. La moartea lui Grigore al IX-lea, cardinalii au fost închiși în condiții precare la Septizonium. Consecințele au fost grave: boli și chiar moartea unuia dintre ei.
Un moment crucial a fost după decesul lui Clement al IV-lea. A urmat o perioadă de sede vacante de 33 de luni, cea mai lungă din istorie. Cetățenii din Viterbo au luat măsuri extreme, închizându-i pe cardinali pentru a forța o alegere.
Aceste evenimente au dus la emiterea bulei Ubi periculum de către Grigore al X-lea în 1274. Aceasta prevedea izolarea cardinalilor și reducerea alimentelor pentru a urgenta procesul de alegere. Cu toate acestea, regulile au fost rareori aplicate.
Procedurile actuale pentru alegerea papei au fost stabilite de Papa Ioan Paul al II-lea în a sa constituție apostolică Universi Dominici gregis din 1996.
Ce semnificație are numele Papei
La fel ca alte ritualuri și tradiții asociate alegerii unui nou papă, noul său nume este încărcat de secole de simbolism catolic și este supus unei analize atente.
Alegerea unui nume papal este una dintre primele decizii luate de noul lider al Bisericii Romano-Catolice, având o semnificație profund simbolică în conturarea direcției pontificatului
Numele papale sunt încărcate de semnificații istorice, inspirate de realizările, reformele sau popularitatea purtătorilor anteriori. De exemplu, Papa Francisc a ales acest nume pentru a reflecta valorile Sfântului Francisc de Assisi – pace, iubire pentru natură și grija față de săraci.
Înaintea lui, Papa Benedict al XVI-lea și-a ales numele în onoarea Sfântului Benedict și a Papei Benedict al XV-lea, promotor al păcii în timpul Primului Război Mondial.
Este foarte puțin probabil ca un viitor papă să aleagă numele Petru, din reverență față de primul papă și din cauza unei profeții străvechi care afirmă că un eventual Petru al II-lea va fi ultimul papă.
Alte nume, cum ar fi Urban sau Pius, sunt evitate din cauza asocierilor negative: Urban al VIII-lea este legat de condamnarea lui Galileo, iar Pius al XII-lea este criticat pentru poziția sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Cele mai rapide alegeri și cele mai lungi din istorie
Cel mai rapid conclav papal a avut loc în anul 1503, la alegerea Papei Iulius al II-lea. Potrivit istoricului Vaticanului Ambrogio Piazzoni, acesta a durat doar câteva ore.
În contrast, cel mai lung conclav papal din istorie a durat trei ani. Acesta a început în 1268 și s-a încheiat în 1271, când a fost ales Papa Grigore al X-lea. Pentru a prelungii alegerile, locuitorii Vaticanului au smuls acoperișul clădirii în care deliberau cardinalii, și le-au luat mâncarea, limitându-le mesele la pâine și apă.
În încercarea de a evita repetarea situației, Grigore a decretat în 1274 că doar o singură masă pe zi vor primi cardinalii în cazul în care conclavul se prelungește mai mult de trei zile.
Cei mai cunoscuți papi
De aproape 2000 de ani, Papa este șeful Bisericii Romano-Catolice, cea mai mare confesiune creștină din lume, iar din anul 30 d.Hr. și până în zilele noastre au existat 266 de papi, conform „Annuario pontificio” publicat de Vatican.
Printre cei mai cunoscuți papi din istorie se numără Papa Francisc I, Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Ioan al XXIII-lea, Papa Pius al XII-lea, Papa Inocențiu al III-lea și Papa Leon I.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ae84a69cb422c8c3a82ad743946c3eae.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_c5f5cfa00e36b7a2bb7cfb183abba81a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_11ca61657c49e43f21c9b471e0d3ed55.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_7c9eccf56f73bce8f68e29f9ea7912bc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ac7ff706c5950e6780ff9b1ced92c610.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d334cd5129285202ce4ac706df09f247.jpg)
Alte știri
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_711de43c0cbe6ddff3573d1b1b1de38e.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_1d7d001d3abab20f18a23c3ee77e427a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_e085bb63a453eab027f5d331ef561698.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_84015aba3a78cd11d1d2edf1ff07655a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_6b1ce88bbae6899943a0ca31c637fc01.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8c688642b120dfed3a4e06a2005f6198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_8bd8f0700d7b5852d4b31eba317eb385.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_adcdd9251e7eb47fd302443f977a5902.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_66960d8c8aace222a1f5bac8d3a4681a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_ad23bc11df4b7ed73db635548fc05301.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_30652e3a47cc054b3653e590e3856a50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_aca88d3b21146571ce25fd04c6f9f0cf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_07f9ab5dfafb98985edb63540fa52709.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_d13b4b26d93f63329a4250185dbd1606.jpg)
Politic
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_31ef901cbee20cabd234303a47cefcd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_e3d0d17abe2dacff37546bef7b160c6a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_b15e3ad9d2a7d0c86d31bd943b96ed80.jpg)
tomitan 09.05.2025, 08:35
Gresit! Cel cu "Manus eius Trump!", era alt american, un ultraconservator pe nume Raymond Burke. PS.Se pare ca domnii cardinali i-au dat sah mat lui Trump.Au ales un papa american , dar nu pe placul lui Trump& Co.Papa LeonXIV , cand era cardinal chiar l-a criticat pe *** cu ochii in fundul craniului, JD Vance
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
AaaBbbCcc 08.05.2025, 20:20
Manus eius Trump! Manus eius Trump!
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.