Munca in folosul comunitatii nu va mai fi, de acum incolo, o simpla vorba-n vant. Si nici doar o formalitate scriptica prin care se scapa de puscarie. Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un proiect de modificare si completare a Legii nr. 82/1999 privind inlocuirea inchisorii contraventionale cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Pentru promovarea unei conceptii moderne, in materia legislatiei contraventionale s-a instituit inlocuirea sanctiunii inchisorii contraventionale, prevazuta in legi speciale si ordonante ale Guvernului, cu sanctiunea obligarii contravenientilor de a presta activitati in folosul comunitatii pe o durata intre 50 si 300 de ore, maximum 3 ore pe zi, iar in zilele nelucratoare, exclusiv duminica, opt ore pe zi.
Varianta muncii in folosul comunitatii „pica” daca in momentul savarsirii contraventiei faptuitorul avea asupra sa cutit, pumnal, box, sis, ori alte asemenea obiecte, arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate ori substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant; fapta a fost savarsita de trei sau mai multe persoane impreuna; fapta a fost savarsita prin violenta sau a produs indignarea cetatenilor ori a tulburat linistea publica; fapta a fost savarsita in decurs de un an de la pronuntarea unei hotarari judecatoresti anterioare, prin care contravenientului i s-a aplicat sanctionarea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii nu poate fi aplicata in cazul persoanei cu handicap, femeii gravide sau femeii care are in ingrijire un copil in varsta de pana la doi ani, precum si in cazul militarilor in termen.
O prevedere noua este cea potrivit careia, in cel mult trei zile de la primirea mandatului de executare, contravenientul se va prezenta la primarul localitatii unde isi are domiciliul sau resedinta, pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii. „Pedepsitul” va incepe munca in cel mult cinci zile de la primirea mandatului de executare. Primarul are obligatia sa asigure evidenta sanctiunii obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Tot noua este si prevederea potrivit careia, in cazul in care contravenientul, cu rea vointa, nu se prezinta la locul stabilit de instanta pentru prestarea activitatii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul are obligatia sa se reprezinte si sa execute sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in bune conditii, instanta care a judecat contraventia poate inlocui sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii cu sanctiunea inchisorii contraventionale.
In cei aproape doi ani de la intrarea in vigoare a legii s-au obtinut unele rezultate, dar au fost semnalate si lipsuri. Din cauza ca de la aplicarea legii nu au fost exceptate anumite contraventii, indeosebi faptele de violenta, unora dintre contravenienti li s-a aplicat sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, in loc ca instantele sa fi aplicat sanctiunea inchisorii contraventionale cu privare de libertate.
De asemenea, uneori se ajungea la trecerea a mult timp de la data savarsirii faptei si pana la punerea in executare a sanctiunii. (Mediafax)