De Mirela Neag, Răzvan Luțac,

  • Consecințele unei investigații jurnalistice durează mai mult decât vede publicul. Început în ianuarie 2018, cazul Shanghai are încă efecte. 
  • După ce a dezvăluit mușamalizarea de către DIICOT a dosarului Shanghai, echipa de jurnaliști de investigație Libertatea & GSP a fost dată în judecată de trei dintre personaje: comisarul de gardă financiară George Cioclea, chinezul Wang Yan și polițistul Sorin Brânduș. 
  • Primii doi reclamanți au pierdut procesele în primă instanță, iar al treilea caz încă se judecă. Avocatul jurnaliștilor de investigație este Diana Hătneanu, cea care, până acum, a câștigat toate procesele echipei de investigații, indiferent de cine au fost intentate acestea, de foarte mulți ani de zile.   
  • Pe 16 decembrie 2019, chiar înainte de pronunțarea instanței, Wang Yan a fost unul dintre oaspeții de onoare ai ceremoniei de deschidere a filialei Bank of China Sucursala București.
  • Acolo el s-a întreținut cu un fost ofițer al serviciului secret al MAI. Publicăm fotografiile. 
Wang (dreapta) la o discuție la lansarea Bank of China, într-un grup în care mai apare Vasile ”Puiu” Condoiu (stânga), fost ofițer al serviciului secret al MAI, șef în Oficiul Român de Imigrări și apoi angajat al Parlamentului României
Wang pe 16 decembrie 2019, la lansarea Bank of China în București

Wang Yan este unul dintre bărbații români și chinezi ai căror nume apar în dosarul în care zeci de fete, multe minore, erau sechestrate în anii 2004-2005 în apartamente și obligate să se prostitueze, ele fiind folosite de mafia chineză din România pentru ca aceasta să aibă la mână ofițeri români de poliție, SRI, SIE, precum și oameni din Garda Financiară și din magistratură. 

După ce DIICOT a destructurat rețeaua, operațiune reușită cu ajutorul SRI și al MAI, ofițerii care au sprijinit grupul infracțional nu au fost niciodată trimiși în judecată, odată cu ei scăpând și chinezi extrem de influenți.

Echipa de jurnaliști de investigație a discutat cu victimele, a consultat arhivele și a prezentat cazul public în ianuarie 2018, astfel încât Parchetul General a recunoscut că dosarul a fost clasat fără să se adune nici o probă!

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Ziarul a publicat numele ofițerilor români făcuți scăpați de procurori, ofițeri dintre care unii au avut și mai au o carieră importantă.

Doi dintre acești ofițeri recunoscuți de victimele abuzate, George Cioclea și Sorin Brânduș și chinezul Wang Yan, unul dintre capii rețelei, al cărui nume apărea în declarațiile din dosar, i-au dat pe reporteri în judecată. 

Wang figura în declarațiile din dosarul Shanghai drept unul dintre cei care aveau forța de a trimite polițiști, înscenându-le compatrioților săi probleme, ca mai apoi să-i poată extorca de bani.

Mihai, sprijinit de Wang Yan, trimitea polițiști de la Secția 11 la anumiți chinezi acasă, ca să li se verifice vizele. Erau chinezi despre care se știa că pot plăti 10.000 – 15.000 de dolari ca să nu fie deranjați de poliție. După ce poliția pleca, Mihai mergea și discuta cu acei cetățeni chinezi ca să plătească bani pentru a le rezolva problema, sumă care se împărțea cu cei de la poliție și cu Wang Yan.

Declarație de martor din Dosarul Shanghai:

Wang Yan își luase cetățenie română sub numele Alexandru Ioan. Cetățeania i-a fost retrasă în 2014, după ce SRI s-a adresat Autorității pentru Cetățenie, declarându-l pe Wang drept ”pericol pentru siguranța națională a României”. SRI a invocat un articol din care rezultă ca Wang a făcut parte dintr-o organizație care i-a pus în pericol pe cetățenii români și economia românească.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Inițial, Wang a atacat în instanță pierderea cetățeniei, dar apoi și-a retras acțiunea, însă a continuat să rămână fără nicio problemă în România și a reapărut spectaculos în 2017 în calitate de reprezentant al uriașei companiei Merlion, proprietate a statului chinez, când aceasta a cumpărat întreaga producție de cupru a României, de la societatea Cupru Min din Apuseni!

Cum jurnaliștii au continuat să scrie despre afacerile lui în România, Wang Yan a intentat un proces ziaristului Cătălin Tolontan, susținând că i-au fost lezate imaginea, reputația și onoarea.

Pârâtul Tolontan Cătălin a făcut public un document care are un caracter strict secret, de siguranță națională. Cum a intrat pârâtul în posesia acelui contract astfel încât a putut și și-a și permis să îl facă public?

Wang Yan, în acțiunea către Tribunalul București, referindu-se la contractul dintre Cuprumin și Merlion:

De-a lungul timpului Wang a invocat, în fața instanțelor, că este un înalt oficial chinez, că l-a însoțit pe președintele Xi Jinping în mai multe vizite în străinătate și că ocupă poziții în camera de comerț China – România. 

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 

Pe parcursul negocierilor dintre Wang și Cuprumin, el a fost însoțit de un reprezentant al Ambasadei Chinei. 

Chiar acum câteva zile, pe 16 decembrie, Wang a fost unul dintre invitații importanți de la ceremonia de onoare a lansării în România a Bank of China, sucursala București.

La ultimul termen al procesului de la Tribunalul București, Wang, care n-a apărut niciodată în fața instanței, l-a adus ca martor pe însuși șeful consorțiului Merlion în România care a depus mărturie de cât de prejudiciat a fost Wang de articolele din presă.

Rămasă în pronunțare, Corina Tudor, judecător la secția a treia civilă a Tribunalului București, a respins pe 18 decembrie acțiunea lui Wang Yan. Acesta poate face apel în termen de 30 de zile.

Citeşte şi:

Teodor Meleșcanu s-a opus la OSCE, în decembrie 1989, păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara. Șeful Senatului neagă: ”E o aiureală”

Fact-checking pe legea USR privind etnobotanicele: Pedepsele nu cresc pentru consum, cafeaua şi ţigările nu sunt interzise, iar statutul canabisului rămâne acelaşi

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre
HOROSCOP

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre