Mergi direct la conținut »
CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU | Maia Sandu, apostrofată de un grup de tineri: „Rușine! Ați vândut țara!”. Sediul Guvernului, păzit de jandarmi și polițiști (FOTO&VIDEO) Galerie foto
9imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU | Maia Sandu, apostrofată de un grup de tineri: „Rușine! Ați vândut țara!”. Sediul Guvernului, păzit de jandarmi și polițiști (FOTO&VIDEO)

CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU | Maia Sandu, apostrofată de un grup de tineri: „Rușine! Ați vândut țara!”. Sediul Guvernului, păzit de jandarmi și polițiști (FOTO&VIDEO)

Trimisul special Libertatea în Republica Moldova, Ștefan Pană, relatează că, luni, sediul Guvernului de la Chișinău este păzit de foarte multe efective de jandarmi și polițiști. În jurul prânzului, premierul ales de deputați, Maia Sandu, ar vrea să intre în sediul Executivului, însă accesul acesteia și al membrilor Guvernului ei ar putea să nu fie permis.

De Ștefan Pană, Răzvan Mihalașcu, Vlad Chirea (foto),

Maia Sandu a convocat în jurul orei 12 prima ședință a Guvernului, în sediul Parlamentului. În momentul în şefa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se afla la intrarea în sediul Președinției, a fost huiduită de mai mulți tineri care au acuzat-o că dă țara pe mâna rușilor, având în vedere coaliția realizată cu socialiștii lui Igor Dodon.

La sediul Parlamentului de la Chișinău, Maia Sandu și Igor Dodon urmează să se întâlnească cu ambasadorii străini acreditați la Chișinău.

În acest moment în Republica Moldova este la putere actualul premier Pavel Filip. El deține în acest moment puterea pentru că alianța lui, alături de Partidul Democrat, este cea care ocupă fizic sediile puterii. Vorbim despre Guvern și despre Președinție pentru că el este și președinte interimar.

Sediul Guvernului, păzit de jandarmi și polițiști

„În jurul prânzului, după ce Maia Sandu, premierul ales de Parlament, va avea o ședință de Guvern. Ea va fi o ședință de Guvern paralelă. Se vor întâlni în sediul Parlamentului. Va fi singura instituție a opoziției pro-europene, iar apoi vor merge către Guvern. Vor încerca efectiv să intre în sediul Guvernului și să ocupe sediul puterii.

În acest moment, în jurul Guvernului sunt foarte multe forțe de ordine. Au fost aduși jandarmi și se pare, din informațiile, pe care le avem acum că accesul Maiei Sandu și al Guvernului ei nu va fi permis în sediul Guvernului”, precizează Ștefan Pană, trimisul special Libertatea la Chișinău.

sursă foto: agora.md

Uniunea Europeană a anunțat că este pregătită să colaboreze cu Guvernul legitim din Republica Moldova.Este pentru prima oară când marii actori de pe scena internațională au căzut de acord să susțină un Guvern la Chișinău.

„Într-o mișcare foarte puțin obișnuită, atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană, dar mai ales Rusia, au căzut de acord, și acesta este lucrul nemaiîntâlnit până acum, ca Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, care în acest moment deține guvernarea trebuie să plece.

Toate cancelariile străine fac apel la Vlad Plahotniuc să plece de la putere. Asta înseamnă ca Guvernul Filip să plece, însă pare că nu dă semne că ar fi interesat de așa ceva”, a precizat jurnalistul Ștefan Pană.

Duminică a avut loc un miting amplu organizat de Partidul Democrat în centrul Chișinăului. Vlad Plahotniuc s-a urcat pe scenă și a spus că nu va renunța la putere.

Ce spun moldovenii despre criza politică de la Chișinău

În rândul cetățenilor moldoveni, însă, această criză politică nu ar reprezenta un subiect de interes.

„Ei sunt obișnuiți cu astfel de crize, așa că ei glumesc în acest moment. Spun că dacă au două guverne ar fi doar că e nevoie de unul de rezervă în cazul în care celălalt se strică.

În viața de zi cu zi în Chișinău nu se simte această criză. Ne plimbam pe lângă toate instituțiile care au fost ocupate de susținătorii lui Vlad Plahotniuc, cei din Chișinău trec pur și simplu pe lângă aceste corturi ca pe lângă un lucru absolut normal. Nici măcar nu se uită să vadă ce se întâmplă acolo”, a observat Ștefan Pană.


Citește și:

Consiliul Europei a cerut „urgent” avizul Comisiei de la Veneția în legătură cu dizolvarea Parlamentului de la Chișinău

Close
Închide
  Close