MENIU CAUTĂ

Uniunea Europeană, pregătită să colaboreze cu Guvernul legitim din Republica Moldova

Distribuie

Uniunea Europeană a luat act de deciziile luate sâmbătă de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale, se arată într-o notă emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, și de Comisarul european pentru Politica de Extindere și Vecinătate, Johannes Hahn.

Redăm integral declarația înalților oficiali europeni

„Uniunea Europeană a luat act în cheie pozitivă de deciziile luate dieri de către Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale.

Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu Guvernul legitim și ales democratic, în baza angajamentelor reciproce referitoare la reformele și principiile de bază împărtășite în Acordul de Asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebuie să rămână stâlpii relației noastre. De asemenea, acest lucru este înainte de toate ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova.

„Având în vedere evenimentele care au avut loc după deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană îşi reafirmă cu fermitate apelul la calm și cumpătare. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la criza politică actuală”, se arată încomunicatul UE.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis, duminică, suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar.

De asemenea, judecătorii Curții Constituţionale au emis o hotărâre prin care Parlamentul de la Chișinău a fost dizolvat.

Premierul Pavel Filip anunţă alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie.

Mai mulți oameni, mulți dintre ei simpatizanți ai Partidului Democrat (PDM), au înoptat în fața Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanţelor, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale din Chișinău. Protestatarii au instalat corturi și spun că vor protesta în continuare.

De asemenea, Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost prezent la mitingul organizat de formațiunea pe care o conduce la Chişinău. Plahotniuc a afirmat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate şi alegeri prezidenţiale.


Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi, politolog, despre evenimentele de la Chișinău: E o înțelegere fără precedent între Occident și ruși. Plahotniuc e izolat, dar vor fi câteva zile grele

Citește mai multe despre Republica Moldova și UE - Uniunea Europeană pe Libertatea.

Comentarii