MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Sasu

CORESPONDENȚĂ DIN MATI, GRECIA: Șefa echipei de voluntari: „Vom încerca să ajutăm până rămânem fără niciun strop de putere” / VIDEO

Distribuie

"Trebuie să readucem pacea în sufletele acestor oameni", ne spune Stavroula Stergiadou, șefa voluntarilor din Mati, sătucul grecesc distrus complet în urma incendiilor. Ea și echipa ei încearcă să ajute oamenii care și-au pierdut totul. Iar pe un ton încurajator, Stavroula promite că vor ajuta până rămân fără niciun strop de putere. Asta deși au fost martorii unor tragedii fără margini. 

La scurt timp după realizarea acestui interviu, la taverna unde și-au găsit sfârșitul 26 de persoane, voluntarii au mai găsit trupurile neînsuflețite a trei persoane. Bilanțul se ridică astfel la 29 de morți. 29 de oameni care și-au găsit sfârșitul pe aceeași stâncă, în încercarea de a ajunge în mare.

„Acolo este locul în care 26 de oameni au murit împreună, blocați. În momentele de panică ce au urmat incendiului, au venit aici, în încercarea de a ajunge în mare, dar nu știau că este o stâncă foarte înaltă. Așa că au rămas captivi în interior. În spatele lor era incendiu, iar în față, stânca”, povestește Stavroula Stergiadou, șefa voluntarilor din Mati, reporterului Libertatea.

În spatele ei, la mică distanță, este locul în care zeci de oameni au murit îmbrățișați. Este probabil cea mai șocantă tragedie provocată de incendiile din Grecia, însă nu și singura. Voluntarii își găsesc însă forța de a-și face treaba, chiar dacă tabloul este mai mult decât dezolant.

Dragoș Sasu, reporter special Libertatea: Ați numărat câte persoane a salvat echipa dumneavoastră?

Stavroula Stergiadou, șefa voluntarilor din Mati: Nu, niciodată nu numărăm. Nu vrem să numărăm, ci doar să continuăm. Nu ne pasă de numere, nu ne interesează recompensele… Suntem voluntari, nu suntem plătiți, am venit aici să ajutăm. Toată lumea este aici să ajute. Trebuie să readucem pacea în sufletele acestor oameni și pentru asta suntem aici. Ne-am lăsat familiile, soții, copiii, pentru a sta aici și pentru a ajuta. Și vom continua! Vom continua până când rămânem fără niciun strop de putere.”

Femeia a povestit și momentul care a impresionat-o cel mai mult. A fost într-o scurtă pauză, în care un bătrân a vrut să-i vorbească.

„Noaptea trecută m-a impresionat cel mai mult. Eu și echipa mea am fost să luăm masa într-o tavernă. Eram atât de obosiți și era întunecat. Eram foarte obosiți, căci am stat toată ziua în soare, căutând victime, așa că stăteam epuizați și ciuguleam ceva, iar apoi a venit ospătarul și mi-a spus că un domn vrea să-mi vorbească. Am crezut că vrea să mă întrebe ceva, pentru că toată lumea are multe întrebări. A venit la mine, era un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani. Plângea și îmi ținea mâinile. Mi-a spus: «Multumesc! Mulțumesc că ai fost alături! M-ai salvat și pe mine, și pe familia mea.» Nu mi-l amintesc pe domn, pentru că… (…) De aia continuăm să facem ce facem. Asta ne dă putere, pentru că ne confruntăm cu fum, cu situații dificile din punct de vedere psihologic, cu soarele puternic, căci sunt 40 de grade”, a mai povestit ea.


Dragoș Sasu, reporter special Libertatea, transmite în următoarele zile din mijlocul dezastrului. Va merge în zonele afectate, va sta de vorbă cu oamenii care au văzut moartea cu ochii și va relata de la fața locului. Pe Libertatea veți găsi informații la prima mână despre tragedia grecească, tragedie ce a șocat întreaga lume.

Cel puțin 80 de morți, aproape 200 de răniți și 100 de dispăruți – acestea sunt numerele care definesc catastrofa care s-a abătut asupra Greciei. Un asemenea dezastru nu poate fi însă rezumat doar la câteva numere, iar primele mărturii de acolo sunt de-a dreptul înfiorătoare. Localnicii au comparat incendiile cu unul de proporții biblice. Zeci de oameni găsiți morți, îmbrățișați, pe marginea unei stânci, oameni în marea care a devenit prea fierbinte.


CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/ Mati, mărturii din infern. Bătrânii care au supraviețuit ascunși în casa lor albă. ”A început să bată vântul ca niciodată. Geamurile s-au spart și flăcările ne-au înconjurat…”

CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA | Imagini dezolante din satul Mati, una din cele mai lovite zone de incendiu. Aici se află taverna unde au fost găsiți carbonizați 26 de oameni

CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Satul care a ars în proporție de 80%. Peste 30 de oameni au murit și jumătate din case au ars

CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Mobilizare și solidaritate fără precedent pentru cei rămași fără locuințe în urma incendiului

Citește mai multe despre Grecia, incendii, mati și voluntari pe Libertatea.

Comentarii