Turul 2 începe de la zero

Pentru a înțelege la cald motivațiile din spatele voturilor românilor, Libertatea a realizat un interviu cu analistul politic Cristian Andrei. 

Expertul crede că, pentru cei doi candidați finaliști, George Simion și Nicușor Dan, turul al doilea va începe de la zero. 

Chiar dacă Simion pleacă de pe primul loc cu un scor bun, cu 3,8 milioane de voturi în spatele său, drumul până la majoritate va fi lung. În fapt, el susține că Dan și Simion pleacă cu șanse egale de câștig, din 50-50%, amândoi fiind candidați anti-establishment, candidați ai Schimbării și sunt capabili să polarizeze și să aducă lângă ei cele două tipuri de electorat: cel mai rezervat despre direcția României și cel optimist, care are încredere în actualul model social-economic.

Cristian Andrei, consultant politic: „Cheia alegerilor e să nu fie lăsat Simion să joace singur pe mesajul Schimbării, pentru că va câștiga 100%” 
Cristian Andrei, consultant politic

O scenă politică foarte fragmentată

Libertatea: Cum explicați o diferență de scor atât de mare între George Simion, pe de o parte, și Nicușor Dan sau Crin Antonescu, pe de altă parte?
Cristian Andrei: Sunt două lucruri aici – primul este că George Simion a reușit să devină un reprezentant credibil pentru votanții lui Călin Georgescu, pentru mișcarea de protest condusă de el, și să-i convingă să fie alături de el, s-a încărcat cu mesajul și modul de a fi ale lui Georgescu. A fost un candidat unic pentru toți acești votanți, fără să aibă o competiție. 

Alex Marcu rupe tăcerea după moartea Teodorei. Ce se întâmplă cu Emma, fetița lor de trei ani: „Sunt un tată singur”
Recomandări
Alex Marcu rupe tăcerea după moartea Teodorei. Ce se întâmplă cu Emma, fetița lor de trei ani: „Sunt un tată singur”

Al doilea este că lupta pentru locul doi a fost una în trei, fără o coaliție largă în spatele unui singur candidat puternic. Asta a dus la fragmentare și la senzația unei distanțe mari. Însă cauza de fond este că parcurgem un ciclu de transformare a sistemului politic, început probabil după Colectiv, în care partidele clasice sunt puternic contestate de forțe politice noi și întreg sistemul de partide și de alianțe s-a schimbat. Nicușor Dan și George Simion sunt challengerii care tractează după ei această transformare, azi. Rezultatul: avem, multă fragmentare, ceea ce cheamă la formarea de noi coaliții începând chiar cu turul al doilea.

Putem spune că în România s-a format o falie profundă în societatea? Cât de bine înțelegem motivele pentru care o parte importantă dintre români, cea majoritară, votează AUR? Ce vor acești oameni?
-Am revenit la o polarizare politică oarecum clasică în România și prezentă mai ales la începutul tranziției, în anii ’90 și început de ani 2000 despre cum se face, cu ce viteză și cine câștigă din modernizarea societății, economiei? 

O parte din România a pierdut din status-quo și din direcția actuală și caută o voce, o reprezentare politică; și vorbim aici în special de zonele rurale și mici urbane, de românii cu un nivel de educație mai scăzut, cu venituri și oportunități mai scăzute. Deși pare ciudat, toate aceste trăsături descriu mare parte din electoratul din străinătate, „diaspora”, românii care consideră că au fost îndepărtați de țară, care percep asta ca pe o ruptură. Această parte a României a ajuns să deteste clasa politică. 

Cu bagajele la ușă. În mijlocul sinistraților afectați de viitura murată de la Salina Praid REPORTAJ
Recomandări
Cu bagajele la ușă. În mijlocul sinistraților afectați de viitura murată de la Salina Praid REPORTAJ

Apoi, este o altă parte a României – mai urbană, cu educație mai ridicată, mai conectată la Vest, sunt câștigătorii status-quo-ului social și economic. Și aici găsim foarte mulți români care vor o schimbare a clasei politice, de aceea Nicușor Dan este în turul al doilea. Din nou paradoxal, dorința de Schimbare îi unește, ambele părți consideră că politicienii au eșuat cumva, dar ceea ce îi separă este modelul social și economic, din care unii simt că pierd și alții că beneficiază.

Ce șanse are Nicușor Dan

-Cât de greu va fi pentru Nicușor Dan să-l bată peste două săptămâni pe George Simion?
-Turul al doilea începe întotdeauna de la zero, se resetează toate calculele anterioare. Cei doi candidați pleacă cu șanse egale de câștig, din 50-50%, amândoi fiind candidați anti-establishment, candidați ai Schimbării, fiind capabili să polarizeze și să aducă lângă ei cele două tipuri de electorat – cel mai rezervat despre direcția României și cel optimist și care are încredere în actualul model social-economic. 

Chiar dacă Simion pleacă de pe primul loc cu un scor bun, cu 3,8 milioane de voturi în spatele său, drumul până la majoritate este lung. Potențialul său natural este acesta, cele 3,8 milioane, și dacă ar fi putut lua mai multe voturi acum, le-ar fi luat deja. Mai departe, va trebui și el să apeleze la o strategie de vot negativ, la o campanie de demonizare a lui Nicușor Dan. Alegerile din România au un specific – turul al doilea aduce la vot o parte dintre românii care altfel stau tăcuți, nu prea participă decât în momente cheie, este o Românie a bunului simț, a moderației care poate face diferența pentru Nicușor Dan, dacă reușește să o mobilizeze. Este foarte adevărat că mulți români care simțeau că nu au o voce, s-ar putea să prindă acum curaj și să se alăture acum lui George Simion. 

Coaliția păstrează misterul privind numele noilor judecători CCR. În Parlament se pregătește o procedură-fulger de vot
Recomandări
Coaliția păstrează misterul privind numele noilor judecători CCR. În Parlament se pregătește o procedură-fulger de vot

-Atât George Simion, cât și Nicușor Dan au îmbrățișat un discurs anti-sistem cu care au ajuns la aceste performanțe electorale. Ce observații putem trage din asta? De ce este electoratul dezamăgit de mainstream-ul politic? 
-În finală au ajuns doi candidați ai Schimbării – tema pe care partidele vechi au refuzat cu încăpățânare să o îmbrățișeze în orice fel. Așa cum spuneam, trăim de mai mulți ani o transformare a sistemului politic, cu challengeri ai sistemului politic, ai vechilor partide, atât prin partide noi (USR, AUR) dar și prin emergența unor noi lideri. Dezamăgirea este foarte largă dar trebuie segmentată. 

O largă majoritatea vrea schimbarea sau măcar împrospătarea clasei politice, dar cu diverse mize – de la cei care vor doar fețe noi, trecând prin cei care vor manageri publici mai buni sau mai cinstiți, până la cei care își doresc schimbări mai profunde în instituții sau chiar în societate, până la o minoritate care vrea chiar și o schimbare a direcției geopolitice (dar o minoritate). 

Ar fi greșit să spunem că e un singur tip de nemulțumire, ar fi o eroare colosală și de strategie politică să fie puși toți într-o singură tabără. De altfel, aici e cheia alegerilor – să nu fie lăsat George Simion să joace singur pe mesajul Schimbării, pentru că atunci va câștiga 100%.

Aduce discursul anti-sistem în România mai multă democrație sau mai mult extremism?
-E un moment cheie, riscant, în care nemulțumirea a fost capitalizată mai eficient de către forțe politice populiste și care propun deseori idei nedemocratice sau iliberale, au un discurs radical. Ajunse la putere, ele ar putea încerca să pună în aplicare multe din aceste idei. 

Dar este și o șansă ca energia și dorința de schimbare să producă o reașezare, o reformă de bun augur a felului în care funcționează democrația din România, dacă forțele democratice găsesc o cale de cooperare și îmbrățișează în al doisprezecelea ceas dorința de schimbare. Este nevoie de multă inteligență politică. Simt nevoia să repet: nu există doar un singur fel de anti-establishment. 

Există multe surse de nemulțumire în societate, extrem de legitime. Lor, acestor români, trebuie să li se ofere o voce și să li se propună un model credibil pentru viitor, autentic, compatibil cu democrația, pentru a-i păstra ca aliați în favoarea unei Românii Europene și cu fața la Vest. Altfel vom eșua într-o zonă gri, la marginea Europei.

Fotografii: Hepta

Urmărește cel mai nou VIDEO

Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)

sormar 05.05.2025, 19:09

Tocmai ce PSD a votat ieşirea de la guvernare, deci partidul este disponibil pentru ca Ponta să-l ducă la guvernare cu AUR. Cu alte cuvinte, decât să ne schimbăm noi, mai bine mergem să guvernăm cu AUR. PSD nu se va schimba niciodată, se va numi altfel, pentru că baza lor electorală va migrat acum în mare parte la AUR. Adică visul lui Dragnea, de a deveni suveran. Unde să devină suveran, asta e întrebarea. Tot se spune că ND e omul sistemului. Adică unul care este urât de PSD, pentru că este urât de PSD pentru că le-a luat afacerile din Bucureşti, este omul sistemului. Eu tare mă tem că de fapt PSD preferă un preşedinte ca Simion, cu care să se poată înţelege, tranzacţional, mai dau eu, mai laşi tu, decât unul ca ND, care i-a târât în tribunale cu sute de procese.

Moravurinoi 05.05.2025, 17:15

Sunteti asa de multi incat ati devenit un sistem, culmea e ca va ziceti "anti-sistem". Nu cred ca intelegeti fenomenul, dar va uram matematica si discernamant

    Realist2023 05.05.2025, 20:48

    Moravurinoi   •  05.05.2025, 17:15

    Sunteti asa de multi incat ati devenit un sistem, culmea e ca va ziceti "anti-sistem". Nu cred ca intelegeti fenomenul, dar va uram matematica si discernamant

    Inteligentilor - cand veti ajunge voi la putere ( ca e musai ca romanii sa ia o gura de r... ca sa le treaca febra), VOI VETI FI SISTEMUL !!! Si veti fi injurati copios ! :))

Neminem 05.05.2025, 14:57

Cu asa "experti", in sfarsit vom scapa de globalisti cu totul, ii maturam. Da mai, exact cum zice asta e. 🤣

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.