Pentru cacao, grâu și porumb, două treimi din importuri au venit din țări cu biodiversitate considerată degradată

Potrivit consultanților britanici Foresight Transitions, peste două treimi din cacao, cafea, soia, orez, grâu și porumb importate în UE în 2023 au provenit din țări slab pregătite pentru schimbările climatice.

Pentru cacao, grâu și porumb, două treimi din importuri au venit din țări cu biodiversitate considerată degradată.

Cercetătorii afirmă că efectele crizei climatice asupra producției alimentare sunt agravate de scăderea biodiversității, ceea ce face fermele mai puțin reziliente.

„Acestea nu sunt amenințări abstracte”, a declarat Camilla Hyslop, autoarea principală a raportului.

„Se manifestă deja prin efecte negative asupra afacerilor, locurilor de muncă și a prețurilor alimentelor pentru consumatori – și se înrăutățesc”.

Analiza a corelat date comerciale Eurostat cu două clasificări privind securitatea de mediu: indicele de pregătire climatică al Universității Notre Dame (care măsoară vulnerabilitatea unei țări și capacitatea sa de adaptare), și un indice de integritate a biodiversității realizat de Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

S-a constatat că majoritatea importurilor provin din țări clasificate cu pregătire climatică „scăzută-mediu” și biodiversitate „scăzută-mediu” sau „medie”.

Unii factori alimentari sunt deosebit de expuși. UE a importat:

  • 90% din porumb din țări cu pregătire climatică redusă
  • 67% din porumb din țări cu biodiversitate medie sau mai slabă

Pentru cacao, ingredient esențial în industria ciocolatei pe care Europa nu-l produce, raportul arată:

  • 96,5% din importuri vin din țări cu pregătire climatică slabă
  • 77% din țări cu biodiversitate degradată

Criză în industria ciocolatei: creșteri de prețuri și penurie de cacao pe fondul riscurilor climatice

Industria se confruntă deja cu creșteri de preț la zahăr cauzate de fenomene meteo extreme, dar și penurie de cacao, majoritatea provenind din Africa de Vest, regiune cu riscuri climatice și ecologice suprapuse.

Raportul, comandat de Fundația Europeană pentru Climă, recomandă ca marii producători de ciocolată să investească în adaptarea climatică și protejarea biodiversității în țările producătoare de cacao.

„Nu este un gest de altruism sau doar o strategie ESG, ci un exercițiu vital de reducere a riscurilor din lanțul de aprovizionare”, au scris autorii.

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

„Asigurarea unui preț corect pentru fermieri le-ar permite să investească în reziliența propriilor ferme”.

Paul Behrens, cercetător de mediu la Universitatea Oxford, afirmă că raportul evidențiază un tablou „extrem de îngrijorător” pentru securitatea alimentară:

„Decidenții din UE consideră că blocul este sigur din punct de vedere alimentar, pentru că produce multe alimente local. Dar raportul arată că UE este vulnerabilă în privința unor lanțuri alimentare esențiale.”

Ciocolata este de mult timp simbolul bucuriei și răsfățului, dar viitorul său este incert. Impactul schimbărilor climatice, al degradării solului și al bolilor culturilor ar putea transforma ciocolata într-o raritate.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.