De Răzvan Mihalașcu,

Potrivit Reuters, Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de Pavel Filip, a promis sâmbătă să conteste legitimitatea noului guvern format de socialiștii susținuți de Rusia și de blocul pro-european ACUM. Igor Dodon este fostul președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și a susținut formarea noului Guvern.

Liderul blocului ACUM, Maia Sandu, fost ministru al Educației și consilier la Banca Mondială, a fost desemnată drept noul premier sâmbătă, promițând să diminueze influența oligarhilor în Republica Moldova.

Democrații au acuzat-o pe Maia Sandu și pe socialiști de uzurparea puterii. Aceștia au susținut că Igor Dodon nu a ținut cont de o hotărâre a Curții Constituționale care prevede că dacă un nou Guvern nu este format până pe 7 iunie, atunci ar trebui organizate alegeri.

Reuters precizează că Republica Moldova este afectată de instabilitate politică și de corupție, amintind de „furtul secolului”. Este vorba despre scandalul izbucnit în 2014-2015, când un miliard de dolari au fost furați din trei bănci.

Politico.eu scrie, la rândul său, că „Moldova are un nou guvern-surpriză”, care „promite să revizuiască sistemul judiciar și să împiedice coborârea țării în dictatură”.

„Moldova are un nou guvern după ce două grupuri rivale au fost de acord să formeze o coaliție și să elimine Partidul Democrat al omului de afaceri influent, Vladimir Plahotniuc”.

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'
Recomandări

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'

Sursa îl citează pe președintele Igor Dodon care a solicitat „transferul pașnic al puterii”, dar și discursul ținut în Parlament de către Maia Sandu, după numirea acesteia în fruntea Guvernului.

„Dictatorul a căzut. Regimul oligarhic este în opoziție de astăzi”, a spus Sandu, referindu-se la Partidul Democrat și Plahotniuc, care nu a avut o poziție oficială în Guvern, dar și-a păstrat influența prin conducerea partidului. „Astăzi începem procesul de curățare a Moldovei și de construire a unui viitor mai bun”.

„Nu vom compromite interesele cetățenilor. Cei care au construit regimul terorii vor fi judecați corect și fără ezitare”, mai este citată lidera PAS.

UE, SUA și Rusia și-au exprimat sprijinul pentru coaliția creată la Chișinău, scrie politico.eu.

Orban l-a demis pe Mădălin Voicu! Ce s-a întâmplat înainte ca decizia premierului să fie anunțată
Recomandări

Orban l-a demis pe Mădălin Voicu! Ce s-a întâmplat înainte ca decizia premierului să fie anunțată

„Dar viața nu va fi ușoară pentru noul guvern al socialiștilor proruși și al ceputaților pro-UE, a recunoscut Sandu. „Există diferențe între forțele politice” din coaliție, a spus ea. „Nu putem fi siguri de durata acestei alianțe”.

Partidul Democrat al lui Plahotniuc a declarat că alianța este ilegitimă, vorbind despre „lovitură de stat” și „trădare”.

„După trei luni de așteptare, Moldova are un guvern nou”, scrie și ria.ru, care amintește că PSRM-ul prorus al președintelui Igor Dodonși blocul proeuropean „ACUM” au creat o coaliție. „Reprezentanții Rusiei, SUA și ai UE au salutat coaliția”, transmite aceeași sursă.


Citește și:

CSM cheltuie 5,3 milioane de euro bani europeni pentru „asigurarea unei transparențe sporite” a justiției, dar se folosește de numele unor ziariști cunoscuți ca să blocheze informațiile din dosare!

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens
HOROSCOP

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens