Mergi direct la conținut »
Cuba cenzurează SMS-urile care conțin cuvintele „democrație” și „drepturile omului”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cuba cenzurează SMS-urile care conțin cuvintele „democrație” și „drepturile omului”

Cuba cenzurează SMS-urile care conțin cuvintele „democrație” și „drepturile omului”

Disidenții cubanezi reclamă faptul că autoritățile cenzurează toate SMS-urile care conțin cuvintele „democrație” și „drepturile omului”.

Dezvăluirile au fost făcute luni de blogger-ul Yoani Sanchez și jurnalistul Reinaldo Escobar, amândoi din Cuba. Cei doi au încercat să trimită SMS-uri care conțin cuvintele „democrație”, „drepturile omului” și„greva foamei” în spaniolă, precum și numele unor disidenți din Cuba. Mesajele celor doi nu au ajuns la destinație. La investigația lui Sanchez și Escobar a participat și Eliecer Avila, liderul opoziției cubaneze, care a spus că au fost identificate 30 de cuvinte cheie care sunt blocate, însă numărul acestora poate fi mai mare.

„Am crezut până acum că mesajele nu ajung la destinație din cauza incompetenței furnizorului, apoi am încercat să folosim în mesaje cuvinte care deranjează guvernul”, a spus Avila, potrivit Reuters. „Am descoperit că nu numai noi, ci și restul țării este supus cenzurii”.

Compania ETECSA, care deține monopolul în Cuba în domeniul telecomunicațiilor, nu a oferit niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

Guvernul de la Havana a acuzat în repetate rânduri Statele Unite că se folosesc de telecomunicații pentru a răsturna guvernul și i-a numit pe Yoani Sanchez și alți opozanți mercenari.

Investigația celor doi cubanezi a fost verificată și de Reuters, care a încercat să trimită mesaje care conțin cuvintele „democrație”, „drepturile omului”, „Somos Mas” („Suntem mai mulți” – n.r.) și „Yoani Sanchez”. Mesajele au fost blocate, însă cele care conțineau cuvântul „protest” au fost trimise.

 

 

 

Close
Închide
  Close