Andrei* este elev în clasa a XI-a la unul dintre cele mai titrate licee din Pitești, de-a lungul anilor remarcându-se prin rezultate școlare deosebite. Elevul care încheiase primii doi ani de liceu cu medii de peste 9,50 a ajuns însă protagonistul unui dosar de trafic de droguri.

Olimpic la limba română și engleză, premiat la concursuri naționale și finalist, anul trecut, la o competiție pentru burse școlare în Statele Unite, adolescentul a intrat în atenția procurorilor DIICOT în primăvara lui 2020, în plină pandemie.

Pe 29 aprilie, polițiștii de la Crimă Organizată Pitești s-au autosesizat după ce au primit informații potrivit cărora elevul vindea canabis mai multor consumatori pe raza județului Argeș, la prețul de 60 de lei gramul. Informațiile culese de investigatori indicau că adolescentul, pe atunci elev în clasa a X-a, se afla în legătură infracțională cu alte persoane din Pitești. Se aproviziona cu droguri de la acestea și ulterior le vindea altor consumatori.

L-au prins cu ajutorul unui consumator sub acoperire

Pentru prinderea lui, în anchetă a fost autorizat un investigator sub acoperire care, în doar câteva zile, avea să îl surprindă în fapt. După mai multe discuții pe WhatsApp, elevul i-a transmis investigatorului, pretins consumator, că va discuta cu „un tovarăș” și îi va face rost de canabis pentru două jointuri, contra sumei de 120 de lei.

Câteva zile mai târziu, investigatorul și-a dat întâlnire din nou cu Andrei pentru o nouă achiziție. De această dată, elevul l-a anunțat că marfa este „Amnesia”, fiind mult mai bună și mai tare decât ce se găsește pe piață.

La nici o săptămână distanță, i-a transmis consumatorului sub acoperire că îi poate face rost și de comprimate ecstasy, droguri din categoria celor de mare risc, pentru care va trebui să plătească mai mult.

„Urcând în autoturismul investigatorului, inculpatul i-a înmânat un pliculeț din material plastic, înăuntrul căruia se afla un comprimat de culoare roz despre care a afirmat că este ecstasy. De asemenea, a precizat faptul că este o substanță destul de tare și este recomandat să folosească doar jumătate din comprimatul respectiv, întrucât «asta o să-ți dea teroare». Investigatorul i-a înmânat suma de 100 de lei pentru comprimatul de ecstasy și făptuitorul a plecat în grabă”, au precizat procurorii DIICOT.

Adolescentul și-a recunoscut faptele 

Pus sub acuzare pentru infracțiunea de risc și mare risc, adolescentul și-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată. În timpul anchetei, a fost dispusă o evaluare psihologică, prin care psihologii au stabilit cauzele care l-au determinat pe băiat să vândă droguri și ce măsuri recomandă pentru redresarea conduitei elevului. 

Capacitatea redusă de previziune și estimare a consecințelor propriilor fapte, la momentul producerii lor, ca urmare a lipsei de experiență, influența negativă a anturajului, nivelul redus de empatie față de persoanele vătămate prin facilitarea consumului de droguri și de familiile acestora au fost considerați principalii factori care au dus la derapajul comportamental al elevului.

Pedeapsa: o măsură educativă de supraveghere timp de 5 luni

Psihologii au apreciat însă că suportul familiei, capacitatea de a învăța din greșelile sale, asumarea responsabilității pentru faptele comise, interesul pentru finalizarea studiilor și dorința de a avea un plan pentru viitor reprezintă garanții pentru îndreptarea conduite adolescentului. Astfel, Andrei nu a primit o pedeapsă privativă de libertate.

Probele din dosar au arătat că elevul de 17 ani nu consuma stupefiante, el ocupându-se doar de vânzarea lor, cu scopul de a face rost de bani. 

„Ținând seama de toate circumstanțele reale și personale, riscul de recidivă evaluat ca mic de Serviciul de probațiune, recunoașterea faptei și conștientizarea caracterului și efectelor grave ale acesteia, instanța va aplica inculpatului măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 5 luni, considerând-o ca proporțională cu toate împrejurările cauzei”, se arată în hotărârea pronunțată luna trecută de Tribunalul Argeș.

Instanța a ținut cont, de asemenea, de colaborarea lui Andrei cu organele de urmărire penală, „contribuind la probarea activității infracționale a altor inculpați, așa cum se menționează în adresa emisă de DIICOT – ST Pitești”.

Pe durata executării măsurii educative, adolescentul va trebui să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională și să se prezinte la Serviciul de probațiune la datele fixate de acesta. În caz contrar, „se va putea dispune prelungirea măsurii educative neprivative de libertate a asistării zilnice sau înlocuirea acesteia cu internarea într-un centru educativ”, a conchis instanța.

Decizia instanței nu a fost deocamdată contestată nici de procurori, nici de elevul inculpat. 

*Numele minorului a fost schimbat, pentru a-i proteja identitatea.

Citeşte şi:

Inspectorul școlar general al Bacăului, despre cazul de abuz sexual: „Am recomandat școlii să facă o plângere organelor de drept”

Cum sună orașul în care te-ai născut? 12 liceeni construiesc harta sonoră pentru Piatra Neamț

Expertul Laszlo Lorenzovici: „Nici pe 1 iulie nu se vor atinge 5 milioane de persoane vaccinate. Așa se întâmplă când nu investești în educație”

Urmărește-ne pe Google News
Gest neașteptat al unei jucătoare de tenis la US Open. „Nu o fac și bărbații?”. Ce a făcut franțuzoaica
PARTENERI - GSP.RO
Gest neașteptat al unei jucătoare de tenis la US Open. „Nu o fac și bărbații?”. Ce a făcut franțuzoaica
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
OFICIAL | Parma l-a cumpărat pe unul dintre cei mai buni fotbalişti de la Farul. Hagi, încă un transfer în străinătate
Telekomsport
OFICIAL | Parma l-a cumpărat pe unul dintre cei mai buni fotbalişti de la Farul. Hagi, încă un transfer în străinătate
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale