• Fostul șef al IPJ Cluj, Ioan Mircea Rus, i-a luat la rost pe polițiștii care l-au amendat pe soțul Sorinei Pintea, surprins de radar cu 99 km/h în localitate, depășind o coloană de mașini pe linie continuă.
  • Anunțat telefonic de ministru, șeful IPJ Cluj s-a deplasat la fața locului și le-a reproșat agenților că puteau să îl ierte pe soțul demnitarei.
  • În aceeași zi, împotriva polițiștilor, a fost declanșată cercetarea disciplinară.
  • Contactat de ziar, fostul ministru a refuzat să comenteze incidentul, precizând că nu mai este persoană publică.
  • Libertatea a prezentat miercuri curajul unui polițist presat să nu-l amendeze pe milionarul Ioan Niculae.

DNA a anunțat joi trimiterea în judecată a fostului inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, Ion Mircea Rus, pentru abuz în serviciu.

„Sănătate!, doamna ministru al sănătății, dar soțul dumneavoastră o să fie amendat”. Alt polițist care s-a luat de piept cu șefii României
Ion Mircea Rus

Potrivit datelor din dosar, incidentul s-a petrecut în după-amiaza de 28 iulie 2018. Sorina Pintea era ministru al sănătății în funcție, iar Mircea Ion Rus tocmai fusese împuternicit la comanda IPJ Cluj. 

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

Un echipaj de poliție din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla monitoriza traficul rutier pe raza localității Iclod. Loganul polițiștilor, dotat cu radar, se afla pe partea dreaptă a sensului de mers înspre municipiul Gherla, cu fața orientată înspre Cluj- Napoca. 

La un moment dat, în jurul orei 16.00, agenții au observat o coloană de autovehicule și un autoturism marca Volvo înmatriculat în județul Maramureș care s-a angajat în depășirea coloanei, trecând peste linia continuă și peste trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicator rutier și marcaj. Radarul a surprins autoturismul în timp ce rula cu 99 km/h în condițiile în care se afla în localitate. iar limita de viteză era de 50 km/h. 

Unul dintre polițiști a oprit autoturismul și i-a solicitat conducătorului auto să-i prezinte documentele personale și ale autoturismului. La volan se afla soțul Sorinei Pintea. Agentul l-a anunțat pe conducătorul auto motivul pentru care a fost oprit. Potrivit DNA, Sorina Pintea a intervenit în discuția dintre soț și agentul de circulație. 

Pasager în dreapta soțului, Sorina Pintea a anunțat polițistul că ea este ministru al sănătății. Agentul i-a răspuns

„I-a spus că deține funcția de ministru al sănătății, fără a-i transmite numele sau alte date. Răspunsul agentului a fost ”Sănătate”, după care, cu actele primite de la conducătorul auto, a revenit la autospecială. A început efectuarea verificărilor conform procedurilor, respectiv vizualizarea imaginilor video și verificarea conducătorului auto și autoturismului în bazele de date”, au notat procurorii DNA în rechizitoriu.

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Polițistul a întocmit procesul-verbal, sancționând șoferul cu 580 de lei pentru una dintre contravenții și avertisment pentru cealaltă. Totodată a dispus reținerea permisului de conducere pentru depășirea neregulamentară.

În momentul în care polițistul l-a întrebat pe soțul Sorinei Pintea dacă are obiecțiuni, acesta a răspuns negativ, dar a refuzat să primească și să semneze procesul-verbal.

„Sănătate!, doamna ministru al sănătății, dar soțul dumneavoastră o să fie amendat”. Alt polițist care s-a luat de piept cu șefii României
Sorina Pintea, fost ministru al sănătății. Foto: Hepta

Șeful IPJ a venit urgent la fața locului

Din acest motiv, polițiștii au oprit un alt autoturism, șoferul acestuia fiind rugat să asiste în calitate de martor la refuzul semnării procesului-verbal de constatare. La finalul procedurii și în momentul restituirii documentelor, Sorina Pintea „a transmis pe un ton răspicat” polițiștilor că ea se grăbește și a trebuit să aștepte 20 de minute. 

„Aceasta s-a arătat foarte revoltată motivând că este reținută și că are treburi importante de făcut. În același timp, i-a transmis că nu va pleca de la fața locului până ce nu va sosi inspectorul șef Rus Mircea Ion”, se menționează în rechizitoriul procurorilor DNA.

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Echipajul rutier și-a continuat activitatea în trafic. Mașina în care se afla Sorina Pintea a rămas la locul opririi. 

Agentul, sunat de șeful IPJ Cluj

La scurt timp, polițistul care îl amendase pe soțul ministrului Pintea a fost sunat direct de șeful IPJ Cluj. După unele discuții cu privire la coincidența de nume, comisarul Rus a solicitat agentului lămuriri cu privire la cele constatate. Agentul a relatat pe scurt care au fost constatările. Comandantul i-a transmis să rămână la fața locului până ce ajunge și el.

După aproximativ 20-30 de minute de la momentul apelului telefonic, la fața locului a sosit inspectorul șef Rus Mircea Ion, îmbrăcat în ținută informală și la volanul unui autoturism civil marca Peugeot. 

După ce a coborât din mașină, inspectorul șef Rus Mircea Ion a venit la echipaj, iar cei trei agenți au coborât din autospecială. Acesta i-a întrebat ce s-a întâmplat, iar agentul de poliție i-a transmis încă o dată pe scurt starea de fapt și măsurile luate. 

Inspectorul șef Rus Mircea Ion li s-a adresat din nou, în sensul că dacă nu puteau să-l ierte pe conducătorul auto.

„Inspectorul șef a venit lângă noi și ne-a transmis fiind deranjat, că «nu vă știți a vă orienta» și că «doamna ministru face un Spital Regional de Urgență în Cluj». După aceste discuții, inspectorul șef Rus Mircea Ion s-a deplasat la autoturismul de Maramureș, iar doamna ministru a coborât din mașină. Cei doi au stat la discuții aproximativ 20 de minute la finalul cărora inspectorul șef Rus Mircea Ion i-a salutat și a plecat de la fața locului cu autoturismul cu care a venit”, a declarat la audieri polițistul care l-a amendat pe soțul Sorinei Pintea. 

„Sănătate!, doamna ministru al sănătății, dar soțul dumneavoastră o să fie amendat”. Alt polițist care s-a luat de piept cu șefii României
Soțul Sorinei Pintea

Polițiștii, chemați la raport în aceeași zi

În aceeași zi în care l-a amendat pe soțul ministrului sănătății, agentul care a aplicat sancțiunea a fost a fost contactat telefonic de către un ofițer de poliție care s-a recomandat a fi din cadrul Biroului Control Intern al IPJ Cluj și i s-a solicitat ca  la orele 20.00 să fie prezent la sediul Poliției Gherla pentru a se întâlni. Agentul s-a conformat.

La ora stabilită, la Poliția Gherla au ajuns amândoi agenții din echipajul care l-a amendat pe soțul Sorinei Pintea. La scurt timp a sosit și ofițerul de la control intern. Acesta le-a cerut să întocmească un raport. La solicitarea ofițerului din cadrul Biroului Control Intern al IPJ Cluj, polițiștii au predat acestuia și copii după procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, dovada înlocuitoare a permisului de conducere și înștiințarea. 

Polițiștii au declarat la audieri că era pentru prima dată când șeful inspectoratului se deplasa în teren la constatarea unei banale contravenții rutiere și tot pentru prima dată când declanșarea procedurii disciplinare cu o asemenea rapiditate.

Cazul a ajuns în atenția DNA în urma unui denunț formulat de fostul șef al secției de poliție unde lucrau cei trei agenți de poliție.

„Sănătate!, doamna ministru al sănătății, dar soțul dumneavoastră o să fie amendat”. Alt polițist care s-a luat de piept cu șefii României
Postul de Poliție Gherla

Șeful IPJ, trimis în judecată

La finalul anchetei, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a comisarului Rus, arătând că acesta a făcut abuz de funcție pentru a-și proteja postul de inspector. 

„Inculpatul fusese împuternicit la comanda IPJ Cluj, pe considerente vehiculate de colegii săi ca fiind intervenții la factorul politic, participant apoi la un concurs nepromovat și finalmente numit în urma unui concurs unde a fost unic participant. Prin urmare, trebuia să confirme că justifică numirea sens în care acționează contra propriilor subordonați aflați în exercitarea conformă și justificată a atribuțiilor de serviciu și dând satisfacție factorului politic”, notează procurorii DNA în actul de sesizare al instanței. 

Sorina Pintea: Pentru mine e o surpriză

Contactată de ziar pentru un punct de vedere, Sorina Pintea nu a dorit să comenteze. 

„Nu mai sunt persoană publică de trei ani de zile și nu mai comentez absolut nimic. Din păcate, nu aș putea să comentez acest aspect (acuzațiile DNA în acest caz, n.r.), pentru mine e o surpriză. V-am mai spus, nu mai sunt persoană publică, las comentariile pe seama tuturor. Cei care mă cunosc știu”, a declarat Sorina Pintea pentru Libertatea. 

Și-a pus ilegal iubita în funcția de șef de poliție

Comisarul-șef Ion Mircea Rus a fost demis din funcție în septembrie 2022, fiind cercetat disciplinar după ce și-ar fi pus ilegal iubita în funcția de șef al Secției de Poliție nr. 3, fiindu-i retrasă autorizația ORNISS, care îi conferă acces la informații clasificate.  O lună mai târziu a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind pus sub acuzare, alături de alți doi comisari. 

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (20)

Lagemyr   •   09.04.2023, 15:36

Rus și Pintea, niste personaje absolut grețoase. Clasei politice de atunci ar trebui sa ii fie absolut rușine că astfel de oameni au ajuns în funcții așa importante. Ăștia trebuiau aruncați la ghena de gunoi a societății.

user1231241rf   •   09.04.2023, 09:16

Ca și în cazul amendarii lui Niculae constat: 1 cazul e trimis în judecată de DNA, după ce comisarii inculpati au mai multe dosare, adică a fost ținut la sertar, de aici și întârzierea trimiterii în judecată. 2 DNA nu cauta și cel care a determinat faptele comisarilor inculpați, aici dna Pintea. Sunt convins ca DNA Pintea nu avea nr comisarului Rus, mai exista cel puțin un intermediar.

Gogupintenogu   •   08.04.2023, 20:17

Cam târziu a ieșit la iveală!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI