Mergi direct la conținut »
Cum arată gardul cu brevet pe care Primăria Sectorului 6 îl cumpără de 12 ani de la aceeași firmă. Societatea a primit două noi contracte, de 6,4 milioane de lei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cum arată gardul cu brevet pe care Primăria Sectorului 6 îl cumpără de 12 ani de la aceeași firmă. Societatea a primit două noi contracte, de 6,4 milioane de lei

Cum arată gardul cu brevet pe care Primăria Sectorului 6 îl cumpără de 12 ani de la aceeași firmă. Societatea a primit două noi contracte, de 6,4 milioane de lei

Libertatea a dezvăluit, la finalul lunii iunie, cum o firmă care câștigă numeroase contracte în Sectorul 6 și-a scos brevet pe gardurile produse pentru a se asigura că primește contracte de milioane de euro pentru înlocuirea unor garduri de pe domeniul public.

De Daniel Ionașcu,

Firma care are brevet este Gida Prod Serv SRL și de 12 ani are contracte cu Primăria Sector 6 pentru garduri, dar și pentru deszăpezire și alte servicii.

În iulie, firma care are înregistrat la OSIM modelul de gard pus pe spațiile publice din sectorul 6 a obținut două acorduri-cadru, prin care poate primi 6,4 milioane de lei în următorii doi ani, în schimbul a 25.000 de panouri de gard.

Gardul din Sectorul 6, aproape ca orice gard, dar înregistrat la OSIM

Am întrebat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) cum a primit Gida Prod Serv SRL brevetul pentru cele două tipuri de gard înregistrate, în condițiile în care acestea nu diferă foarte mult de alte garduri puse în vânzare pe piață sau pe care le vedem pe domeniul public în alte sectoare ale Bucureștiului.

OSIM spune că, de fapt, nu este vorba de un brevet, ci de un design.

Înregistrarea unui desen/model are la bază o cerere depusă la OSIM, ce urmează procedura de înregistrare, inclusiv pe cea a examinării noutății și a caracterului individual.

OSIM
Așa arată gardul cu brevet de la OSIM | Foto: Sorin Cioponea

Articolul 6, alineatele 2 și 4 din Legea 129/1992 prevede că “un desen sau model este considerat nou dacă nici un desen sau model identic nu a fost făcut public înaintea datei de depunere a cererii de înregistrare”.

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea
Recomandări

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea

 

După ce Gida Prod Serv SRL a depus cererea la OSIM, modelele pentru care ceruse înregistrare au fost analizate comparativ. 

Certificatul de înregistrare a celor două modele de gard ale firmei Gida Prod Serv a fost eliberat în ianuarie 2011 și este valabil până pe 2 august 2020.

Al doilea model de gard, brevetat la OSIM | Foto: Sorin Cioponea

“În procedura de examinare s-a efectuat o cercetare documentară, extrăgându-se din bazele de date materialele în temă. Modelele solicitate la înregistrare au fost analizate comparativ cu modelele conținute în materialele în temă și, deoarece nu au fost identificate modele anterioare identice, acestea au fost admise la înregistrare, eliberându-se certificatul de înregistrare nr. 019519/28.01.2011”, potrivit răspunsul dat de OSIM, la solicitarea ziarului Libertatea.

Primarul Mutu critică firma că „nu livrează în timp util” și vinde „cam scump”, dar rămâne cu ea

Edilul Gabriel Mutu spune că nu este mulțumit de oferta firmei Gida Prod Serv SRL, pentru că gardurile cu brevet sunt mai scumpe decât cele fără brevet, dar și pentru că societatea livrează cu întârziere panourile metalice cerute de Administrația Domeniului Public Sector 6.

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor
Recomandări

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor

 

Durează destul de mult să îl producă, aveam fel de fel de zone din sector cu lipsă și mă deranjează. Adică nu vor să muncească pe bani? Și atunci mi s-a părut puțin cam scump gardul față de ce aveam eu în cap. Mă duc și eu la Dedeman, la Metro, văd și eu cât costă metrul de gard. Și am zis: «Bă, dar nu cumva e cam scump gardul ăsta?». De aici a plecat toată povestea asta.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu:
Foto: Sorin Cioponea

Totuși, primăria continuă să încheie cu aceeași firmă acorduri-cadru pentru garduri cu brevet, justificând că nu poate descalifica firma la licitații, deoarece controalele Curții de Conturi au arătat că totul este legal.

Așa că, în iulie, pentru cele două loturi de gard cu brevet, firma Gida Prod Serv SRL a făcut următoarele oferte: 10.000 de panouri de gard ar urma să fie cumpărate cu 295 de lei bucata, iar alte 15.000, cu 230 de lei. Asta înseamnă 2,95 de milioane de lei pentru panourile mari și 3,45 de milioane de lei pentru panourile mai mici.

6,4 milioane de lei

este valoarea noilor contracte

Hoții de oxigen prosperă în criza COVID-19: directorul PNL cercetat penal pentru escrocherii cu aparate de aer le-a dublat acum prețul și spune că “sunt la reducere”
Recomandări

Hoții de oxigen prosperă în criza COVID-19: directorul PNL cercetat penal pentru escrocherii cu aparate de aer le-a dublat acum prețul și spune că “sunt la reducere”

 

Ambele oferte sunt cu prețuri fără TVA. Fiind vorba de un acord-cadru, acestea sunt prețurile maximale, ceea ce înseamnă că Primăria Sectorului 6 poate negocia cu firma, ca să obțină prețuri mai mici.

Acordul-cadru înseamnă că atunci când ADPDU Sector 6 va avea nevoie de garduri, va putea apela la firmă fără a face o nouă licitație și va putea cumpăra în funcție de bugetul pe care îl are.

Primarul Gabriel Mutu spune că, în urmă cu 10-12 ani, “cineva” a gândit această procedură, cu o firmă care să breveteze un model de gard și doar acela să fie folosit. El susține că așa a găsit procedura când a preluat mandatul, în 2016.

În momentul în care am aflat de povestea asta, mi s-a părut absolut nefiresc să am o asemenea chestie în sector. Mai mult de atât, firma respectivă nu avea capacitatea să ne livreze nouă foile de gard de care aveam nevoie în timp util și la prețuri civilizate.

Gabriel Mutu

Întrebat dacă a făcut vreo plângere la Parchet sau o sesizare la o altă autoritate, Mutu a arătat că nu poate, din moment ce controalele Curții de Conturi au arătat că achizițiile au fost făcute legal.

Ultima licitație trebuia să fie finalizată pe 8 iulie, însă rezultatele sale nu au fost anunțate public.

Potrivit unor surse, pentru cele două loturi de garduri fără brevet nu s-a prezentat nimeni.

Firma de garduri abonată la bani publici în sectorul 6 a primit alte trei contracte, de peste 2,8 milioane de lei

Nemulțumirea primarului sectorului 6 nu împiedică societatea Gida Prod Serv să obțină și alte contracte de la autoritatea locală. Numai în luna iulie, firma abonată la bani publici a obținut trei contracte în valoare de peste 2,8 milioane de lei, pentru diverse servicii, după alte contracte de sute de milioane de lei obținute în lunile anterioare ale acestui an.

Gida Prod Serv SRL este “abonată” la bani publici, aceasta câștigând contracte atât în perioada în care primar al sectorului 6 era Cristian Poteraș, cât și în mandatele lui Rareș Mănescu și Gabriel Mutu.

Societatea este controlată de soții Gheorghe și Jenica Tănăsescu.

Pe 18 iulie 2019, firma a primit, de la ADPDU Sector 6, un contract de 1,79 de milioane de lei pentru închirierea unor autospeciale cu cisterne de apă, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Contracte câștigate de către Gida Prod cu ADPU Sector 6, potrivit datelor din SEAP

Pe 17 iulie, ADPDU acorda firmei un contract de 231.000 de lei pentru livrarea de granit concasat.

Un alt contract – de 222.000 de lei – a fost acordat tot pe 17 iulie, pentru mentenanță și reparații la parcări supraetajate automatizate.

În luna iulie, ADPDU Sector 6 a mai acordat firmei 614.000 de lei pentru închirierea de autocamionete.

În luna martie, firma semna un act adițional pentru întreținerea unor parcări, în valoare tot de 222.000 de lei.

În ianuarie, Gida Prod Serv SRL a primit de la ADPDU Sector 6 un contract de 746.000 de lei pentru deszăpezire și “combaterea poleiului”, iar în martie, un altul de 265.000 de lei.

Foto: Sorin Cioponea
Foto: Sorin Cioponea
Foto: Sorin Cioponea
Close
Închide
  Close