MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2018 14:33

Cum au trăit rușii în timpul mandatelor lui Vladimir Putin

Distribuie

Cum au trăit rușii până în prezent. Vladimir Putin a dominat politica din Rusia, țară la cârma căruia se află de aproape două decenii. După mai multe mandate de premier și președinte, țara lui a trecut printr-un boom economic, iar armata a cunoscut o expansiune uriașă și Rusia a redevenit una dintre marile puteri ale lumii. Toate aceste date vin în contextul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, care vor avea loc pe 18 martie.

Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară pe 18 martie. În fiecare zi, până la deschiderea urnelor, Libertatea.ro vă prezintă un material despre viața și ascensiunea la putere a liderului de la Kremlin, precum și detalii despre acest scrutin.

Scrutinul prezidențial din Rusia are loc pe 18 martie, zi care coincide cu împlinirea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident.

Potrivit BBC, condițiile de viață pentru majoritatea rușilor s-au îmbunătățit, iar stabilitatea economică și mândia națională au crescut. Criticii spun, însă, că aceste lucruri au venit cu prețul eroziunii democrației.

Cum s-a schimbat viața pentru cetățenii ruși?

1. Sunt din ce în ce mai puțini săraci

Niveul sărăciei din Rusia este cu mult mai mic decât era în trecut, dar țara lui Putin tot se află peste media marilor economii ale lumii. În 2016, 13.4% dintre ruși tăriau în sărăcie.

2. Salariul nu a mai crescut în ultima vreme

În timpul primului mandat al lui Putin, salariile au crescut constant până la 10% pe an. De când s-a reîntors la Kremlin, după o perioadă în care a fost premier, creșterea salarială a stagnat, având în vedere că Ruisiei i-au fost impuse mai multe sancțiuni economice internaționale.

Între 2011 și 2014, venitul gospodăriilor a crescut cu 11%, iar Putin a văzut o eră în care economia bazată pe consum a crescut constant.

3. Mai mulți oameni dețin mașini și sunt mai multe cuptoare cu micounde per gopodărie

Rușii continuă să cumpere mașini Lada. Numărul de automobile vândute de marca rusească este de 311.588, din totalul de 1. 595.737 de mașini noi în 2017.

În anii 2000 existau 27 de mașini raportate la 100 de gospodării. 16 ani mai târziu, se înregistrau 58 de automobile la același număr de gospodării. Creșterea se poate observa în ceea ce privește cuptoarele cu microunde. În 2000 nu existau date despre existența lor în casele rușilor, dar în 2016 se înregistrau 106 de astfel de aparate în 100 de gospodării.

4. Rușii s-au îndrăgostit de magazinele Ikea

Primul magazin Ikea din Rusia s-a deschis în 2000, într-un centru comercial aflat în apropiere de Moscova, iar în 2015 erau funcționale 14 magazine, din Sankt Petersburg până la Novosibirsk.

5. Rușii sunt obsedați de șampanie.

Date oficiale arată că rușii consumă mai puțin alcool în prezent decțât o făceau în trecut. Băutul de votcă pare că nu se mai află printre preferatele cetățenilor ruși, insă berea și șampania au început să fie mult mai apreciate, dat fiind faptul că mai mulți oligarhi și-au deschis vinăriile proprii.

6. Circul nu mai are atât de mulți spectatori

În 2010, rușii se duceau mai mult ca niciodată să vadă spectacole de circ, înregistrându-se 11 milioane de spectatori la show-uri. În 2015, numărul a scăzut la 4.2 milioane.

7. Sporul natural e în creștere

Unul dintre marile țeluri ale lui Putin a fost să provoace o creștere a populației. Scăderea populației a început cu moartea comunismului, în 1991, dar în 2012 se nășteau mai mulți oameni decât cei care mureau.

Când numărul natalității a scăzut puțin, în 2017, oponenții lui Putin au găsit o cale de a-l ataca, dar fără prea mare succes. Cea mai mare natalitate se înregistrează în Cecenia și Daghestan, iar cele mai populare nume sunt Alexander și Sofia.

8. Putin investește mai mult ca niciodată în armată

O armată puternică a fost întodeauna o parte importantă a identității naționale a Rusiei, dar URSS a intrat în faliment după ce a intrat în competiția militară cu SUA în timpul Războiului Rece.

Prăbușirea URSS a dus la stagnarea achizițiilor pentru armată, din cauza faptului că bugetul a fost afectat. Echipamentul și armele au devenit din ce în ce mai vechi, iar moralul oamenilor a scăzut.

Vladimir Putin a vurt să inverseze declinul și să reconstruiască identitatea Rusiei. Astfel, țara lui a ajuns să cheltuie de două ori mai mult pe armată față de cum o făcea după căderea URSS, iar Moscova și-a arătat capacitatea militară în Cecenia, Georgia, estul Ucrainei și, cel mai recent, în Siria.

Politica externă a Rusiei: anexarea Crimeei, intervenția militară din Siria și amenințările la adresa scutului de la Deveselu

De-a lungul timpului, Rusia a stârnit controverse constant cu acțiunile sale pe plan extern. De la anexarea Crimeei în 2014, intervenția în Siria, amenințarea la adresa României, până la anunțul privind noua armă nucleară. Viitorul e imprevizibil, dar alegerile prezidențiale din Rusia, de pe 18 martie, ne pot oferi o idee despre ceea ce va urma în privina politicii externe a Rusiei.


EXCLUSIV/ România a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru o magistrală de metrou dintr-un motiv absurd

EXCLUSIV/ Nico a apărut cu părul creţ la ultimul concert. Cum explică artista schimbarea radicală de look

REPORTAJ/Meci caritabil de hochei pentru un tată fără picior care-şi creşte singur copiii, după ce mama micuților a murit

Citește mai multe despre Vladimir Putin, Alegeri, rusi, Rusia și Salarii pe Libertatea.

Comentarii