Mergi direct la conținut »
Explicație oficială în cazul femeii moarte ținute în fața bisericii, într-un sat din Bacău: "Mai întâi trebuia să se facă slujba de afară"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Explicație oficială în cazul femeii moarte ținute în fața bisericii, într-un sat din Bacău: "Mai întâi trebuia să se facă slujba de afară"

Explicație oficială în cazul femeii moarte ținute în fața bisericii, într-un sat din Bacău: „Mai întâi trebuia să se facă slujba de afară”

Imaginea cu un sicriu așezat pe două scaune, în fața bisericii din satul Filipești, județul Bacău, postată pe Facebook cu explicația că femeia moartă a fost ținută afară pentru că era săracă, a făcut vâlvă în mediul virtual. Libertatea a vrut să afle ce este în spatele acestei situații aparent revoltătoare și a luat legătura cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

De Theodor Istrate,

Bărbatul femeii, care murise cu o zi înainte, a fost și el îngropat în același mod, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook „Luptăm pentru România”, însoțită de o fotografie cu un sicriu așezat pe niște scaune, în afara unei biserici: „Creștină Ortodoxă moartă, ținută afară, pe scaune, pe motivul că era săracă….???”.

Localnicii spun că era o familie nevoiașă, iar cei doi nu plătiseră taxă către lăcașul de cult. Cu toate acestea, ei susțin că nu preotul a luat această decizie, ci femeia care vinde lumânări în biserică.

Oficialii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care au declanșat o anchetă în acest caz, susțin că situația a apărut în urma conflictului între poștașul din localitate, cel care s-a ocupat de înmormântare în condițiile în care defuncta nu avea rude, și femeia care vinde lumânări și care avea cheia de la ușa bisericii.

Potrivit reprezentanților bisericii, femeia a fost „depusă” atât în fața, cât și în interiorul bisericii, pentru că „așa este rânduiala”, considerând că preotul, care ar fi respectat întreg programul de înmormântare, este o victimă în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Alexandru Zamfir, a declarat, luni, pentru Libertatea că preotul titular din sat este internat în spital pentru că a suferit o intervenție chirurgicală, astfel că a fost stabilit un preot suplinitor, ai cărui părinți locuiesc chiar în Filipești.

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Recomandări

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale

 

„Acesta stabilise cu poștașul din sat, care face parte și din consiliul parohial, să o înmormânteze pe defunctă în ziua Bobotezei, la ora 14.00, în condițiile în care părintele avea slujbă în parohia sa din satul Slobozia. Numai că cei care s-au ocupat de înmormântare au ajuns mai devreme cu sicriul, la 13.35, și, în consecință, l-au așezat pe scaune în fața bisericii. Imediat, soția groparului a făcut acea fotografia și a postat-o pe Facebook, însoțită de acel comentariu”, a explicat Alexandru Zamfir.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cinci minute a apărut și femeia de la lumânări, care a descuiat biserica.

„Defuncta nu a fost băgată înăuntru pentru că, așa cum este rânduiala, mai întâi trebuia să se facă slujba de afară, din fața bisericii”, a mai spus Zamfir.

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”
Recomandări

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”

 

El a adăugat că la ora 14.00, așa cum fusese înțelegerea, a sosit la biserică și preotul suplinitor, care a ținut slujba atât în fața bisericii, cât și în interiorul lăcașului de cult. Ulterior, femeia moartă a fost dusă la cimitir și înmormântată.

„Părintele, care nu a luat niciun onorariu pentru serviciile prestate deși i s-a propus, a căzut la mijloc. Este un preot nou, de curând hirotonit, care aproape plângea când l-am întrebat de caz. Oricine poate cădea într-o astfel de capcană, având în vedere rânduiala bisericească în care defunctul se depune mai întâi în fața bisericii pentru a se rosti rugăciunea și Evanghelia”, a mai precizat reprezentantul BOR.

Ulterior, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a explicat, într-un comunicat de presă, că serviciile religioase ale celor doi soți „au fost organizate cu sprijinul comunității, înmormântările au fost oficiate la ora la care s-a stabilit și nu a fost perceput niciun onorariu, dat fiind faptul că amândoi decedații erau cazuri sociale cunoscute, fiind în atenția Bisericii și a comunității locale”.


Citește și: Mort pentru 450 de euro! Povestea adevărată a lui Tudor Simionov, bodyguardul român înjunghiat de Revelion la Londra

Close
Închide
  Close