Mergi direct la conținut »
Cum justifică președintele Ecuadorului decizia de a-i retrage azilul lui Julian Assange: "A încercat să folosească ambasada pe post de centru de spionaj"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cum justifică președintele Ecuadorului decizia de a-i retrage azilul lui Julian Assange: "A încercat să folosească ambasada pe post de centru de spionaj"

Cum justifică președintele Ecuadorului decizia de a-i retrage azilul lui Julian Assange: „A încercat să folosească ambasada pe post de centru de spionaj”

Julian Assange a încălcat în mod repetat termenii azilului politic și a încercat să folosească ambasada ecuadoriană din Londra pe post de centru de spionaj, a declarat Lenin Moreno, președintele Ecuadorului, într-un interviu acordat pentru The Guardian.

De Andreea Radu,

Lenin Moreno a mai spus că a primit un angajament scris din partea Marii Britanii că drepturile fundamentale ale lui Julian Assange vor fi respectate și că acesta nu va fi trimis într-un loc în care ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Fondatorul WikiLeaks, în vârsta de 47 de ani, a fost arestat, joi dimineață, după ce președintele Ecuadorului i-a retras dreptul de azil în ambasada sa din Londra, acolo unde el stătuse aproape șapte ani.

În primul său interviu de după arestarea lui Assange, Lenin Moreno a negat că a acționat ca represalii pentru modul în care documente care aveau legătură cu familia lui au fost „scurse” și a declarat că regretă că fondatorul WikiLeaks a folosit ambasada pentru a interfera cu democrațiile altor țări, a notat  The Guardian.

„Orice încercare de a destabiliza este un act condamnabil pentru Ecuador pentru că suntem o națiune suverană și respectăm politica fiecărei țări”, a spus Moreno.

„Este regretabil că, de pe teritoriul nostru și cu permisiunea autorităților guvernului anterior, au fost furnizate facilități în cadrul ambasadei Ecuadorului din Londra pentru a interveni în procesele altor state. Nu putem permite casei noastre, casei care are porțile deschise, să devină un centru de spionaj”, a precizat Moreno, care a subliniat că această „activitatea violează condițiile de azil”, iar decizia de-ai retrage lui Assange azilul „nu este arbitrară, ci se bazează pe dreptul internaţional”.

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'
Recomandări

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'

Preşedintele Ecuadorului l-a acuzat pe Assange că a intervenit în „procesele altor state” făcând referire la publicarea de către WikiLeaks a unor documente ale Vaticanului, la începutul acestui an.

După publicarea acestora, o serie de membri ai WikiLeaks l-au vizitat pe Assange la ambasada ecuadoriană, sugerând autorităților de la Quito că acesta are încă legături cu organizația. WikiLeaks a mai acuzat autoritățile ecuadoriene că îl spionează pe Assange și că oferă informațiile astfel obținute serviciilor britanice și americane.

Lenin Moreno a insistat că decizia lui de a coopera cu Marea Britanie pentru a-l scoate pe Assange din ambasadă a fost una care a aparținut guvernului lui și nu a fost forțată de nicio putere exterioară.

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă
Recomandări

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă

Julian Assange, un oaspete „problematic” în Ambasada Ecuadorului. Acuzația ministrului de Interne al Ecuadorului la adresa fondatorului WikiLeaks: „A murdărit pereţii ambasadei cu propriile excremente”

„A fost un oaspete căruia i s-a oferit un tratament demn, dar el nu avea principiul de bază al reprocității pentru țara care a știut să-l primească sau dorința de a accepta protocoalele acesteia”, a punctat Moreno.

De asemenea, preşedintele Ecuadorului a denunţat, de asemenea, atitudinea „absolut condamnabilă şi scandaloasă” a lui Julian Assange în ambasadă.

„El a menținut un comportament necorespunzător în materie de igienă, care i-a afectat propria sănătate și climatul interior al misiunii diplomatice. Mai mult, Assange avea probleme de sănătate care ar fi trebuit rezolvate. Nu am încercat să-l dăm afară pe Assange, așa cum spun unii actori politici. Având în vedere încălcarea constantă a protocolului, azilul politic a devenit de neconceput”, a mai spus Moreno.

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'
Recomandări

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'

Publicaţia El Pais a făcut publice imagini din interiorul ambasadei, obţinute de la firma spaniolă angajată să îl păzească pe Assange. Potrivit publicației, fondatorul WikiLeaks se plimba cu skateboardul prin ambasadă, făcând un zgomot infernal.

Ministrul de Interne al Ecuadorului, Maria Paula Romo, s-a plâns că Assange avea voie să facă tot felul de lucruri în interiorul ambasadei, cum ar fi „să murdărească pereții ambasadei cu propriile excremente sau alte comportamente de această natură”.

Avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a respins aceste acuzaţii, considerându-le „scandaloase”. Ea a precizat pentru Sky News că Assange este dispus să coopereze cu autorităţile din Suedia dacă acestea cer extrădarea sa, dar prioritatea rămâne evitarea extrădării în Statele Unite. Julian Assange face obiectul unei cereri de extrădare în SUA pentru „piraterie informatică”.

După ce a fost scos din ambasada Ecuadorului, fondatorul WikiLeaks a fost găsit vinovat de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune, în cazul unui mandat emis în anul 2010 pentru acuzaţii de abuz sexual în Suedia. El riscă 12 luni de închisoare.

Instanța a decis plasarea lui în arest preventiv, astfel că Julian Assange fost transportat la penitenciarul Belmarsh, potrivit Bloomberg, care îl citează pe Vaughan Smith, un apropiat al fondarului WikiLeaks.

Penitenciarul Belmarsh, aflat în sud-estul Londra, a găzduit de-a lungul ultimilor ani o serie de deţinuţi periculoşi, inclusiv predicatorul islamic Abu Qatada, considerat mâna dreapta a lui Osama bin Laden în Europa.

Foto: HEPTA


Citeşte și:


 

 
 
Close
Închide