MENIU CAUTĂ

Unde este închis Julian Assange. Penitenciarul pe la care au trecut numai deținuți periculoși este cunoscut drept „Guantanamo al Marii Britanii”

Distribuie

Julian Assange a fost dus la o închisoare de maximă securitate, cunoscută drept "Guantanamo a Marii Britanii", unde de-a lungul anilor au fost închiși numeroși deținuți periculoși, susține un apropiat al fondatorului Wikileaks. 

Imediat după ce a fost arestat și instanța a decis plasarea lui în arest preventiv, Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost transportat la penitenciarul Belmarsh, potrivit Bloomberg, care îl citează pe Vaughan Smith, un apropiat al lui Assange.

Penitenciarul Belmarsh, aflat în sud-estul Londra, a găzduit de-a lungul ultimilor ani o serie de deţinuţi periculoşi, inclusiv predicatorul islamic Abu Qatada, considerat mâna dreapta a lui Osama bin Laden în Europa.

Despre penitenciarul Belmarsh se spune că este închisoarea „Guantanamo a Marii Britanii”. Centrul de detenție de la Guantanamo este o închisoare de înaltă securitate din cadrul Bazei Navale Americane din golful Guantanamo, bază situată pe insula Cuba. Golful este proprietate a Statelor Unite ale Americii. Din 2002, autoritățile americane l-au folosit ca centru de detenție pentru deținuți acuzați de terorism.

Julian Assange, în vârsta de 47 de ani, a fost arestat, joi dimineață, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada sa din Londra. Fondatorul WikiLeaks a fost găsit vinovat joi de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune, , în cazul unui mandat emis în anul 2010 pentru acuzaţii de abuz sexual în Suedia , și riscă 12 luni de închisoare. Julian Assange face obiectul unei cereri de extrădare în SUA pentru „piraterie informatică”.

FOTO: Epa


Citește și: 

OPINIE | Scriitorul Vasile Ernu, noua semnătură din paginile Libertății: „Arestarea lui Assange – devenim căței de companie ai Puterii sau câini de pază ai libertății?”

Citește mai multe despre Julian Assange pe Libertatea.

Comentarii