Portugalia: vinul vărsat pe masă aduce noroc
Portughezii sunt grijulii, când vin la petrecere: păşesc peste prag cu piciorul drept, convinşi că altminteri îi pândeşte ghinionul. Şi nu fac mare caz de vinul vărsat pe masă, fiindcă e semn că o să le meargă bine tuturor celor din casă. Nu îşi pun pălăria pe pat, ca să nu atragă necazul, şi trag cu urechea, discret, la conversaţiile din jur; când simt că li s-a încălzit urechea stângă, ştiu că cineva îi vorbeşte de rău.
Spania: solniţa nu se dă din mână în mână
Cei care fac acest gest vor intra într-un lanţ al ghinioanelor care se vor transmite de la unii la alţii. Aşa că nu trebuie să te surprindă dacă oaspetele tău spaniol va refuza politicos să ia solniţa pe care i-o oferi.
Franţa: pâinea aşezată invers aduce necazuri
Această superstiţie îşi are originile în Evul Mediu, când brutarii preparau o pâine special pentru călău şi o aşezau cu susul în jos, dând de ştire astfel clienţilor cui îi este rezervată. Oamenii se fereau de ea, asociind- o cu nenorocirea şi cu moartea.
Irlanda: scaunul răsturnat anunţă ghinioane
Ca să evite acest incident aparent banal, dar încărcat de conotaţii negative, gazdele verifică atent toate scaunele pe care la aduc la masă, nu cumva să fie vreunul şubred sau pe cale să se desfacă din încheieturi.
Marea Britanie: în coaja de ou se ascunde un diavol
Tradiţia populară are însă ac de cojocul lui şi ştie cum să îl pună pe fugă: după ce au scobit oul din coajă şi l-au mâncat, britanicii bat uşor coaja cu linguriţa, pentru ca necuratul să cadă şi să-şi ia tălpăşiţa. Alte credinţe străvechi spun că gospodina casei trebuie să strângă faţa de masă imediat după ce s-a spart petrecerea; dacă se grăbeşte la culcare şi o lasă peste noapte, nenorocirea se va abate asupra casei.
Finlanda: sentimentele gazdei se citesc… în cafea
Nu, nu în zaţul rămas în ceaşcă, ci în temperatura lichidului aromat: dacă ţi se serveşte o cafea prea fierbinte, poţi fi sigur că stăpâna casei era furioasă când a preparat-o!
Olanda: cântatul la masă e strict interzis
Cine încalcă restricţia cântă pentru Ucigă-l toaca! Aşadar, consemnul este clar: nimeni nu cântă în timp ce se ia masa. Este de rău augur şi a cere cu împrumut sare sau foc din casele vecinilor.
Belgia: strănutul garantează că se spune adevărul
Discuţiile la masă se leagă uşor-uşor şi, pe măsură ce defilează bucatele şi paharele, încep să se înfierbânte. Când nu mai ştie ce să creadă şi ce nu din tot ce-i aud urechile, belgianul aşteaptă să strănute cineva: remarca astfel “punctată” conţine un adevăr în afara oricărui dubiu.
Germania: bătăile în masă atrag norocul
Noi, românii, batem în masă ca să alungăm nenorocul, iar germanii fac acelaşi gest ca să aducă norocul la masă şi în casă. O altă superstiţie le interzice cu desăvârşire să spună “Sănătate!” sau “Noroc!” ridicând paharul… cu apă în loc de vin. Nici măcar în glumă nu poţi face aşa ceva, fiindcă ar fi ca şi cum le doreşti moartea tuturor celor alături de care bei. Aceeaşi semnificaţie o au şi cuţitele sau alte obiecte tăioase oferite în dar: “meneşti” moartea persoanei căreia îi sunt destinate.
Austria: lăudăroşii să facă bine să tacă!
Nu neapărat pentru că ar plictisi comesenii sau nu numai din acest motiv. Există o explicaţie mult mai… gravă: vorbind despre succesele sale, în timpul unei mese comune, un austriac va atrage ghinionul asupra sa. Probabil aşa înţeleg credinţele populare să sancţioneze păcatul trufiei. Aviz şi celor care îşi amintesc ce au visat peste noapte şi vor să le povestească celorlalţi: înainte de a începe, să bea un pahar cu apă, ca nu cumva închipuirile rele din vis să devină realitate.
Letonia: nu se mătură casa după prieteni
Petrecerea s-a spart, amicii au plecat, iar gazdele nu trebuie să se grăbească să pună mătura şi făraşul (sau aspiratorul) în funcţiune. Curăţenia se face abia când se estimează că oaspeţii au ajuns la destinaţie. Altminteri, se cheamă că îi “mături” afară din casă şi nu-ţi vor mai călca pragul niciodată.
Bulgaria: ultima îmbucătură (nu) se lasă în farfurie
Ultima bucăţică de pâine, carne, cozonac etc. este numită “bucăţica ruşinii”. Un bulgar manierat se va opri din mâncat înainte de a termina totul din farfurie, dar dacă cineva de la masă îl invită să ia şi ultima bucăţică, tot bunele maniere îl vor obliga să se conformeze. De asemenea, va fi foarte atent cum mânuieşte tacâmurile în timp ce povesteşte ceva: dacă îi scapă vreunul pe jos, toată lumea va şti că minte.