Mergi direct la conținut »
Cum vrea CNAS să reducă birocrația din sistemul asigurărilor de sănătate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cum vrea CNAS să reducă birocrația din sistemul asigurărilor de sănătate

Cum vrea CNAS să reducă birocrația din sistemul asigurărilor de sănătate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurențiu Mihai, a prezentat, miercuri, ministrului sănătăţii, Florian Bodog, mai multe propuneri pentru reducerea birocrației şi îmbunătățirea activităţii din sistemului asigurărilor sociale de sănătate, printre care, creșterea numărului de medici care pot prescrie medicamente compensate și  dreptul bolnavilor de a-și lua  rețete și din alte localități, decât cele de domiciliu.

De Elvira Gheorghiță,

Astfel, potrivit CNAS, este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii sănătății, care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice din 2008 , în sensul creșterii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente.

CNAS spunecă  prin aceste modificări legislative se dorește reglementarea situaţiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de scrisoare medicală pentru tratamente a căror iniţiere şi continuare intră în obligaţia medicilor din specialităţile clinice, conform protocoalelor terapeutice.

Totodată se va prevedea că modificările referitoare la calitatea, respectiv categoria de asigurat vor produce efecte de la data operării acestora în platforma informatică PIAS, (cu excepţia celor referitoare la naştere şi la deces), astfel încât prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic să nu mai fie imputate  medicilor.

O altă modificare propusă de CNAS vizează că medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că din motive de conştiinţă sau religioase nu doresc ca aceste date să fie stocate.

În proiectul Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Astfel, se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce, în cazul medicilor,  va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului.

Totodată, se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca şi medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării.

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”
Recomandări

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”

 

O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor, pentru perioada în care este plecat în  vacanţă, pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv.

Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an.

De asemenea, vor fi revizuite criteriile de acordare a sporurilor pentru condiţiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară şi de specialitate din ambulatoriu, prevăzute într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din 2015.

 

 

 

 

Close
Închide
  Close