Cei doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi după ce Mathias, bebelușul lor de cinci săptămâni, a ajuns la spitalul din Odense, unde a și fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are traumatism cranian, hemoragie cerebrală și acumulări suspecte în spatele globilor oculari. Potrivit procedurii, a fost anunțată poliția, iar Ionuț și Sorana Rotundu a fost plasați în centre de detenție diferite pentru cel puțin patru săptămâni, până la finalizarea anchetei.

Ionuț și Sorana Rotundu au spus că niciunul dintre ei nu i-a făcut rău copilului. Iar Magda Săvuică, mătușa copilului, aflată în România, spune că este zguduită de arestarea și acuzațiile la adresa fratelui și a cumnatei ei.

„Au avut grijă și de fiica mea când era foarte mică și sunt foarte iubitori cu copiii”, a declarat Magda Săvuică, coordonatoarea unei organizații de caritate, pentru publicația Ekstra Bladet.

Acum, cei doi nu au dreptul să vadă copilul, care e supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate și a fost plasat deja în tutela statului danez.

„Ceva a fost în neregulă de la început. Micuțul nu a luat kilograme, a plâns aproape tot timpul, în ultima perioadă vomita aproape tot. În pozele pe care le-am văzut cu el nu se văd urme de agresiune”, a adăugat Săvuică.

Femeia spune că cei doi părinți și-au dorit foarte mult copilul, după ce „cumnata mea a trebuit să facă un avort acum câțiva ani”.

A fost o ușurare pentru noi când băiatul a fost internat, în sfârșit, acum o săptămână. Apoi nu am auzit nimic, până când ni s-a spus că tatăl și mama lui Mathias au fost arestați. Este un șoc pentru noi.

Magda Săvuică:

„Pruncul are nevoie de dragostea familiei”

„Mathias este bine, este internat la Spitalul Universitar din Odense. Sperăm însă ca el să fie transferat cât mai repede în România, pentru ca bunicii să aibă grijă de el. Pruncul are nevoie de dragostea familiei”, a mai spus Magda Savuică.

Ea a adăugat că nu are nicio îndoială că părinții vor primi un tratament corect: „Am încredere în autoritățile din Danemarca”.

Ionuț Rotundu s-a mutat în Danemarca în urmă cu câțiva ani, lucra ca bucătar. În urmă cu doi ani, a ajuns acolo și soția sa, licențiată în psihologie.

Ministerul de Externe a fost sesizat în legătură cu acest caz, iar Ambasada României a făcut mai multe demersuri pentru clarificarea situației. Într-o declarație pentru Libertatea, după ce a discutat cu părinții, ambasadorul Alexandru Grădinar a spus că cei doi au fost informați de starea de sănătate a bebelușului lor, care se află acum în afara oricărui pericol de moarte.

Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, a anunțat luni că instituția pe care o conduce a solicitat oficial autorităților daneze să permită aducerea în România a bebelușului internat în Danemarca, când starea sa de sănătate o va permite.

Luni seară, MAE a transmis că certificatului de naștere danez al copilului a fost înregistrat în registrele de stare civilă române, apoi a fost emis pe numele celui mic certificatul de naștere românesc.

Urmărește-ne pe Google News