SUMAR

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  (0039) 06 835 233 52;  (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.

Cum au reacționat rudele Luizei Melencu, după ce l-au văzut pe Dincă! Imagini cutremurătoare
Recomandări

Cum au reacționat rudele Luizei Melencu, după ce l-au văzut pe Dincă! Imagini cutremurătoare

[libgallery id=”1641895″]

UPDATE 31 octombrie, 14.25: După cutremurul de magnitudine 6,5 a avut loc în centrul Italiei, Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) susține că a înregistrat mai mult de 700 de șocuri: cele cu o magnitudine cuprinsă între 4-5 au fost până în prezent 18. Prima noapte după cutremur a fost petrecută de majoritatea oamenilor din zonele afectate, Umbria, Marche și Lazio,  în mașini sau în centrele de premire pentru sinistrați.  Cel puțin 15.000 de oameni au cerut asistență de la Protecția Civilă. În plus, Podul Mazzini din Roma, aflat de-a lungul fluviului Tibru, a fost închis din cauza unor fisuri cauzate de cutremur, informează TG COM24.

UPDATE 31 octombrie, 14.10: Postul de televiziune Sky TG24 a difuzat imagini ce arată că în urma cutremurului de duminică dimineațp,  o crăpătura uriașă apărută într-un munte în apropiere de Ussita, comuna din provincia Macerata, regiunea Marche din Italia, nu departe de epicentrul seismului. Fisura nu exista înainte de seism.

Divorțul dintre Barack Obama și Michelle. Ce a spus fosta primă doamnă a SUA despre căsnicie
Recomandări

Divorțul dintre Barack Obama și Michelle. Ce a spus fosta primă doamnă a SUA despre căsnicie

 

De asemenea, ziarele din Peninsulă susțin că reconstrucția zonelor afectate de cutremurele din ultimele luni ar putea dura și 30 de ani.

UPDATE 31 octombrie, 12.05: Seismul puternic ce a zguduit duminică dimineața centrul Italiei a avut 114 replici.

UPDATE 31 octombrie, 09:20. Premierul italian Matteo Renzi a promis că toate clădirile distruse de cutremurele din Italia vor fi reconstruite, conform Euronews.

“Vom reconstrui totul, casele, bisericile, magazinele comerciale. Tot ceea ce trebuie făcut pentru a reconstrui aceste zone va fi făcut”, a declarat premierul italian.

UPDATE 31 octombrie: 28.000 de oameni din centrul Italiei și-au petrecut noaptea sub cerul liber, în corturi, adăposturi improvizate sau la cunoștințe, după ce regiunea a fost devastată de cutremure și casele oamenilor au fost distruse. Seismul de duminică a fost cel mai puternic din ultimii 36 de ani.

O tânără a fost snopită în bătaie pe o stradă din Sibiu! A ținut-o de păr și a lovit-o violent
Recomandări

O tânără a fost snopită în bătaie pe o stradă din Sibiu! A ținut-o de păr și a lovit-o violent

UPDATE ora 21.00: Primarul Romei, Virginia Raggi, a anunțat că va cere ca școlile din capitala Italiei să rămână închise luni pentru inspecții în ceea ce privește pagubele suferite în cutremurul care a zguduit azi dimineață centrul țării.

UPDATE 18.24: Mai multe drumuri naționale din Italia au fost afectate, în urma seismelor. Românii care călătoresc în Italia sunt avertizați că, în urma cutremurului care a avut loc astăzi în centrul țării, două drumuri naționale au fost închise traficului, Ministerul Afacerilor Externe recomandând evitarea deplasărilor în zonele afectate de seism.

UPDATE 18.15: Seismele din Italia au băgat spaimă în românii, care trăiesc acolo, fapt pentru care, în urma cutremurelor de miercuri, o familie a decis să părăsească Peninsula și a fost repatriată cu sprijinul ambasadei, potrivit MAE. Italia a fost zguduită în această dimineață de cel mai puternic seism din ultimii 36 de ani. 

UPDATE 18.00: Un artist român stabilit în capitala Italiei de 11 ani, pe nume Constantino Toma, ne-a povestit că seismul de duminică dimineață, cu magnitudinea de de 6,5 s-a simțit puternic la Roma, unde oamenii sunt extrem de panicați. Activitățile turistice au fost întrerupte în zona Colosseum-ului, care a fost astăzi închis, la fel și zona  arheologică din centrul capitalei Italiei și la Basilica San Paolo.

UPDATE 16.30: Un alt seism puternic a avut loc în urmă cu câteva minute în Norcia. Autoritățile au anunțat că majoritatea școliilor regiunea Marche vor fi închise mâine.

UPDATE 14.30: Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în urma celui mai puternic  seism din ultimii 36 de ani, informează CNN. Replici nou au loc din 20 în 20 de minute.

UPDATE 11.53: La Norcia, echipele încă încearcă să salveze oameni de sub dărâmăturile catedralei   San Benedetto. Cel puţin şase persoane au fost rănite, iar două călugărițe au fost scoase în siguranță.

 

UPDATE 11.50: Șeful Protecţiei Civile, Cesare Spuri, a declarat că în urma seismului zeci de persoane au fost rănite, însă în stare critică este doar o singură persoană. Acesta a subliniat că deocamdată nu există morți.

UPDATE 11.45: Facebook a activat opţiunea Safety Check pentru ca persoanele din zonele afectate să îşi anunţe apropiaţii dacă sunt în siguranţă.

UPDATE 11.40: Primarul din Pieve Torina din provincia Macerata, regiunea Marche, cere ajutor. „Trăim o tragedie, ajută-ne. Suntem într-o stare jalnică. Suntem încă 800-900 de oameni aici, un sat distrus, iar mulți fermieri din satele de munte, sunt blocați acolo. S-au prăbușit multe clădiri și încă nu știu dacă sunt răniți. Avem nevoie de vehicule, de containere. Doar 400 de rezidenți care au plecat în hoteluri de pe litoral”, a spus primarul Alessandro Gentilucci.

UPDATE 11.20: Nouă răniți în Norcia și Cascia, două dintre localităție cele mai grav afectate de cutremur. Două persoane sunt în stare gravă, cu  leziuni serioase în zona pieptului. Acestea au fost luate cu elicopterul și duse la un la spital din Foligno.

UPDATE 11.15: Ambasada României în Italia a postat pe Facebook un mesaj pentru românii aflați în Peninsulă. „Dacă există cazuri de cetățeni români aflați în dificultate, nu ezitați să apelați la numerele de Urgență ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345.147.3935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) și Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna și Toscana).De asemenea, contactați în paralel autoritățile locale: PROTECȚIA CIVILĂ (PROTEZIONE CIVILE) la numărul special 800 840 840”, scrie Ambasada.

UPDATE 11.13: Un spital din Cascia, localitate aflată la circa 10 kilometri de Norcia, este în curs de evacuare după seismul de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, relatează La Repubblica. Într-o clădire din Roma, un lift a căzut în gol. Forţele de intervenţie în situaţii de urgenţă se află la faţa locului pentru a face verificări. Potrivit primelor informaţii, în ascensor nu se aflau persoane.

UPDATE 11.09: Mai multe drumuri care duc la Norcia și  la satele din jur au fisuri sau sunt blocate de bolovani, potrivit martorilor. Autoritățile susțin că și în Norcia câșiva oameni au fost răniți ușor.

UPDATE 11.02: Experții de la Institutul de Geologie şi Mediu Geoengineering (IGAG) susțin că nu exclud ca noi cutremure chiar și mai puternice decât cel de azi să aibă loc în următoarele săptămâni.

UPDATE 10.55: După seismul cu magnitudinea de 6,5 de duminică dimineață din Italia, orașul Arquata del Tronto nu mai există. Pe Twitter sunt share-uite  imagini dramatice cu orașul din provincia Ascoli Piceno din regiunea Marche care s-a transformat într-un morman imens de moloz.

„Totul s-a prăbușit. Din fericire, orașul era conisderat zonă roșie și se mai aflau foarte puțin oameni în oraș, care au ieșit imediat în stradă și se îmbrățișează pentru că au scăpat cu viață. Acum vom merge în jurul satelor pentru a vedea care este situația și acolo”, a declarat primarul din Arquata, Aleandro Petrucci.

 

UPDATE 10.45: Autoritățile italiene anunță că au reușit să scoată în viață  încă trei  persoane de sub dărâmături în Tolentino.

UPDATE 10.39: Până în acest moment nu există victime, au anunțat autoritățile italiene. În urma primului control al poliției și al echipelor de salvatori, până la acest moment nu există victime ale cutremurului de azi, informează TG Com 24.

UPDATE 10.29: MAE anunță că deocamdată nu există români răniți în urma seismului de 6,5 grade.

„Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci și Castel SantAngelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările acestuia, precum şi cu privire la existența unor persoane de cetățenie română afectate de acestea.Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistenţă consulară”, anunță MAE într-un comunicat.

UPDATE 10.24: Ziarul „La Repubblica” a publicat poza cu Basilica San Benedetto din Norcia cum arăta înainte de cutremur și cum a arată după. Aceasta a fost puternic afectată și o mare parte din clădire s-a prăbușit.

 

 

 

UPDATE 10.22: Italienii susțin că acest cutremur s-a simțit mai puternic decât toate cele înregistrate de la 24 august și că acesta este cel mai puternic seism de la 1980 încoace. Mai mulți internauți au postat filmulețe din timpul cutremurului pe Twitter.

 

UPDATE 10.20: Alte două replici majore  au avut loc la doar câteva minute distanță. Primul, cu magnitudinea de 4,6, a fost înregistrat de către rețeaua seismică a INGV la 07:44, iar al doilea, cu o magnitudine de 4,1, a avut loc la ora 8:00.

UPDATE 10.17: Două persoane au fost salvate în urmă cu câteva minute de sub dărâmături în Poggio Vitellino, din provincia Rieti, regiunea Lazio, lângă Amatrice. Acestea au suferit mai multe răni.  Drumul Salaria,care face legătura dintre Lazio şi Marche, a fost acoperit cu bolovani.

UPDATE 10.12: Zidurile  vechi, care înconjoară orașul Norcia, au fost puternic afectate, iar unele turnuri s-au prăbușit.

UPDATE 10.10: Seismul s-a resimțit și în Croatia, Slovenia, Austria și Bosnia.

UPDATE 10.08: Cutremurul cu  magnitudinea de 6.5,  înregistrat în zona de sud-est a Norciei se încadrează în aceeași secvență seismică care a fost activată la cutremurul  din 24 august, a declarat declarat seismologul Alberto Michelini de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie.

 

 

UPDATE 10.05: Este cel mai mare cutremur înregistrat în centrul Italiei de la seismul din 24 august, când aproape 300 de oameni și-au pierdut viața. S-a simțit până în nordul Italiei, la Bolzano, în apropiere de granița cu Austria, iar în sud până în regiunea Puglia.

UPDATE 09:48 – Locuitori din Tolentino (regiunea Marche) au declarat că s-a prăbuşit o biserică în care se aflau circa 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică. La Norcia, s-a prăbuşit catedrala în care se aflau mai mulţi călugări, dar şi credincioşi.

 

 

 

UPDATE 09:52Circulația metroului din Roma a fost oprită pe magistralele A, B și B1, potrivit contului de Twitter a regiei de transport din capitala Italiei. Pe magistrala C s-au înregistrat întărzieri.

Declarațiile primarului din Castelsantangelo, localitate aflată în zona epicentrului  a declarat că este șocat: „Eu sunt la Fano, unde locuiesc, dar mi s-a spus că sunt clădiri căzute, e un dezastru. S-a căscat pământul, e fum, e un dezastru”.

 

CUTREMUR ÎN ITALIA – IMAGINI LIVE DIN ZONA EPICENTRULUI

O replică de 5,1 grade a fost simțită după acest cutremur în Italia.

CUTREUR IN ITALIA. HARTA SEISMULUI

Cutremur în Italia – harta epicentrului

Pe Facebook au apărut și primele reacții ale românilor din Italia. „Stau la Napoli, dar s-a simțit cutremurul”. „Stau la 400 de kilometri de Norcia, dar am prieteni care mi-au spus că în Roma e haos, sună salvările pe străzi”.

Cutremur în Italia, în zona unde se pregăteau fotbaliștii români

Potrivit informațiilor, epicentrul cutremurului din Italia a fost între localitățile Norcia (la sase kilometri) și Preci. Norcia e cunoscută publicului român, mai ales microbiștilor, localitatea fiind mulți ani ales drept loc de pregătire în pauzele dintre sezoane de către echipele românești de fotbal.

Nu sunt încă informații despre victime și dacă printre ele s-ar afla români.

Cutremurul din Italia de astăzi, 30 octombrie 2016, vine după ce un alt seism a afectat centrul Italiei, în special Amatrice, în urmă cu câteva luni.

 

 

Din Liga1 în păpușoi! Vasile Ardeleanu, la 19 ani de când Lăcătuș i-a rupt piciorul: "Am văzut că e..."
GSP.RO

Din Liga1 în păpușoi! Vasile Ardeleanu, la 19 ani de când Lăcătuș i-a rupt piciorul: "Am văzut că e..."

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie
HOROSCOP

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie