Agenția de monitorizare a cutremurelor GeoNet a anunțat că, în urma seismului, Cape Cambell, aflat în nord-estul Insulei de Sud, s-a deplasat și se află cu doi metri mai aproape de Insula de Nord.
Totodată, într-una dintre cele mai afectate zone, oraşul Kaikoura de pe coasta de est a Insulei de Sud, terenul s-a ridicat cu 70 de centimetri.
“Aceste mişcări au avut loc în timpul cutremurului, în câteva secunde”, a anunţat GeoNet.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 din Noua Zeelandă nu a provocat deplasări ale terenului doar în nordul Insulei de Sud, ci şi în restul ţării.
Coasta estică a Insulei de Nord s-a deplasat spre vest cu unul până la cinci centimetri, în timp de capitaţa ţării, Wellington, s-a mişcat cu doi până la şase centimetri spre nord. De-a lungul faliilor activate, solul s-a deplasat cu până la 11 metri, ceea ce a dus la schimbarea geografiei zonei.
Citește și: Cutremurul din Noua Zeelandă a provocat peste 100.000 de alunecări de teren
În plus, fundul mării s-a ridicat cu până la doi metri de-a lungul a 110 kilometri din coastă. GeoNet a detectat aceste mişcări cu ajutorul GPS-ului.
Seismologii agenţiei au afirmat şi că seismul a fost unul dintre cele mai complexe înregistrate vreodată şi că ar putea fi urmat de numeroase replici puternice. Astfel, cutremurul a fracturat cel puţin patru falii, potrivit experţilor.
În aceste condiţii, probabilitatea producerii de cutremure noi sau de replici cu magnitudine 6 sau mai mare, în următoarea lună, este de „circa 100 de ori mai mari decât în mod normal”, potrivit GeoNet.
Seimul, care a provocat moartea a două persoane şi a fost urmat de un tsunami, ce a avut loc duminică a fost urmat de peste 2.000 de replici.