MENIU CAUTĂ

Cuvântul de ordine pe Valea Prahovei a fost distracția GALERIE FOTO

Distribuie

Mii de turiști au petrecut pe Valea Prahovei sărbătoarea Crăciunului, iar cuvântul de ordine a fost distracția. La pensiuni și hoteluri, gazdele au respectat tradiţiile ca la carte pentru ca oaspeţii să simtă aşa cum se cuvine magia sărbătorilor de iarnă. Din tabloul unui Crăciun perfect nu au lipsit colindătorii, preparate tradiţionale, focul de tabără, colindătorii, şoriciul proaspăt şi Moş Crăciun cu tolba plină de daruri.

În stațiunile de la munte, turiștii au avut parte de petreceri tradiționale. Au asistat la tăierea porcului, au ascultat colinde, iar vinul şi ţuica fiartă au curs din belşug în cănile de lut. În plus, fiecare şi-a putut alege bucăţile de şorici dorite.

”A fost ceva inedit. Noi trăm la oraş şi nu prea vedem des aşa ceva şi e o bucurie. Sunt foarte multe tradiţii pe care noi nu le ştim, am cam uitat de ele şi e plăcut. Am gustat și din șorici și este foarte bun, moale şi cald”, a povestit Ioana din București.

Ca să le tihnească mâncarea, turiştii au stat în jurul focului de tabără şi au fost colindaţi de ursari. Tradiţia spune că ursul joacă îndemnat de ursar, în ritmul tobelor și al fluierăturilor.

„Am avut grijă ca oaspeții noștri să simtă așa cum se cuvine sărbătorile de iarnă. Așa că, am organizat tăierea tradiţională a porcului la care au participat de las început până la final, au mâncat şorici cald şi prospăt. Au stat în jurul focului de tabără și au luat parte la obiceiuri tradiționale românești”, a explicat Mariana Țoncu, manager hotel patru stele.

La alte unităţi de cazare, petrecerile nu a putut începe fără Moş Crăciun. Ajutat de frumoasele crăciuniţe, bătrânul moş a decis să nu mai coboare pe horn şi a ales o metodă mai modernă.

A venit cu maşina de pompieri şi a urcat pe scară la sutele de copii ce îl aşteptau entuziasmaţi.

Pârtii pline și apoi… trafic aglomerat

Sute de turişti au petrecut prima zi de Crăciun pe omăt. Chiar dacă în stațiuni nu a nins, pârtiile de schi au fost înzăpezite artificial, iar pasionații sporturilor de iarnă s-au distrat pe zăpadă. La Azuga, omătul a măsurat 50 de centimetri și era perfect pentru coborârile pe schiuri sau cu placa de snowboard. În plus, aerul tare de munte şi mișcarea pe zăpadă au venit ca un plus mai ales pentru cei care au vrut să facă şi puţină mişcare după ce au servit din preparatele pregătite de Crăciun.

Însă, cum mulți și-au terminat vacanța de Crăciun, începând de luni după amiază, pe DN1 au început să se creeze clasicele cozi în care stresul de care turiștii au scăpat în vacanță revine din cauza traficuliui până când oamenii ajung la casele lor.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române anunţă că, începând cu ora 14.10, din cauza aglomeraţiei, a fost luată măsura devierii circulaţiei de pe DN1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe DN 1A Săcele – Cheia – Ploieşti. De asemenea, a fost deviat traficul de pe DN 73A Râşnov – Predeal pe DN 73, fie către Braşov şi apoi spre Cheia pe DN1A, fie către Piteşti pe DN73 şi apoi spre Bucureşti pe autostrada A1.

Probleme au avut și cei care au ales să plece cu trenul de la munte, pe unele rute, cum ar fi Brașov-București, înregistrându-se întârzieri chiar și de cinci ore din cauza unor defecțiuni ale rețelei CFR.

Citește mai multe despre Brașov, partie, schi, trafic și Valea Prahovei pe Libertatea.

Comentarii