MENIU CAUTĂ
06 Dec. 2018 15:31 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. Dăncilă a ajuns în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament. La discuţii participă şi Lia Olguţa Vasilescu

Distribuie

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, joi, cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, pentru a stabili când va sesiza Guvernul Curtea Constituţională, pentru un conflict de natură instituţională, între Guvern şi Preşedinţie, în urma refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a semna remanierea miniştrilor de la Dezvoltare Regională şi Transporturi şi numirea în locul acestora a lui Mircea Drăghici şi Lia Olguţa Vasilescu. La discuţii participă şi Lia Olguţa Vasilescu.

UPDATE ora 15.30 Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, joi, la biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, pentru a discuta despre strategia partidului, după refuzul lui Klaus Iohannis de a semna numirea în funcţiile de miniştri a lui MIrcea Drăghici şi a Liei Olguţa Vasilescu. La discuţii participă şi fostul ministru al Muncii.

La biroul lui Liviu Dragnea a fost prezent şi baronul de Vrancea Marian Oprişan.

Surse din PSD au precizat că este posibil ca luni să aibă loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD.


Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis şefului statului, de la Bruxelles, că trebuie să acţioneze ca un mediator, dar dacă nu va face cât mai rapid nominalizările pentru portofoliile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Ministerului Transporturilor, va fi sesizată Curtea Constituţională.

„Eu sper, am făcut şi un apel către domnul preşedinte Klaus Iohannis, să facă această nominalizare cât mai rapid, pentru că dincolo de lupta politică, dincolo de interesul personal, avem o responsabilitate pentru România, prin preluarea preşedinţiei şi pentru a arăta seriozitate, implicare şi voinţă din partea tuturor pentru a avea o bună preşedinţie. (…) O să depunem sesizare (la Curtea Constituţională – n.r.) dacă nu se face o nominalizare, pentru că nu putem aştepta la nesfârşit. Dar gândiţi-vă, depunem sesizarea, mai durează până se va judeca la Curtea Constituţională, ceea ce presupune o întârziere şi cred că acest lucru nu este benefic pentru România. Preşedintele României trebuie să acţioneze ca un mediator, sperăm acest lucru (…) şi să încerce să rezolve cât mai rapid această situaţie”, a declarat prim-ministrul într-un interviu acordat postului Antena 3, la Bruxelles.

În opinia sa, până acum trebuia să existe o explicaţie din partea preşedintelui în legătură cu nominalizările menţionate, dar şi cu faptul că primele propuneri au fost respinse.

Potrivit premierului, numirea noilor miniştri este importantă şi prin prisma faptului că, în perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, fiecare membru al Guvernului are dosarul său cu priorităţile europene, iar dezvoltarea regională şi transporturile sunt două domenii importante.

Şi Liviu Dragnea a anunţat că se ia în calcul sesizarea CCR.

„Aşteptăm să se întoarcă Guvernul (de la Bruxelles – n.r.), să avem o discuţie. (…) Mâine sigur va avea loc această discuţie, dar o acţiune trebuie făcută, pentru că e clar că asta vrea Iohannis. Am înţeles că la Transporturi deja se intră în blocaj de mâine că nu mai e ministru”, a precizat Dragnea, miercuri.

Cât priveşte sesizarea Curţii Constituţionale pe această speţă, liderul PSD a spus că decizia va fi luată în Comitetul Executiv al partidului sau în coaliţie.

„Decizia va fi luată în Comitetul Executiv sau va fi luată în coaliţie cu privire la această sesizare a Curţii Constituţionale. Noi am discutat în structurile de partid cu privire la această posibilitate, domnul Toader am înţeles că a făcut documentul respectiv, deci va fi o decizie a prim-ministrului având decizia coaliţiei”, a punctat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis nu se grăbeşte să numească cei doi miniştri propuşi la Dezvoltare Regională şi Transporturi, Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. Şeful statului spune că încă face evaluarea şi că remanierile din ultima perioadă nu au fost făcute pentru o mai bună guvernare, ci „de ochii lumii”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 


Citeşte şi:

EXPERIMENT LIBERTATEA. Unde fugim când sună alarma? Buncăre private și subsoluri abandonate din anii 90

Citește mai multe despre premierul romaniei pe Libertatea.

Comentarii