Astfel, danezii nu mai sunt obligați să poarte mască de protecție și nici să prezinte certificatele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test, al cărui rezultat a fost negativ.
Mai mult, evenimentele cu public se pot desfăşura fără limită de participanţi, iar oamenii se vor putea înghesui pe ringurile de dans din cluburi și restaurante fără a mai trebui să păstreze distanțarea fizică.
Rata ridicată de vaccinare este considerată a fi principalul motiv pentru care sistemul danez de sănătate nu a fost pus sub presiune. Peste 82% din populație s-a vaccinat anti-COVID.
Singura măsura care amintește de restricțiile din pandemie îi vizează pe călătorii care intră în țară: aceștia vor trebui să prezinte, în continuare, dovada vaccinării.
Mai există o recomandare pentru spitale şi căminele de bătrâni, care sunt încurajate să ceară vizitatorilor să poarte măşti şi să folosească permisele sanitare, pentru a-i proteja pe cei vulnerabili şi vârstnici.
Pe parcursul ultimei săptămâni, țara scandinavă a înregistrat între 33.000 şi 47.000 de infectări zilnice, cifre care erau greu de imaginat înainte de apariţia noii tulpini, având în vedere nivelul ridicat al acesteia de contagiozitate. Doar că spitalele nu s-au aglomerat, așa cum s-a întâmplat în valurile precedente.
„Spunem «adio» restricţiilor şi «bun-venit» vieţii de dinainte”
„Am trecut de faza critică. De la 1 februarie, Danemarca va fi deschisă, complet deschisă. Suntem gata să ieşim din umbra coronavirusului. Spunem «adio» restricţiilor şi «bun-venit» vieţii de dinainte”, a declarat, săptămâna trecută, premierul danez Mette Frederiksen, anunţând iminenta ridicare a restricțiilor.
Autorităţile daneze au luat o decizie similară de relaxare în septembrie anul trecut, dar restricțiile au fost reintroduse treptat, după ce cazurile au început să se înmulţească.
Danemarca este țara în care s-au înregistrat, până acum, cele mai multe cazuri de infectare cu noua subvariantă a tulpinii Omicron, cunoscută sub numele de BA.2. Până pe 27 ianuarie, țara scandinavă a raportat 8.357 de infectări cauzate de BA.2, comparativ cu India (711 cazuri) și Marea Britanie (607 cazuri). De altfel, în cele 3 state au fost descoperite 90% din îmbolnăvirile cauzate de noua subvariantă.
Oficialii danezi din domeniul sănătății estimează că subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron poate fi de 1,5 ori mai transmisibilă decât subvarianta inițială BA.1, pe baza datelor preliminare, dar nu sunt indicii că provoacă o boală mai gravă.