Mergi direct la conținut »
De 1 Decembrie, România e mai frumoasă pentru copii decât pentru părinţii lor:
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > De 1 Decembrie, România e mai frumoasă pentru copii decât pentru părinţii lor: "Totul îmi place. E îngrijită şi frumoasă" vs. "Asta nu e încă România noastră"

De 1 Decembrie, România e mai frumoasă pentru copii decât pentru părinţii lor: „Totul îmi place. E îngrijită şi frumoasă” vs. „Asta nu e încă România noastră”

Parada de 1 Decembrie din Bucureşti i-a încântat cel mai mult pe copii, care au urmărit cu sufletul la gură defilarea militarilor şi a tehnicii de luptă. Tot ei au fost şi cei care au avut cele mai frumoase cuvinte despre România.

De Ștefan Pană, Andreea Archip, Foto: Dumitru Angelescu,

Mii de oameni au venit să privească parada de Ziua Naţională şi cei mai mulţi au plecat pe deplin mulţumiţi de la Arcul de Triumf, în ciuda vremii reci. Au văzut 4.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI defilând cu cea mai nouă şi mai bună tehnică de luptă pe care o avem şi au văzut şi noile avioane F16 zburând pe cerul Capitalei.

Dar, deşi parada le-a plăcut, au fost destul de rezervaţi când au vorbit despre România – o ţară pe care o iubesc, dar care încă nu se ridică la nivelul aşteptărilor lor.

„Îmi place spiritul nostru, aşa, mai vesel, mai mucalit. Cu solidaritatea se pare că în ultima vreme mai cam scârţâie. Că suntem solidari unul cu altul, dar nu toţi”, spune un bărbat, care îşi doreşte ca se trăiască mai bine în ţară şi să fie mai mult linişte şi înţelegere.

Este un sentiment împărtăşit de mulţi alţi oameni.

„Să o ducem mai bine, să fim uniţi”, cere o doamnă. O întrebăm dacă ea consideră că acum nu suntem aşa uniţi, iar răspunsul ei este răspicat: „Nu!”.

„Asta încă nu e România noastră”, spune ea.

Un alt bărbat spune şi el că ţara noastră trebuie să fie ceva mai unită.

„Să fie unită, să fie mai frumoasă, să se iubească unul cu altul, românii să fie uniţi. Împreună vom face o Românie mai frumoasă”, spune el, optimist cu privire la viitor, dar încă nu pe deplin mulţumit de prezent.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Fac notă discordantă două doamne. Una are o bentinţă tricoloră la cap: „Totul îmi place! E o ţară frumoasă!”, spune ea.

Copiii, cei mai patrioţi

Ziua a fost cu adevărat specială pentru copii, care au stat lipiţi de garduri sau pe umerii părinţilor pentru a vedea defilarea. Şi, ca în fiecare an, vedetele au fost cavaleriştii, care i-au impresionat pe toţi cei mici.

Dacă militarii speră să îi impresioneze pe copii suficient cât să urmeze şi ei o carieră militară, au cam avut noroc: un copil a spus că vrea să se facă jandarm. „Îmi plăceau cum stăteau cu puştile”, a explicat el.

Tot copiii au avut şi cele mai frumoase cuvinte despre România. „Totul îmi place”, spune un băiat. El e marele patriot al zilei: spune că nu e nimic care să nu îi placă la ţara noastră.

„Noi, românii, ne înţelegem. România e îngrijită şi frumoasă”, explică un alt copil.

„La mulţi ani tuturor românilor şi să fim sănătăşi cu toţii!”, ne transmite un alt băiat.

Close
Închide
  Close