Opinie de Martin Wolf.

Răspunsul este „nu”. Nu pentru că China ar fi invincibilă, departe de asta. Ci pentru că Statele Unite renunță la toate atuurile de care au nevoie pentru a-și menține statutul în lume împotriva unei puteri atât de mari, capabilă și hotărâtă precum China. „Războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat”, a scris Trump în 2018. Ca afirmație generală, aceasta este falsă: războaiele comerciale afectează ambele părți. Se poate ajunge la un acord care să fie mai avantajos pentru ambele părți decât înainte. Este mai probabil ca orice acord să fie mai avantajos pentru una dintre părți și mai dezavantajos pentru cealaltă. Probabil că Trump speră să se ajungă la un acord de acest din urmă tip: SUA vor câștiga, China va pierde. În prezent, SUA impun o taxă de 145% asupra importurilor din China, în timp ce China impune o taxă de 125% asupra importurilor din SUA. China a restricționat, de asemenea, la exporturile de „metale rare” către SUA. Acestea sunt bariere comerciale foarte ridicate, de fapt, prohibitive. Pare a fi o „situație de impas”, în care niciuna dintre cele două superputeri nu poate câștiga. Se înțelege că planul SUA (dacă există unul) este de a „convinge” partenerii comerciali să impună bariere severe asupra importurilor din China în schimbul unui acord comercial favorabil (și poate și în alte domenii, cum ar fi securitatea) cu SUA. Este acest rezultat plauzibil? Nu.

Nicușor Dan îi cere premierului interimar să trimită Corpul de Control la Salina Praid: „Să stabilească vinovații”
Recomandări
Nicușor Dan îi cere premierului interimar să trimită Corpul de Control la Salina Praid: „Să stabilească vinovații”

Unul dintre motive este că și China are cărți puternice în mână. Multe puteri importante deja fac mai multe schimburi comerciale cu China decât cu SUA: printre acestea se numără Australia, Brazilia, India, Indonezia, Japonia și Coreea de Sud. Da, SUA este o piață de export mai importantă decât China pentru multe țări importante, în parte din cauza deficitului comercial de care se plânge Trump. Dar China este, de asemenea, o piață importantă pentru multe țări. Mai mult, China este o sursă de importuri esențiale, multe dintre acestea neputând fi înlocuite cu ușurință. La urma urmei, importurile sunt scopul comerțului. Mai presus de toate, SUA au devenit nesigure. O SUA „tranzacțională” este una care caută întotdeauna o afacere mai bună. Nicio țară înțeleaptă nu ar trebui să-și pună viitorul în mâinile unui astfel de partener, mai ales împotriva Chinei. Modul în care Trump a tratat Canada a fost momentul decisiv. Canadienii au răspuns prin realegerea liberalilor. Va învăța Trump din această lecție? Poate un leopard să-și schimbe petele? Așa este el. Este, de asemenea, un om pe care alegătorii americani l-au ales de două ori. În plus, ruperea relațiilor cu China ar fi riscantă: China nu va uita și este puțin probabil să ierte. Nu în ultimul rând, China consideră că poporul său poate suporta mai bine durerea economică decât americanii. Mai mult, pentru China, războiul comercial este în principal un șoc al cererii, în timp ce pentru SUA este în principal un șoc al ofertei. Este mai ușor să înlocuiești cererea pierdută decât oferta lipsă.

Ani grei de pușcărie pentru cuplul care a ucis un italian, l-a secționat și i-a dat foc pe câmp. Judecător: „O periculozitate feroce”
Recomandări
Ani grei de pușcărie pentru cuplul care a ucis un italian, l-a secționat și i-a dat foc pe câmp. Judecător: „O periculozitate feroce”

Pe scurt, SUA nu vor obține acordurile pe care le caută aparent și victoria asupra Chinei pe care o speră. Presupunerea mea este că, pe măsură ce acest lucru va deveni evident pentru Casa Albă, Trump se va retrage cel puțin parțial din războaiele comerciale, declarând victoria, în timp ce va merge mai departe într-o altă direcție. Totuși, acest lucru nu schimbă realitatea că SUA concurează într-adevăr cu China pentru influență globală. Din păcate, SUA pe care mulți vor să le vadă reușind în acest demers nu sunt această SUA. Mai mult, SUA lui Trump nu vor avea succes. Populația sa este de patru ori mai mică decât cea a Chinei. Economia sa este de aceeași dimensiune, deoarece este mult mai productivă. Influența sa culturală, intelectuală și politică este încă mult mai mare decât cea a Chinei, deoarece idealurile și ideile sale sunt mai atractive. SUA au reușit să creeze alianțe puternice cu țări care împărtășesc aceeași viziune, care îi consolidează această influență. Pe scurt, a moștenit și a fost binecuvântată cu resurse enorme.

Acum, să analizăm ce se întâmplă sub regimul Trump: încercări de a transforma statul de drept într-un instrument de răzbunare; demontarea guvernului american; disprețul față de legile care stau la baza unui guvern legitim; atacuri asupra cercetării științifice și a independenței marilor universități americane; războaie împotriva statisticilor fiabile; ostilitate față de imigranți (și nu doar față de cei ilegali), chiar dacă aceștia au stat la baza succesului SUA în fiecare generație; o respingere categorică a științei medicale și a științei climatice; o respingere categorică a celor mai elementare idei din economia comerțului; o echivalare sau (mult mai grav) o preferință pentru Vladimir Putin, tiranul Rusiei, față de Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei democratice; și disprețul deschis față de ansamblul alianțelor și instituțiilor de cooperare pe care se bazează ordinea globală construită de SUA. Toate acestea sunt opera unei mișcări politice care a îmbrățișat insurecția din ianuarie 2021. Da, ordinea economică globală avea nevoie de îmbunătățiri. Argumentele în favoarea trecerii Chinei la o creștere bazată pe consum sunt copleșitoare. De asemenea, este clar că sunt necesare multe reforme în SUA. Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă acum nu este o reformă, ci ruinarea fundamentelor succesului SUA, atât în țară, cât și în străinătate. Va fi greu să se repare pagubele. Oamenii nu vor putea uita cine și ce a provocat acest lucru. O Americă ce încearcă să înlocuiască statul de drept și constituția cu un capitalism clientelar corupt nu va depăși China. O Americă pur tranzacțională nu va beneficia de sprijinul necondiționat al aliaților săi. Lumea are nevoie de o Americă ce să concureze și să coopereze cu China. Din păcate, această Americă nu va reuși să facă niciuna dintre aceste lucruri.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.