UPDATE Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, a reacționat ulterior publicării acestui articol, în care Libertatea a prezentat diferențele de viziune dintre el și deputatul PSD Sebastian Răducanu cu privire la demisia președintelui Iohannis. „Nu e nicio bulversare în PSD Timiș. În PSD Timiș există dreptul la opinie. Doar la Georgescu există bulversări când cineva are o altă părere. Fiecare e liber să spună ceea ce crede”, a transmis Simonis.


Articolul în forma inițială:

Două poziții radical opuse vin din PSD. În timp ce Alfred Simonis, președintele PSD Timiș și al CJ Timiș, spune că Iohannis a greșit, deputatul PSD de Timiș Sebastian Răducanu consideră că Iohannis a făcut „foarte bine” că a demisionat.

Săgeți lansate înspre USR

Alfred Simonis, al treilea om în stat în perioada iunie 2023 – septembrie 2024, susține că inițierea suspendării lui Klaus Iohannis nu avea noimă ținând cont de calendarul noilor alegeri prezidențiale. 

„În primul rând nu văd niciun sens în a demara un demers de suspendare a președintelui cu o lună înainte de alegeri. Procedurile ne-ar fi dus să organizăm un referendum peste 30 de zile și așa mai departe. Asta înseamnă că ne apropiam de data alegerilor prezidențiale, care sunt în 4 mai. Este un demers politicianist al unor extremiști la care s-a raliat, din păcate, și un partid care până de curând era pro-european, sau așa credeam noi, și anume USR-ul”, a declarat Simonis. 

Cum a ajuns în faliment o fabrică veche de 100 de ani, care putea produce 10 milioane de perechi de șosete pe an. „Era o activitate uriașă, în trei schimburi”
Recomandări
Cum a ajuns în faliment o fabrică veche de 100 de ani, care putea produce 10 milioane de perechi de șosete pe an. „Era o activitate uriașă, în trei schimburi”

Simonis mai spune că președintele Klaus Iohannis a făcut o greșeală demisionând sub presiunea amenințării cu suspendarea din funcție și demiterea. 

„Cred că președintele României a făcut o greșeală. Cred că președinții României n-au dreptul să părăsească funcția de președinte când doresc. Cred că președintele României, chiar expirându-i cei 10 ani de mandat, era mai legitim decât oricare altul dintre cei care vor ocupa interimar funcția de președinte. Totuși, Klaus Iohannis a luat în urmă cu cinci ani peste șase milioane de voturi. Cei care vor succeda în funcție nu au niciun vot direct. Au un vot al unor colegi senatori sau deputați. Prin urmare, nu facem decât să alimentăm teoria că în stradă se iau deciziile, că se conduce din stradă, că protestând și dând cu briceagul și cu ciomagul, hotărăști cine e președinte și cine nu”, a mai declarat Simonis.

Alfred Simonis. Foto Hepta
Alfred Simonis. Foto: Hepta

Simonis consideră că riscul suspendării era redus

Care sunt pașii pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îi respecte pentru a ajunge la un armistițiu durabil STUDIU
Recomandări
Care sunt pașii pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îi respecte pentru a ajunge la un armistițiu durabil STUDIU

Chiar dacă însuși Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă în discursul său că suspendarea sa în Parlament și ajungerea la referendum sunt iminente, liderul PSD Timiș susține că „nu exista pericolul ca președintele Iohannis să fie suspendat”.

„Coaliția a demonstrat că are majoritate în Parlament săptămâna trecută la adoptarea bugetului de stat. Cred că e mai confortabil pentru domnia sa să plece, să scape de critici. Orice președinte, după 10 ani de mandat, are parte de critici. Peste tot, nu doar în România. Oamenii se satură de oamenii politici care rezistă mai mult de 5-6 ani. Însă o astfel de decizie nu e în raport cu propriile mofturi, trebuie luată în raport cu nevoile României. Cred că era nevoie de lideri de stat puternici, care să rezistă oricăror presiuni și cine câștigă alegerile să fie viitorul președinte”, a mai declarat Alfred Simonis.

Președintele CJ Timiș a mai spus că „un partid extremist cere demisia și demiterea președintelui Senatului și al Camerei (n.r. – cei îndreptățiți să ocupe funcția de președinte interimar)”. 

„Dacă pleacă și președintele Camerei și al Senatului nu știm cine o să mai fie președinte. Așa ceva nu poate fi permis unui stat european care are democrația pe care o are România. Este o greșeală și se va vedea asta în viitor”, a mai spus Simonis.

Lupta pentru supraviețuire a femeilor în România comunistă, când produsele pentru igienă intimă sau contraceptivele erau rarități: „Mai foloseam cârpe, dar de multe ori nu aveam din ce rupe”
Recomandări
Lupta pentru supraviețuire a femeilor în România comunistă, când produsele pentru igienă intimă sau contraceptivele erau rarități: „Mai foloseam cârpe, dar de multe ori nu aveam din ce rupe”

Deputat PSD care salută demisia 

În contradicție cu președintele de filială, deputatul PSD de Timiș Sebastian Răducanu spune: „E foarte bine ce a făcut domnul președinte Iohannis”. „Trebuia să o facă mai devreme. E o demisie care încă poate fi catalogată ca demisie de onoare. E un lucru firesc care trebuia făcut mult mai devreme decât în acest moment. Totodată, pot să fiu de acord cu președintele Iohannis, care spunea că demersul suspendării este unul care nu poate crea decât probleme țării, ținând cont de faptul că ar fi trebuit cheltuiți niște bani foarte mulți pentru organizarea unui referendum, care ar fi fost în aceeași perioadă cu campania electorală pentru alegerile prezidențiale și era o chestie, din punctul meu de vedere, inutilă, mai ales în situația economică actual”, a declarat Sebastian Răducanu.

Răducanu: Nu s-a stabilit în PSD cum se votează la suspendare 

Întrebat cum s-ar fi ajuns la referendumul de demitere dacă actuala majoritate ar fi votat împotriva suspendării, deputatul PSD a declarat că nu crede că s-ar fi ajuns la referendum. 

„Și cei de la PSD, cred că și cei de la PNL, cu toții așteptau acest gest de onoare al președintelui pentru a nu se ajunge în situația în care vă spuneam. Era o chestiune total inutilă și o cheltuirea banului public total aiurea”, a mai arătat Răducanu, potrivit căruia în PSD nu s-a discutat cum urma să se voteze în cazul propunerii de suspendare a președintelui. 

„Am trăit cu speranța că și în al 13-lea ceas președintele Iohannis face acest gest ca să nu pericliteze nimic din ceea ce v-am spus mai înainte”, a mai spus Răducanu.

Sebastian Răducanu. Foto Facebook
Sebastian Răducanu. Foto: Facebook

Vasile Blaga: „Cred că domnul președinte a vrut să evite circul”

Contactat pentru un punct de vedere, senatorul PNL de Timiș Vasile Blaga a avut propria explicație pentru care Klaus Iohannis a demisionat. 

„Cred că domnul președinte a dorit să evite tot circul care s-ar fi realizat în ședințele comune ale Camerei și Senatului, unde sigur că Opoziția și-ar fi făcut numărul. Din alt punct de vedere, cererea de suspendare a președintelui n-a făcut decât să lungească șederea președintelui la Cotroceni. Eu cred că domnul președinte a vrut să evite acest lucru și din această cauză și-a prezentat demisia”, a declarat Vasile Blaga. 

Senatorul PNL susține că nu ar fi fost șanse ca suspendarea să adune o majoritate în Parlament. „Eu nu cred că existau colegi din PNL, PSD sau UDMR cu atât mai puțin care să voteze în favoarea suspendării”, a declarat Blaga, potrivit căruia Bolojan e pregătit să devină președinte interimar, dar nu crede că își dorește asta. 

„Bineînțeles că este pregătit la ce experiență are. Să nu uităm că a fost secretarul general al Guvernului cu mulți ani în urmă. Are experiența politică necesară pentru a deveni președinte interimar al României, chiar dacă sunt absolut convins că nu și-a dorit acest lucru”, a mai declarat Vasile Blaga.

Vasile Blaga. Foto Hepta
Vasile Blaga. Foto: Hepta

Pirtea: O procedură constituțională normală

La rândul său, deputatul Marilen Pirtea, președinte interimar al PNL Timiș, a declarat că demisia este un act unilateral de care trebuie luat act. 

„Partidul Național Liberal a spus că a încheiat parteneriatul instituțional cu președintele României, dar niciodată nu a solicitat demisia președintelui României. Ocuparea în continuare a poziției era constituțională. Era o decizie a CCR. Până la alegerea noului președinte putea să meargă sub această formă. Modul în care domnul președinte a decis să renunțe la această responsabilitate l-am văzut. Mai departe este o procedură constituțională normală”, a declarat Marilen Pirtea.

Marilen Pirtea. Foto: Hepta
Marilen Pirtea. Foto: Hepta

Gestul lui Klaus Iohannis, salutat la UDMR

Deputatul UDMR Andrei Molnar a salutat decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona. Molnar declară că parlamentarii UDMR văd demisia lui Iohannis „ca ceva firesc”. 

„Noi am mai zis că ar fi o decizie corectă și se pare că, până la urmă, s-a luat această decizie. Acum, trebuie să știți că s-a discutat în birourile permanente ale Parlamentului inițiativa pentru suspendarea președintelui și se pare că foarte ușor a trecut de biroul permanent. Decizia președintelui a venit după ce a avut loc ședința Biroului Permanent. Cred că domnul Klaus Iohannis nu a dorit să se voteze în plenul Camerei Deputaților pentru suspendare și a intuit că o punere pe ordinea de zi a unui astfel de demers va avea succes în condițiile în care a trecut de Birourile Permanente”, a declarat deputatul Molnar.

Andrei Molnar. Foto: cdep.ro
Andrei Molnar. Foto: cdep.ro

Drulă: La votul plenului nu erau stăpâni pe propriii oameni

Deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă, susține că demisia lui Iohannis „era absolut necesară” pentru că devenise „un președinte aflat într-o prelungire ilegitimă a mandatului, un președinte care a făcut foarte mult rău democrației românești, mai ales în al doilea mandat și în special în ultimii trei ani”. 

„A dărâmat o coaliție de dreapta care a fost aleasă în 2020, a adus PSD-ul la putere, PSD-ul pe care îl declarase un inamic strategic chiar dumnealui. Apoi a fost artizanul unor încercări de a ține această coaliție PNL-PSD la putere, în ciuda alegerilor care urmau să aibă loc în 2024. Practic toate acțiunile care au avut loc au arătat mai degrabă ca o inginerie și ca o sfidare a democrației, în care li s-a spus oamenilor, alegătorilor că «nu contează ce se întâmplă, după 2024 o să fim la putere tot noi PNL cu PSD». Asta a adus la foarte multă frustrare în societate, la foarte multă furie, care am văzut ceea ce a însemnat, a însemnat o creștere a extremismului”, a declarat Cătălin Drulă. 

Deputatul USR a mai spus că demisia lui Klaus Iohannis „se impunea încă din data de 21 decembrie, când i-a expirat mandatul constituțional”. „Mă bucur că USR a dat impulsul decisiv prin semnăturile pe care le-am acordat pentru această suspendare în Parlament a președintelui și ceea ce a fost gestul care a dus la această demisie”, a mai declarat Drulă.

Fostul președinte al USR este convins că suspendarea lui Klaus Iohannis ar fi fost aprobată în Parlament. „Din declarațiile pe care le-a făcut, eu așa am înțeles. Adică am înțeles că urma să fie votul, a spus-o chiar dumnealui în declarația pe care a făcut-o, că se așteaptă ca votul în Parlament să fie de suspendare a sa. Practic, plenul Parlamentului urma să se pronunțe abia după ce această cerere nu a mai fost blocată de Birourile Permanente. La votul plenului nu erau stăpâni pe propriii oameni și probabil că mulți din PSD și PNL ar fi votat în favoarea cererii de suspendare”, a adăugat Drulă. 

Cătălin Drulă. Foto: Hepta
Cătălin Drulă. Foto: Hepta

Deputat AUR: „Un demers normal, de intrare în legalitate”

Deputatul AUR Timiș, Florin Cornel Popovici, a declarat că demisia președintelui Iohannis este „un demers normal, de intrare în legalitate”. 

Florin Cornel Popovici. Foto: Facebook
Florin Cornel Popovici. Foto: Facebook

„Este o vorbă veche care spune: Dă-i românului, în cazul de față neamțului, mintea de pe urmă. Era normal și obligatoriu demersul”, a declarat Popovici, potrivit căruia suspendarea ar fi fost aprobată în Parlament. 

„Având în vedere ultimele declarații ale domnului Crin Antonescu, probabil avea emoții cu privire la pierderea majorității parlamentare în această situație”, a mai spus Popovici.  

   

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Viva.ro
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Victor Pițurcă are un nepot de reclamă! Ce mare și frumos s-a făcut fiul Cristinei Ich și al lui Alex Pițurcă
Libertateapentrufemei.ro
Victor Pițurcă are un nepot de reclamă! Ce mare și frumos s-a făcut fiul Cristinei Ich și al lui Alex Pițurcă
Cum le putem da copiilor bani fără să ne impoziteze ANAF cu 70%. Sfaturi de la specialiști
Adevarul.ro
Cum le putem da copiilor bani fără să ne impoziteze ANAF cu 70%. Sfaturi de la specialiști
Soția lui Bruce Willis, profund afectată de moartea lui Gene Hackman și a soției sale, Betsy Arakawa: "Există o lecție în această poveste tragică"
Elle.ro
Soția lui Bruce Willis, profund afectată de moartea lui Gene Hackman și a soției sale, Betsy Arakawa: "Există o lecție în această poveste tragică"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
El este jandarmul de 27 de ani, împuşcat mortal de un coleg la un exercițiu de trageri. Răzvan era subofiţer la Brigada Specială de Intervenţie
Observatornews.ro
El este jandarmul de 27 de ani, împuşcat mortal de un coleg la un exercițiu de trageri. Răzvan era subofiţer la Brigada Specială de Intervenţie
Horoscop 13 martie 2025. Leii au parte de posibile complicații care să îi indispună, dacă vor permite acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 13 martie 2025. Leii au parte de posibile complicații care să îi indispună, dacă vor permite acest lucru

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI