Cu toate acestea, trupele terestre nu ar trebui să fie luate în calcul ca forță ofensivă, conform generalului.
Într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute, Sîrskîi, care este și comandantul forțelor terestre, a subliniat realitățile schimbătoare de pe câmpul de luptă care au temperat speranțele unui avans major al forțelor ucrainene.
În ciuda optimismului inițial pentru contraofensiva ucraineană de vară mult așteptată, apărarea rusă a rezistat în mare parte, limitând avansurile timpurii la câțiva kilometri în unele locuri, pentru ca apoi forțele Moscovei să riposteze în alte părți.
„Obiectivele noastre rămân neschimbate: să ne menținem pozițiile, (…) să epuizăm inamicul provocându-i pierderi maxime”, a declarat Sîrskîi, comandantul numărul doi în ierarhia militară a Ucrainei, pentru Reuters.
În vârstă de 58 de ani, purtând uniformă de luptă și vorbind cu prudență dintr-o locație nedezvăluită din regiunea estică Harkov, Sîrskîi a remarcat modul în care Rusia caută să preia inițiativa pe măsură ce invazia va intra în curând în cel de-al doilea an.
Conform generalului, rușii presează pe mai multe direcții de-a lungul frontului estic, cu scopul de a prelua controlul total al regiunii industriale Donbas (Donețk și Luhansk), în ciuda pierderilor grele de oameni și de provizii.
Rusia speră, de asemenea, să recupereze terenul pierdut în regiunile sudice Herson și Zaporojie, a adăugat el.
La rândul lor, trupele ucrainene organizează contraatacuri mai mici, în ceea ce Sîrskîii a descris drept „apărare activă”: menținerea inamicului în alertă prin căutarea de oportunități de a lovi, în timp acestea încearcă să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă.
Implicările în ciocniri, de ambele părți, sunt la scară mai mică, în scopul conservării muniției și al numărului de soldați, a adăugat el, sugerând că Rusia a învățat, de asemenea, să reacționeze și să limiteze pierderile.
„Ofensivele la nivelul unui batalion sunt o raritate majoră”, a spus comandantul, adăugând că utilizarea pe scară largă a dronelor a forțat schimbarea de tactică.
Ucraina spune că nu are suficientă muniție pentru a susține nivelul dorit de atacuri și i-a îndemnat, în repetate rânduri, pe partenerii occidentali să facă mai mult pentru a o aproviziona.
„Viclean și curajos”
Sîrskîi a comandat trupe împotriva forțelor combinate rusești încă din 2014, când și-a câștigat renumele de „Leopardul zăpezii”. Trupele sale au luptat împotriva insurgenților susținuți de Moscova în estul Ucrainei folosind „tactici asemănătoare cu modul în care vânează această felină”, a explicat el.
„Această creatură este foarte atentă, vicleană și curajoasă”, a spus comandantul.
Reputația lui a devenit și mai mare în septembrie 2022, când a condus o contraofensivă fulgerătoare și a recucerit mari întinderi din regiunea Harkov, într-o operațiune care a uimit forțele ruse, determinându-le să se retragă.
Contraofensiva de atunci a valorificat punctele forte ale Ucrainei, în special unitățile agile, capabile să ocolească pozițiile cu fortificații și să pătrundă adânc în teritoriul inamic.
Dar palmaresul lui Sîrskîii ca și comandant nu este de necontestat. În cea mai mare parte a începutului anului 2023, el a condus apărarea de către Ucraina a orașului Bahmut din regiunea estică Donețk, unde mii de soldați din ambele tabere au fost fost uciși în cea mai sângeroasă bătălie de până din timpul conflictului.
Unii analiști militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraș în ruine, care a fost în cele din urmă pierdut, a meritat atât de mulți morți și răniți. Sîrskîi a spus că Ucraina a afectat efortul de război al Rusiei de acolo prin neutralizarea grupării de mercenari Wagner.
Moscova îl consideră în continuare o amenințare, a spus Sîrskîi, lucru evidențiat de mai multe tentative de asasinat.
„Să spunem așa: suntem familiarizați cu bombardamentele cu rachete”, a afirmat generalul.
În condițiile în care artileria și războiul de tranșee au oferit puține progrese majore, Sîrskîi a fost de acord cu șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, că tehnologia va juca probabil un rol major dacă forțele Kievului doresc să câștige războiul.
Războiul electronic s-a intensificat în ultimul an, a precizat Sîrskîi, deoarece proliferarea dronelor și a altor arme ghidate a creat mai multe oportunități de bruiaj.
Pentru a obține un avantaj, forțele ucrainene au nevoie de cantități mai mari de kit-uri avansate care funcționează pe mai multe frecvențe în același timp.
Dar încă există oportunități de a avansa prin crearea a ceea ce Sîrskîi numește un „avantaj artificial”, așa cum a făcut Ucraina în toamna anului 2022.
„Indiferent ce se va întâmpla, vor exista anumite zone care vor fi puternic apărate, iar alte zone vor fi mai puțin apărate”, a spus el.
Cheia, a adăugat Sîrskîi, este concentrarea forțelor în punctul cel mai vulnerabil și în cel mai bun moment, un principiu care „nu și-a pierdut relevanța”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia