De Daniel Ionașcu,

Legislația actuală permite ANPC să atace în instanță clauzele din contractele de credit. Mai departe însă, chiar dacă ANPC ajunge să câștige definitiv procesele, clienții afectați trebuie să deschidă noi procese împotriva băncilor pentru a-și recupera banii.

Ce s-ar putea schimba pentru clienți

Cum aceste procese, prin care clienții încearcă să își recupereze banii ceruți abuziv de bănci, se lungesc foarte mult, Protecția Consumatorilor propune simplificarea procedurilor.

Asta ar înseamna că, imediat după ce un judecător declară o clauză ca fiind abuzivă, clientul ar putea să ceară băncilor, fără un nou proces, restituirea sumelor încasate ilegal.

Judecătorul care stabilește că o bancă a avut clauze abuzive este cel care dispune și restituirea sumelor încasate ilegal de bănci. Mai mult, clauza abuzivă trebuie eliminată din toate contractele deja încheiate și nu va mai fi trecută pe niciun contract cu noi clienți, potrivit proiectului ANPC.

Amenzi de până la 5% din cifra de afaceri pentru clauze abuzive

În proiectul de ordonanță de urgență sunt prevăzute și noile amenzi pe care Protecția Consumatorilor le-ar putea da băncilor.

Neeliminarea clauzelor abuzive din contractele cu clienții care au luat credite bancare ar putea duce la amenzi de 5% din cifra de afaceri.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

„Constituie contravenţie, în măsura în care fapta nu este săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, încălcarea interdicţiei stipulate la art. 1 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de până la 5% din cifra de afaceri”, arată proiectul.

La amenda de până la 5% pentru clauze abuzive s-ar putea adăuga, potrivit proiectului, o alta de până la 4% din cifra de afaceri, dacă băncile nu respectă decizia judecătorească.

Mai mult, instituțiile care repetă faptele pentru care au fost amendate de Protecția Consumatorilor ar putea primi încă o amendă, de până la 4% din cifra de afaceri.

Proiectul apare în contextul în care mai mulți clienți ai băncilor s-au plâns, în ultimii ani, de existența unor clauze abuzive în contractele de credit.
Protecția Consumatorilor a constatat că o serie de prevederi sunt ilegale și a dat în judecată mai multe bănci pe astfel de cazuri, reușind să câștige procese cu mai multe unități de credit. ANPC avea, la un moment dat, 45 de procese cu băncile.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

La nivel european, s-a votat deja ca autoritățile care se ocupă de protecția consumatorilor să aibă dreptul de a da amenzi de maximum 4% din cifra de afaceri.

Dacă proiectul va fi aprobat, ANPC va putea da băncilor amenzi de milioane sau chiar zeci de milioane de euro.

În prezent, doar Consiliul Concurenței poate da amenzi mai mari de 5%. Legislația permite Consiliului Concurenței să dea amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.


Citește și:

VIDEO&FOTO/ Primele mărturii ale Alinei, fata care a căzut prin geamul unui autobuz din Ploiești. Un accident stupid o costă un an din viață

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile