Mergi direct la conținut »
DEZGHEȚ PE PIAȚA IMOBIIARĂ. Numărul tranzacţiilor a crescut

De Ileana Ilie,

Piaţa de investiţii din România a fost marcată de tranzacţii mari, a căror valoare a depăşit chiar pragul de 100 milioane de euro, dar şi de prezenţa unor investitori internaţionali de renume care fie au intrat pe piaţă, fie şi-au consolidat prezenţa locală, arată studiul citat.
Serviciile de outsourcing sunt în continuare cel mai puternic pilon al sectorului de birouri, întrucât România devine tot mai vizibilă pentru companii mari de tip BPO (Business Process Outsourcing), SSC (Special Service Center) şi IT, interesate atât de Bucureşti, dar şi de oraşele secundare.
Peste 60.000 de persoane sunt în prezent angajate în activităţi de outsourcing şi se aşteaptă o creştere de până la 150.000 angajaţi în acest sector, în următorii cinci ani. Piaţa de birouri din Bucureşti este efervescentă, fiind anunţate livrări semnificative în zona Floreasca – Barbu Văcărescu, ce ar putea atinge un stoc total de jumătate de milion de mp până în 2020.
Zona Floreasca-Barbu Văcărescu se conturează ca noul centru de business din Bucureşti. Stocul modern de clădiri din zonă a generat cea mai mare parte a cererii, aproximativ 215.000 mp fiind închiriaţi în ultimii cinci ani.
Zona va continua să fie un pol de atracţie în următorii ani, având în vedere că peste 155.000 mp de spaţii de birouri urmează a fi construiţi până la finalul lui 2020. Competiţia devine tot mai acerbă cu fiecare proiect nou anunţat, iar analizele Colliers indică trei surse principale care generează ofertă în această zonă – companii nou intrate pe piaţă, companii a căror contracte de închiriere vor expira în anii următori şi cele care vor dori să îşi mute activitatea în clădiri de calitate.
„În ultimii ani, România a devenit o destinaţie atractivă pentru industria de outsoucing. Mai important este că România nu mai este văzută doar ca o destinaţie ce oferă costuri competitive, ci un generator de valoare adăugată, o sursă importantă de forţă de muncă calificată. Şi în 2015, industria serviciilor de business a determinat cea mai mare parte a cererii pentru birouri. Doar zona Floreasca-Barbu Văcărescu ar putea genera o cerere potenţială de până la 300.000 mp în următorii cinci ani”, a declarat Andreea Păun, director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară, citată de Agerpres.
Susţinută de contextul economic pozitiv, dezvoltarea activelor imobiliare şi de contractarea randamentelor pe pieţele competitive, România a atras investitori noi care au închis până la finalul anului tranzacţii în valoare totală de aproximativ 800 milioane euro, un nivel similar celui înregistrat în 2014, când pe piaţă s-au finalizat tranzacţii de 950 milioane euro.
Bucureştiul se numără printre capitalele din Europa Centrală şi de Est care oferă cele mai mari randamente – 7,5% pentru sectorul de birouri, un nivel similar pentru retail şi aproximativ 9% pentru industrial.
 

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close