De Cătălin Doscaș,

O comisie de anchetă mixtă, cu specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară, a fost constituită la nivelul Consiliului Judeţean Ilfov.

Directoarea Serviciului Judeţean de Dezinsecţie şi Ecologizare Mediu, Constanţa Cojocaru, spune că diluţia substanţei s-a făcut conform reglementărilor în vigoare.

“S-au folosit dozele care au fost recomandate. Substanţa se face în curtea serviciului judeţean, sub supravegherea mea. De acolo se pleacă, cu maşinile. În privinţa asta, vă pot garanta că nu a fost nicio problemă”, a declarat Constanţa Cojocaru, pentru Libertatea.

Acţiunea de dezinsecţie de joi noapte a fost programată să aibă loc în nouă localităţi din Ilfov:  Dărăşti, Vidra, Copăceni, Bragadiru, Popeşti-Leordeni, Glina, Cernica, Voluntari şi Berceni.

Primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, a acuzat că în mai multe zone din localitate aerul era irespirabil şi a îndemnat populaţia să apeleze la medici în cazul în care acuza stări de disconfort.

Firma de dezinsecție: ”Nu există pe piață substanțe care să nu aibă efecte iritative”

Contractul de dezinsecţie din judeţul Ilfov a fost câştigat, în urmă cu trei ani, de societatea Wasval SRL. Firma, înregistrată în judeţul Iaşi, este în insolvenţă şi este controlată de Claudiu Tudorachi.

Contactat de Libertatea, patronul firmei de dezinsecţie susţine că astfel de situaţii ar fi generate de lipsa de informare a populaţiei. Informarea populației ar trebui făcută de primăriile din zonele unde se acţionează cu substanţe chimice.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

“Sunt substanţe iritante. Nu există pe piaţă substanţe care să acţioneze asupra insectelor de disconfort şi care să nu aibă efecte iritative asupra populaţiei”, a explicat Claudiu Tudorachi.

”Din ce ştim noi, nu au fost probleme. Au fost discuţii cu domnul primar (n.r. – din comuna Berceni). Când a apărut situaţia din Popeşti-Leordeni, noi am luat decizia să oprim lucrarea din toate localităţile. Domnul primar din Berceni ne-a întrebat de ce ne-am oprit. I-am explicat că este cald afară şi lumea stă până mai târziu afară şi că noi nu putem vedea dacă cineva este în curte sau dacă are fereastra deschisă”, a adăugat Tudorachi.

Întrebat de ce angajaţii săi au refuzat ca primarul comunei Berceni să ia mostre din substanţa folosită, patronul Wasval SRL a spus că „aceste substanţe au un regim special atât de utilizare, cât şi de manipulare şi depozitare”.

“Nu putem să permitem unei persoane care nu este autorizată în acest sens să ia probe într-o sticlă de apă. Există recipiente speciale, sterile. Nu se pot face lucrurile aşa, în faţa primăriei. Se vor lua probe din bazinele de substanţă, iar maşinile sunt parcate în curtea serviciului judeean si au fost păzite toată noaptea”, a declarat pentru Libertatea patronul Wasval SRL.

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Consiliului Judeţean, pe parcursul dezinsecţiei de joi noaptea, ar fi fost înregistrat un singur apel la serviciul unic 112.  Persoana care a sunat nu a fost însă găsită la adresa indicată.

Rezultatele anchetei de la nivelul Consiliului Judeţean Ilfov vor fi anunţate luni, 29 iulie.

Citeşte şi:

Zeci de locuitori din Popești-Leordeni și comuna Berceni s-au simțit rău după dezinsecția împotriva țânțarilor. Primar: „Sper să nu avem situații grave”

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor