Mergi direct la conținut »
Mai mulți localnici din Vișeu de Sus apără centrul social unde erau ținuți adolescenții germani, după acuzațiile de „sclavie”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Mai mulți localnici din Vișeu de Sus apără centrul social unde erau ținuți adolescenții germani, după acuzațiile de „sclavie”

Zeci de oameni din Vișeu de Sus apără centrul social în care procurorii DIICOT spun că erau chinuiți adolescenți germani. Familiile din sat care i-au luat în grijă pe unii dintre copii susțin că nimic nu este adevărat, transmite Digi 24. La rândul lor, tinerii germani care continuă să trăiască acolo susțin că nu au fost agresați și că nu li se pare o corvoadă să aibă grijă de animale sau să meargă la câmp.

Familiile care au grijă de tinerii germani veniți în România pentru reeducare susțin că acuzațiile procurorilor DIICOT nu sunt reale. Oamenii au protestat, împreună cu unii dintre adolescenții care au stat în centrul social de la Vișeu de Sus, din Maramureș.

Eu m-am trezit la 8, m-am dus, m-am spălat, tot, tot, tot, m-am aranjat, m-am dus cu unu’, care tot lucrează acolo, m-am dus cu el dimineata de la 8 până la 9, facem animale, mergem la vaca, punem la oaie, dăm de mâncare, nu-i lucru greu să dai un pic de mălai la un animal. Deci, nu e o sclavie. De la 9 până la 10 mâncam, masa era plină cu mâncare da? Mâncăm cât vrem. M-am îngrăşat în 3 luni 11 kilograme

Jonelle Kooi, adolescentă din centrul de la Vișeul de Sus

„Da, acum am o familie bună, adică mi-e dor de părinții din Germania, dar… și-am zis când voi fi adult, vreau să am o casă aici, în România”, spune un alt copil din program, în vârstă de 13 ani.

Aproape 20 de tineri germani se află în continuare în grija familiilor din localitate. Patru minori au fost preluaţi de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aceștia le-au declarat anchetatorilor că au fost supuşi unor chinuri greu de imaginat.

Localnicii știau totuși că tinerii au fost supuși unor proceduri medicale, cum ar fi implantarea unui sterilet fetelor pentru a nu rămâne însărcinate.

„Fata respectivă a avut implant, dar implanturile cu care ei vin. Ei vin din Germania. Sunt implanturi sterilet. În sensul că să nu rămână gravide. Dar să ne gândim care-i trauma mai mare, să ai un implant sau să rămâi gravidă și dup-aia să faci un chiuretaj?”, a declarat una dintre persoanele care au un astfel de tânăr în plasament.

Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
Recomandări
Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
 

Adolescenții germani cu probleme veneau în România prin intermediul statului german, care finanţa proiectul. După un timp petrecut în centrul social din Vișeu de Sus, erau trimiși să trăiască în sat.

600 de euro

primește fiecare familie care ia în grijă un adolescent din program

„Vin la școală în fiecare zi, învățăm împreună o grămadă de lucruri interesante, vin singuri, nu sunt obligați de nimeni, vin singuri, pleacă singuri, socializează, ascultă muzică împreună, ne simțim bine, dacă e un copil care sărbătorește ziua i-o ținem împreună, facem o mică petrecere”, a povestit învățătoarea.

Procurorii DIICOT au efectuat, marți, 8 percheziții în Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, la un grup suspectat de trafic de persoane. Aceștia aduceau copii din Germania pentru ”reeducare”, dar odată ajunși în România, aceștia erau folosiți drept sclavi, umiliți și bătuți.

Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
Recomandări
Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
 

„Tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări”, arată procurorii DIICOT.

Se pare că, atunci când aveau loc controalele Direcției, copiii ar fi fost sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi ar fi fost supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, conform acelorași surse.


Close
Închide
  Close