Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

Dinamovistul Hanca „a adoptat” o familie de oameni sărmani dintr-un sat din Bărăgan / GALERIE FOTO

Mijlocașul Sergiu Hanca joacă de un an rolul de Moș Crăciun pentru patru copilași dintr-un sat ialomițean. Le-a cumpărat o locuință, le-a utilat-o și-a transformat inumanul în uman pentru speranțele celor mici.

De Eduard Apostol,

Satul și oamenii par decupați din alte vremuri, pe care mulți dintre noi nu le știm și nici nu cred că am vrea să le știm. La trei sferturi de oră de mers cu mașina de Capitală, din șoseaua națională care merge spre Urziceni și apoi spre Moldova se face un drum de țară spre comuna Bărcănești din Ialomița. Treci și de aceasta și ajungi în satul Condeești. O localitate de vreo două mii de suflete, unde majoritatea e constituită din cetățeni de etnie romă.

Pe o uliță, undeva la marginea satului, parcă rupți de 2019, dar nu și de realitatea crudă, trăiește o familie, Velicu, un tată și patru copii. Mama i-a părăsit, n-a mai vrut să știe de ei, și-a refăcut viața cu o detașare otrăvită la câteva sate distanțe, aceasta după ce a încercat să le smulgă și alocațiile micuților motivând, incorect, că ei ar locui la ea. Tatăl este neștiutor de carte și lucrează cu ziua pe unde apucă și dacă apucă.

Trăiau în sălbăticie

Ștefania (4 ani și 8 luni), Marius (7 ani), Ionuț (9 ani) și Gabriela (12 ani) sunt cei patru copii pe care preotul Nicolae Gangă i-a găsit în preajma Crăciunului 2017 într-un bordei dărăpănat – elegant spus! – atunci când a venit cu icoana pentru Sărbători, din casă în casă. Preot misionar, dar și director al școlii din comuna Bărcănești, Nicolae Gangă a fost șocat de cele văzute atunci.

Tavanul, vorba vine tavan, era găurit ca după bombardament, condițiile de viață erau mizere, noroiul și murdăria acoperise lemnul mâncat de carii a ceea ce ar trebui să se numească pat. Cei mici zgribuliți într-un colț, cu fețe negre și pământii. Preotul a încercat să acopere găurile și să reconstruiască locuința în care familia Velicu își ducea existența. Doar că o rudă a lor a vrut să-i alunge de acolo întrucât „casa” era pe terenul lui.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Minuni posibile

Atunci a intrat în scenă familia dinamovistului Sergiu Hanca, mijlocașul și soția lui, Andreea. Preotul Gangă este duhovnicul fotbalistului și i-a prezentat acestuia povestea cutremurătoare a copilașilor. Sergiu a plătit achiziționarea unei locuințe modulare de la o firmă din Galați, o casă dreptunghiulară compartimentată în două camere și o cămăruță unde au fost puse un aragaz și-o mașină de spălat.

„Containerul” costă 6.000 de euro, dar Sergiu a mai investit câteva mii de euro în achiziționarea de electrocasnice, de calorifere și de instalații de iluminat pentru cei mici. Aici incluzând și plata facturilor. Fotbalistul a promis să se ocupe și de educația celor mici, iar cu ocazia ultimelor Sărbători de iarnă i-a vizitat și le-a adus în dar haine, mâncare și jucării. Mijlocașul a ținut legătura cu preotul, care trage cu dinții ca tătăl să-și ducă plozii la școală și să le ofere o șansă la un viitor mai bun. Hanca nu face parte dintre fotbaliștii cu salarii extraordinare din Liga 1, având la Dinamo 5.000 de euro pe lună.

De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19
Recomandări

De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19

 

„Frățiorii”

Andreea, soția lui Sergiu, îi numește pe cei patru copilași „frățiori ai lui bebe Zian”, fiindcă și ei doi au acasă un băiețel în vârstă de 10 luni. Nu este prima oară când Andreea ajută diverși oameni sărmani. Tot prin intermediul părintelui Nicolae, femeia a aflat de povestea unor familii nevoiașe dintr-un cartier al Urziceniului. Alături de soția lui Steliano Filip, Bianca, a dus o dubă plină cu mâncare și cu haine pentru copii sărmani din „Catanga”, așa cum se numește cartierul din orașul ialomițean.

„Simt o fericire imensă când mă gândesc la acești copii. Azi ei sunt niște oameni fericiți și frățiori pentru bebe Zian. Mulțumim părintelui pentru îndrumare”
Andreea Hanca

„Am făcut cât am putut, mă bucur că am reușit să-i fac fericiți și să le ofer un loc unde să poată dormi măcar liniștiți. Să dea Domnul să pot să fac mai multe”
Sergiu Hanca, mijlocaș Dinamo

Close
Închide
  Close