Mergi direct la conținut »
DOCUMENT Dronele realizate de producătorul chinez DJI, care se vând și în România, spionează pentru Guvernul de la Beijing
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > DOCUMENT Dronele realizate de producătorul chinez DJI, care se vând și în România, spionează pentru Guvernul de la Beijing

DOCUMENT Dronele realizate de producătorul chinez DJI, care se vând și în România, spionează pentru Guvernul de la Beijing

Dronele realizate de către compania chineză DJI, cel mai mare producător de profil din lume, transmit clipuri cu proprietarii acestora și cu infrastructura critică filmată către guvernul de la Beijing, scrie New York Times.

De Daniel Ionașcu,

Ziarul citează un raport realizat de către Biroul de Imigrație și Vămi din Los Angeles, o unitate din cadrul Departamentului de Securitate Internă al SUA (Department of Homeland Security), echivalentul american al Ministerului de Interne.

Chinezii înregistrează tot

Raportul a fost realizat în luna august, iar autoritățile americane susțin că, practic, în acest fel Guvernul Chinei colectează date despre drumurile, podurile, sistemele feroviare, centralele energetice sau companiile de apă din SUA,. De asemenea, sunt vizate și depozitele de arme.

Problema o constituie faptul că tot mai multe unități din cadrul Departamentului de Securitate Internă utilizează dronele produse de către DJI în China deoarece sunt ieftine.

Însă acestea ar colecta informații sensibile. ”Criteriile DJI pentru selectarea conturilor țintite par să se concentreze pe abilitatea de a face nefuncțională infrastructura critică”, se arată în memo.

Oficiul din Los Angeles mai scrie că ”evaluează cu un grad mare de încredere că infrastructura critică și forțele de ordine care utilizează sisteme DJI colectează date sensibile pe care Guvernul chinez le poate utiliza pentru a realiza atacuri fizice sau cibernetice împotriva SUA și a populației sale”.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Armata SUA cere să nu mai fie folosite

Nu este prima oară când drone realizate de către DJI intrp în colimatorul autorităților din SUA. Tot în august, Armata SUA cerea imperativ unităților militare să oprească imediat folosirea produselor DJI din cauza problemelor de securitate cibernetică.

Același lucru l-a făcut și armata din Australia.

Fotografii de înaltă rezoluție și localizare GPS

Problema o constituie faptul că filmulețele realizate cu ajutorul dronelor DJI sunt stocate pe servere din China. Pe lângă faptul că dronele în cauză au camere de înaltă rezoluție, acestea tăg-uiesc automat locația din GPS.

Imediat după apariția memo-ului realizat de Armata SUA, DJI a realizat un update care permitea utilizarea în regim local (Local Data Mode – n.r.), astfel încât filmulețele și datele zborurilor să nu mai ajungă în serverele din China.

Ce spune compania

Contactată de către reporteri, compania spune că ”acuzațiile din buletin sunt atât de profund de greșite factual că ICE (Biroul de Imigrație și Vămi din Los Angeles) ar trebui să îl retragă, sau măcar să corecteze aserțiunile sale insuportabile”.

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”
Recomandări

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

 

Controversa privind securitatea cibernetică vine la doar câteva luni după ce Guvernul SUA a cerut dezinstalarea antivirușilor Kasperky, după ce serviciile de informații din Israel au descoperit că Rusia a spart serverele NSA prin intermediul acestora.

În urmă cu câțiva ani autoritățile din SUA declarau drept pericole la adresa siguranței naționale producătorii de echipamente telecom Huawei și ZTE.

Recent, serviciile secrete din India cereau forțelor armate să dezinstaleze de pe telefoane un număr de 42 de aplicații chinezești, tot de teama că Beijingul spionează prin intermediul acestora.

Dronele DJI se vând și în România

Dronjele realizate de către DJI, pe numele său întreg Da Jiang Innovations (DJI), se găsesc în comerț și în România.

Ministerul Sănătății ne apără de coronavirus până la 15:30, că „după ora 16:00 în fiecare zi” secretarul de stat Moldovan pleacă la spitalul privat!
Recomandări

Ministerul Sănătății ne apără de coronavirus până la 15:30, că „după ora 16:00 în fiecare zi” secretarul de stat Moldovan pleacă la spitalul privat!

 

Prețul acestora pornește de la 2.249 lei pentru modelul DJI Spark, care poate filma la rezoluție 1080p și produce fotografii de 12 megapixeli.

Cea mai scumpă dronă DJI vândută în România costă 99.944 de lei, echivalentul a 21.500 de euro. Aceasta vine la pachet cu o cameră termică, o tabletă de 7 inchi configurată deja, un controller tactil LCD pentru controlul camerei, DVR recorder și are o rază de operare între 3,5 și 5 kilometri.

Distribuitorul Amur Solar Energy notează pe platforma online că aceasta din urmă este perfectă pentru misiuni de salvare, pompieri, poliție, paza de coasă, inspecții, topografie sau securitate.

Ice Dji China by phradamon on Scribd

Close
Închide
  Close