În doar câteva zile, 6 și 11 mai 2022, Primăria Sectorului 3 a scos la înaintare două documente din care reiese că se pregătește o nouă stație de sortare a gunoaielor, acolo unde ar urma să fie mutată și stația de la Cățelu.
- Pe 6 mai, Direcția Generală Salubritate din cadrul Primăriei Sector 3 a publicat un anunț prin care firmele interesate se pot înscrie la negocierea unui contract de 12 milioane de euro pentru o nouă stație de sortare a gunoaielor din sectorul 3
- Apoi, pe 11 mai, Primăria Sectorului 3, prin semnătura inițiatorului Robert Negoiță, edilul acestui sector, a redactat o hotărâre „privind acordarea unui mandat președintelui Consiliului de Administrație al societății SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 pentru a întreprinde toate demersurile necesare în vederea relocării stației de sortare a gunoiului menajer aflată în strada Drumul Lunca Vișagului, nr. 42-60, sector 3, București”. Adică stația de lângă satul Cățelu!
Ce înseamnă noua stație
Data-limită pentru depunerea ofertelor pentru obținerea contractului în valoare de aproape 60,4 milioane de lei a fost 11 mai, când urma să aibă loc și procesul de negociere. O altă procedură a apărut și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cu o zi înainte să fie înregistrată fizic la Direcția Generală Salubritate, pe 5 mai.
În caietul de sarcini se arată că unul dintre motivele necesității unei noi stații de sortare este suspendarea autorizației de mediu a stației de sortare de la Cățelu, administrată de societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 din subordinea Primăriei Sectorului 3.
În plus, în document scrie că noua stație trebuie să suporte cantități mari de deșeuri eliminate. Cantitatea maximă estimată că poate fi strânsă de pe raza sectorului 3 lunar este de 15.000 de tone de gunoaie.
Se cere deja mutarea, cu inițiator Negoiță
Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sector 3 din 12 mai a fost suplimentată cu două noi puncte, unul dintre ele referitor la „acordarea unui mandat președintelui Consiliului de Administrație al societății SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL pentru a întreprinde toate demersurile necesare în vederea relocării stației de sortare a gunoiului menajer aflată în strada Drumul Lunca Vișagului, nr. 42-60, sector 3, București”.
Proiectul, semnat de Negoiță, recunoaște problemele stației de sortare, probleme semnalate de Libertatea încă din 2019.
„Având în vedere numeroasele sesizări ale cetățenilor sectorului 3 transmise la diverse entități juridice, inclusiv la Primăria Sector 3, Instituția Prefectului Municipiului București, luări de cuvânt ale cetățenilor în cadrul Ședințelor Consiliului Local al Sectorului 3, în vederea remedierii tuturor inconvenientelor, societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 a solicitat acordul de principiu din partea Consiliului Local al Sectorului 3, în calitate de Asociat Unic, pentru relocarea stației de sortare situată la adresa str. Drumul Lunca Vișagului, nr. 42-60, sector 3, București”.
Se arată că decizia trebuie luată inclusiv pentru „respectarea reglementărilor specifice din domeniul salubrizării”, dar și „crearea unui mediu favorabil cetățenilor sectorului 3”.
Referatul de aprobare este semnat tot de primarul sectorului 3, Robert Negoiță.
„Mă îndoiesc că există așa de mari ilegalități”
Proiectul a trecut, după lungi dezbateri, de votul consilierilor. Aceștia au aprobat și o rectificare de buget pentru societatea care administrează stația de sortare de la Cățelu, cu toate că o parte dintre consilieri s-au împotrivit. Mihaela Văcaru, de la USR, a atras atenția că „este noaptea minții” ca o societate care nu are autorizație de mediu pentru stația din strada Drumul Lunca Vișagului să primească mai mulți bani.
„Eu mă îndoiesc că există așa de mari ilegalități, chiar dacă discutăm despre cea cu salubrizarea”, i-a replicat Elena Petrescu, consilier PSD și președintă de ședință.
Două instanțe au ridicat autorizația de mediu stației de sortare, una printr-o decizie definitivă din februarie, dar societatea Salubritate și Deszăpezire a continuat să transporte deșeuri acolo.
Stenograme: în aprilie, șeful de la Salubritate și Deszăpezire nega că se mută!
Vecinii stației de sortare se tem că aceasta va fi mutată în aceeași curte, doar la alt număr cadastral, le-au spus ei reporterilor Libertatea.
În ședința de Consiliu din 28 aprilie, noul șef al Consiliului de Administrație al SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, Florentin Corbuleanu, nega că noua stație va fi mutată sau închisă, ci recunoștea doar că există intenția construirii uneia noi.
„Nu știu de unde are dânsa (n.r. – consilierul local Andreea Weinerich) informația că stația de sortare se va închide. Eu nu am această informație. Că se va construi într-un anumit moment o altă stație de sortare, pentru dezvoltarea sectorului 3, este o altă problemă. Deci, repet, stația funcționează și va funcționa în continuare”, spunea Corbuleanu.
El nega și că mirosul reclamat atât de locuitorii din Cățelu, cât și din sectorul 3 ar proveni de la stația administrată de societatea sa.
„Eu conduc societatea de două luni de zile. (…) Sunt niște cetățeni care reclamă mirosurile de acolo. (…) Niciunul dintre ei nu a putut demonstra că mirosul vine de la noi. Mai degrabă erau niște ferme de animale”, spunea Corbuleanu în fața consilierilor locali.
În ședința de Consiliu de joi, Corbuleanu a dat înapoi. El a spus, în ciuda deciziilor instanțelor care îl contrazic, că, „din punct de vedere legal, este ok”. Președintele Consiliului de Administrație a admis că e vorba despre o propunere de a muta stația de sortare făcută în urma plângerilor oamenilor din Cățelu.
Un milion de lei, amenzi
Duminică, 8 mai, Libertatea a arătat că societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 a strâns, doar din amenzi, aproape un milion de lei din cauza stației de sortare de lângă Cățelu.
Societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, companie a Primăriei Sectorului 3, nu era deloc speriată de cele 17 amenzi în valoare de aproape un milion de lei pe care le-a primit de la Garda Națională de Mediu în ultimii doi ani.
Stația de sortare continuă să se umple de gunoaie, deși două instanțe i-au ridicat autorizația de funcționare.
Ziarul a scris despre problemă încă din 2019, când vecinii au sesizat că în spatele halei pentru depozitare de sare se ascunde „o groapă de gunoi”. Iar temerile lor s-au adeverit.
Toate episoadele seriei despre stația de gunoi de la Cățelu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro