La 29 martie 2021, judecătorul Ştefan Alexandru Manea, de la Judecătoria Vaslui, a admis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru doi bărbaţi acuzaţi că au violat o fetiţă de 11 ani. Faptele s-au petrecut în decembrie 2017 şi, respectiv, în februarie 2018.

Judecător: „Pericolul pentru ordinea publică nu mai subzistă cu aceeași intensitate”

Ciprian M. şi Gelu M. se aflau doar de trei luni în arest, când judecătorul Manea a apreciat că „menținerea în continuare a inculpaților în stare de arest preventiv creează aparența unei executări de pedeapsă, iar nu a unei detenții provizorii”.

„În opinia instanței, (…) nu există împrejurări de natură să demonstreze că lăsarea în libertate a acestora ar tulbura într-adevăr ordinea publică”, precizează judecătorul, în motivarea deciziei sale.

La acest moment, instanța a apreciat că temeiurile avute în vedere la luarea măsurii arestării nu mai subzistă, impactul pe care activitatea infracțională a inculpaților a avut-o în rândul societății a fost diluat.

Încheierea din 29.03.2021 a Judecătoriei Vaslui:

Judecătorul susţine că nici „pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta inculpații (…) nu mai subzistă cu aceeași intensitate, având în vedere că de la data comiterii pretinselor infracțiuni de viol și până la data luării arestării preventive au trecut aproximativ 3 ani.”

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Instanţa defineşte „pericolul pentru ordinea publică” ca fiind „o reacție colectivă față de infracțiunea săvârșită care, prin rezonanța ei, afectează echilibrul social firesc, creează o stare de indignare, de dezaprobare, de temere și insecuritate socială, stimulează temerea că justiția nu acționează suficient de ferm împotriva unor manifestări infracționale de accentuat pericol social și poate încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare”.

Tribunalul Vaslui: „Măsura este suficientă şi oportună”

Procurorii au făcut contestaţie, dar judecătorii Laura Monica Bălan şi Vasile Babii de la Tribunalul Vaslui au menţinut decizia de eliberare a celor doi bărbaţi acuzaţi de viol.

„Măsura preventivă restrictivă de libertate a arestului la domiciliu este suficientă şi oportună, proporțională cu gravitatea acuzațiilor aduse prin actul de acuzare inculpaților”, arată magistraţii, în motivarea deciziei lor.

Raportat la împrejurarea că, de la data săvârșirii faptelor la data luării măsurii arestării preventive, a trecut un interval de 3 ani, în care inculpații nu au săvârșit alte infracțiuni şi nu s-au sustras urmăririi penale, în mod corect s-a apreciat că măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă și necesară (…).

Decizia Penală 46/DC din 01.04.2021 a Tribunalului Vaslui:

Decizia este surprinzătoare şi pentru că, în motivarea ei, judecătorii subliniază că, „în cauză, sunt suficiente probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații ar fi săvârșit infracțiunile” de care sunt acuzaţi.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Unul dintre agresori a violat, în trecut, și un copil de 8 ani

Procurorii ceruseră menţinerea arestului preventiv, „necesar, pentru ca inculpații să nu încerce să influențeze persoana vătămată sau martorii”, în timpul procesului care abia începuse, dar judecătorul Ştefan Manea a precizat că „nu există motive rezonabile și suficiente pentru a considera că, plasați în arest la domiciliu, inculpații vor zădărnici aflarea adevărului sau vor comite alte fapte prevăzute de legea penală”.

Ciprian M., unul dintre cei doi bărbaţi trimişi de judecător în arest la domiciliu, e recividist. Pe când avea 17 ani, el a violat un băieţel de 8 ani.

În noaptea de 29/30 iunie 2009, copilul venise cu fratele lui să se uite la o petrecere din sat şi, în timp ce ei se jucau „de-a v-aţi ascunselea”, Ciprian M. l-a ademenit pe băieţel în pădure, unde l-a abuzat sexual, sub privirile fratelui lui.

Şi-a recunoscut fapta, iar Tribunalul Vaslui l-a condamnat la 4 ani de închisoare. În această pedeapsă au fost incluse apoi şi condamnările primite de el, pentru tâlhăria şi furturile comise chiar în timpul procesului. 

În iulie 2013, Ciprian M. a fost liberat condiţionat din penitenciar. Executase doar 2 ani şi 3 luni din pedeapsă, timp în care „a avut o comportare corespunzătoare, dând dovezi temeinice de îndreptare”, a conchis Judecătoria Bacău. 

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Patru ani mai târziu, Ciprian M. a întâlnit-o pe Ioana*, o fetiţă de 11 ani dintr-un sat din Vaslui. 

Fetiță de 10 ani din Iași, abuzată sexual de un vecin de 72 de ani, cu știrea părinților

Fetiţa premiantă şi cele două violuri

Ioana* a crescut într-un bordei acoperit cu tablă şi coceni de porumb. Mai are cinci fraţi. În 2015, o echipă de televiziune a venit în curtea lor, să filmeze pentru campania de presă „Fără carte, fără viitor”. 

În reportajul TV apare şi Ioana: o fetiţă slăbuţă, cu două codiţe împletite. Avea 9 ani pe atunci şi era singura din casă care încă mergea la şcoală; toţi fraţii ei terminaseră patru clase şi munceau ca zilieri prin sat. Ioana fusese premiantă şi mărturisea că-şi doreşte doar să înveţe, iar cea mai mare spaimă a ei era ca părinţii să n-o retragă de la şcoală.  

Într-o sâmbătă, pe 11 noiembrie 2017, Ioana a mers la bunica ei, unde l-a întâlnit pe Ciprian M.. Profitând de un moment în care rămăsese singur în curte cu fetiţa, bărbatul de 26 de ani a sărutat-o pe gură.

De ruşine, Ioana n-a povestit nimănui, iar tăcerea ei l-a încurajat pe agresor: în decembrie 2017, când fetiţa de 11 ani a venit în vacanţă la bunica ei, Ciprian M. a violat-o.

Întoarsă acasă, în bordeiul cu snopi de porumb, Ioana avea să cadă în mâinile altui agresor: Gelu M.. În februarie 2018, prin constrângere fizică și amenințare, bărbatul de 25 de ani a violat-o şi el pe fetiţă, chiar în casa ei, spun procurorii, în actul de acuzare.

Doi ani procurorii au stat 

La 12 februarie 2018, poliţia a fost sesizată în legătură cu fapta primului agresor. A fost deschis atunci un dosar penal pentru act sexual cu un minor, mergându-se pe varianta că victima, care abia împlinise 12 ani, a consimţit actul sexual.

În primele zile de anchetă au fost audiați martori şi a fost dispus un raport de expertiză medico-legală, care a confirmat că Ioana fusese violată. Apoi, „cercetările au stagnat, în cauză nemaifiind efectuate alte acte de urmărire penală până la sfârșitul anului 2020”, precizează judecătorul Ştefan Manea, în motivarea deciziei sale. 

În cazurile de agresiuni sexuale împotriva minorilor, o probă extrem de importantă e expertiză psihologică judiciară a victimei, în cadrul căreia specialiştii stabilesc dacă ea spune adevărul, dacă ascunde ceva şi dacă abuzul sexual a lăsat traume.

În cazul Ioanei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a dispus această expertiză abia în septembrie 2020. Adică, după 2 ani şi 7 luni de la sesizarea faptei.

Judecătorul: Victima a omis să reclame al doilea viol

Raportul de expertiză psihologică arată că abuzurile sexuale suferite au afectat dezvoltarea normală a fetiţei, ea fiind copleşită de sentimente de teamă și de rușine. Abia în prezenţa psihologilor, Ioana a mărturisit şi al doilea viol, la care fusese supusă de Gelu M.. 

În decizia prin care i-a scos din arest pe cei doi agresori, judecătorul Ştefan Manea îi impută victimei, un copil, că n-a spus totul de la început şi că n-a fost constantă în declaraţii.

Instanța a avut în vedere și poziția oscilantă a persoanei vătămate, care a relatat organelor judiciare și mamei sale versiuni diferite cu privire la faptele reținute în sarcina inculpatului M. Ciprian și, inițial, a omis să aducă la cunoștință acestora despre presupusa faptă reținută în sarcina inculpatului M. Gelu.

Încheierea din 29.03.2021 a Judecătoriei Vaslui:

Judecătorul Manea mai precizează şi că există probe în dosar „din care rezultă suspiciunea rezonabilă” că Ciprian M. nu a constrâns-o pe fetiţă să facă sex cu el, ci doar a profitat „de imposibilitatea persoanei vătămate de a-și exprima în mod valabil voința, aceasta din urmă dezvoltând și o relație de afecțiune pentru inculpat”.   

Arestul la domiciu se scade din pedeapsă

Ciprian M. şi Gelu M. au fost arestaţi preventiv în decembrie 2020 şi trimişi în judecată la 5 februarie 2021, sub acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol. Nu au recunoscut săvârşirea faptelor. 

Din 1 aprilie 2021, ei se află în arest la domiciliu, iar măsura a fost reînnoită de Judecătoria Vaslui la 20 aprilie, şi apoi menţinută de Tribunalul Vaslui, care a respins din nou contestaţia procurorilor. 

Obligaţiile fixate de instanţă celor doi sunt: să nu comunice între ei, cu victima sau cu martorii din dosar şi să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, atunci când sunt chemaţi.

Zilele petrecute în arest la domiciliu se vor scădea din eventuala condamnare pe care o vor primi cei doi.

Pe 15 aprilie 2021, la primul termen al procesului în care sunt inculpaţi, instanţa a amânat judecata cu o lună, pentru ca Ciprian M. şi Gelu M. să-şi pregătească apărările.

*Numele victimei a fost schimbat, pentru a-i proteja identitatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI