De Cristina Radu, Daniel Stanciu,

Aceștia au fiecare peste 60 de ani și trăiesc dintr-un venit de 2.100 de lei, din pensii. Încercau de multă vreme să obțină un teren moștenit și singura posibilitate rămasă ca să îl ia era prin instanță.

Astfel, se împrumută la casele de ajutor reciproc, apelează și la propriii copii și încheie un prim contract de consultanță juridică cu avocata Poștoacă, în valoare de 1.000 de lei.

“Doar ca să se uite pe documentele noastre”, spun soții.

Apoi încă unul de 10.000 de lei pentru a depune actele în instanță și a deschide dosarul. În fiecare lună, cei doi trebuiau să-i plătească avocatei o rată de 1.100 de lei.

A uitat să depună documente la dosar

Și au plătit lunar această rată, numai că, spun oamenii, avocata nu a făcut nimic din lucrurile pentru care era plătită.

Nimic nu a făcut. Doar venea la noi acasă și spunea: haideți, dați-mi banii, că mă grăbesc, trebuie să plec, vă anunț eu dacă apare ceva

Eugen Munteanu

A descoperit abia după câteva luni, în ianuarie, când s-a dus personal la judecătorie, că avocata a depus o cerere în instanță care s-a și clasat imediat.

Soții Eugen Munteanu și Olga Marin, în curtea casei lor

„Dacă nu mergeam eu acolo, nu aflam că ea a depus cerere, care s-a clasat pentru că nu a depus toate actele. Nouă nu ne-a spus nimeni nimic”, spune Eugen Munteanu.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Conform documentelor pe care soții ni le-au pus la dispoziție, Veronica Poștoacă nu a depus în instanță toate actele necesare judecării dosarului, astfel că judecătorii au emis o adresă prin care îi cereau o serie de documente, inclusiv dovada calității de reprezentant.

Avocat: «Legal, nu e înșelăciune. Dar e grobianism»

“E mai mult decât de bun-simț. Tu, ca avocat, oricărei chestii pe care o faci, îi atașezi împuternicirea aia. Nu poți să uiți așa ceva”, explică avocatul Marian Mihai.

Fără toate actele cerute de instanță, dosarul a fost închis. Avocata a cerut revizuirea deciziei, pe motiv că documentele cerute de judecător nu sunt necesare. Cererea de revizuire a fost însă respinsă.

Procedural vorbind, pentru orice situație în care judecătorul cere mai multe documente la dosar, avocatul trebuie să transmită un răspuns, chiar dacă este vorba despre documente pe care avocatul nu le consideră relevante pentru speță, căci decizia e a instanței, susține Marian Mihai.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Or, dosarul pensionarilor a fost închis tocmai pentru că avocata lor nu a răspuns la cererea judecătorului.

“Tu nu poți să nu răspunzi la o adresă și, în momentul în care ți-a anulat cererea, să vii cu cerere de reexaminare cu argumentele: domne, stai că aia nu trebuia cerută, că aia e greșită”, explică avocatul.

Din punct de vedere penal, nerespectarea prevederilor contractuale nu reprezintă înșelăciune, mai spune Marian Mihai, dar e “o faptă oribilă, de un grobianism cras”.

Cu câteva excepții, legea penală îți permite să fii un avocat prost

Marian Mihai, avocat

Parchet: «Nu se poate vorbi de înșelăciune într-un sens penal»

În total, cei doi pensionari i-au plătit avocatei Veronica Poștoacă 9.900 de lei. Avocata nu le-a mai răspuns la telefon, spun ei, și nu le-a dat nici o explicație cu privire la dosar. Și-au angajat o altă avocată, prin care au depus plângere la Parchet împotriva lui Poștoacă.

Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
Recomandări
Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
 

Răspunsul procurorilor a fost că avocata “și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale și nu se poate vorbi de înșelăciune într-un sens penal”.

Au mers mai departe la Baroul București, care a stabilit, printr-o decizie emisă în mai anul acesta, că Veronica Poștoacă trebuie să le restituie oamenilor banii.

Până acum însă, nu au primit nimic.

Cel puțin trei clienți reclamă că au fost păcăliți de aceeași avocată

Libertatea a găsit pe portalul instanțelor și pe mai multe site-uri specializate în domeniul juridic și alți clienți care reclamă că au fost înșelați de avocata Veronica Poștoacă. Ei au acceptat să stea de vorbă cu reporterii ziarului, sub protecția anonimatului.

Unul dintre ei susține că avocata ar fi trebuit să-l reprezinte în cadrul unui divorț cu minor, însă, după ce a achitat o primă rată, avocata nici măcar nu s-a mai prezentat la termene.

La indigo, un altul povestește că, deși plătită, Poștoacă nu s-a ocupat de dosarul tatălui său, pe care ar fi trebuit să-l reprezinte în instanță, în cazul unui accident rutier.

“L-a prostit pe tata, i-a cerut 7.500 de lei și i-a spus că dă compania de asigurări în judecată și va câștiga 5.000 de lei, pe care îi vor face jumi-juma. Nu s-a ocupat de dosar, nu s-a prezentat la termene, nu a făcut nimic, dar banii i-a luat”, povestește el.

Spre deosebire de cei doi, un bărbat a reușit să-și recupereze banii dați ca onorariu avocatei făcând plângere la Barou și apoi dând-o pe Veronica Poștoacă în judecată.

Veronica Poștoacă: «Oamenii ăștia nu au activitate. Nu sunteți informați!»

Contactată de Libertatea, avocata a refuzat să comenteze cazul.

Oamenii ăștia nu au activitate. Nu aveți ce să discutați cu mine! Nu sunteți informați! E vacanță judecătorească, sunt în concediu, de ce mă deranjați? Dacă scrieți ceva fără acordul meu, vă asumați răspunderea!

Veronica Poștoacă, avocat

Baroul București nu a răspuns solicitărilor Libertatea de a comenta cazul și de a explica măsurile pe care le ia în astfel de situații.

Citeşte şi:

Procurorul care ancheta dosarul Lucan pleacă din DIICOT chiar înainte să-i audieze pe șefii multinaționalelor farma Roche și Novartis pentru dare de mită!

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 1 iunie 2020. Balanțele au probleme în relația de cuplu, Racii au intuiția la cote maxime
HOROSCOP
Horoscop 1 iunie 2020. Balanțele au probleme în relația de cuplu, Racii au intuiția la cote maxime