Cum văd cetățenii ruși din România războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina? Cum au interacționat cu românii după izbucnirea conflictului și ce înseamnă pentru ei faptul că trăiesc acum într-o țară NATO?
La aceste întrebări răspund pentru Libertatea doi cetățeni ruși care locuiesc în România. Am încercat să vorbim cu mai mulți ruși aflați în țară, însă cei mai mulți nu au dorit să se expună public, argumentând că e un subiect prea sensibil. Din cauza barierei de limbă, interviurile au avut loc în scris.
Un rus din București, proprietar al magazinelor Berezka: „«Operațiune specială»” este o denumire supercinică”
Arseni Burlakov a părăsit Rusia împreună cu toată familia lui. În 2009, au plecat din orașul siberian Tomsk și s-au stabilit în Bulgaria, la Varna. Acolo au început să dezvolte rețeaua de magazine rusești Berezka, ce s-a extins și în România începând cu 2014. Așa că Arseni s-a mutat la București și s-a căsătorit cu o româncă.
„Acum avem 65 de magazine în Bulgaria și 13 în România. În acest moment, ne concentrăm puterile în dezvoltarea acesteia”, spune rusul în vârstă de 36 de ani. „Îmi place că România se îndreaptă spre libertăți democratice și eficiență statală. Îmi doresc să fiu în această mișcare împreună cu românii și plănuiesc să rămân aici”, își motivează el alegerea de a trăi în țară.
Arseni nu se teme să critice în termeni duri regimul de la Kremlin și războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei. „A fost un șoc pentru mine. În prima săptămână, nu mi-a venit să cred că asta se întâmplă cu adevărat. În fiecare dimineață ridicam telefonul cu gândul că poate s-a terminat”, mărturisește el.
Tânărul spune că a continuat permanent să urmărească știrile și analizele care veneau din Rusia și nimeni nu a putut anticipa mișcarea lui Vladimir Putin, pe care o cataloghează drept „o nebunie”. „Chiar și după plecarea mea din Rusia, am rămas cumva în spațiul media rusesc. Ascult analiști financiari independenți, oameni din științe politice, activiști pentru drepturile omului. Nimeni din această elită intelectuală nu și-a imaginat că acest lucru s-ar putea întâmpla”.
„Operațiune specială” este o denumire supercinică pentru războiul deschis de Putin împotriva poporului, atât ucrainean, cât și rus. Aceasta este teroarea lui personală! Este războiul lui Putin. Putin este un tiran autoritar!
Arseni Burlakov:
„Autoritățile amenință, torturează, închid, iar dacă este necesar, ucid”
În România, Arseni se simte liber să vorbească public. Crede însă că opozanții regimului care trăiesc în Rusia își pun chiar viața în pericol dacă o fac. O realitate care însă nu poate fi conștientizată cu ușurință atunci când lumea în care trăiești e una liberă.
„Am dreptul să-mi exprim părerea în timp ce sunt aici, în România dar este absolut imposibil să faci acest lucru dacă ești acum în Rusia. Autoritățile amenință, torturează, închid, iar dacă este necesar, ucid. Cum l-au ucis pe Boris Nemțov și cum au încercat să-l omoare pe Navalnîi”, comentează el.
Cu un stat tot mai închis, Arseni are impresia că „Rusia se îndreaptă ideologic spre Coreea de Nord”. Totuși, e de părere că poporul rus este, la rândul lui, o victimă a propriului stat.
Acest război nu este în numele poporului rus. Oamenii au fost înșelați teribil în ultimii 20 de ani. Îmi pare teribil de rău că în istoria Rusiei nu a existat niciodată o democrație și majoritatea oamenilor nu știu că puterea le aparține, de fapt, lor. Întreaga istorie a Rusiei a fost și continuă într-un regim autoritar.
Arseni Burlakov:
Speră la înlăturarea regimului totalitar de la Kremlin
Deși rușii sunt obișnuiți să trăiască sub un lider puternic și nedemocratic, iar în acest moment, opoziția politică și mediatică a fost suprimată, Arseni își păstrează optimismul.
„E imposibil să te izolezi complet în lumea modernă. Așa că nu cred că va dura mult. Orice regim totalitar a fost răsturnat mai devreme sau mai târziu. Voi, românii, vă amintiți asta din istoria voastră”, spune el.
Când crede că se va întâmpla asta? Atunci când prăbușirea economiei rusești „va afecta frigiderele oamenilor, atunci vor fi nevoiți să iasă în stradă pentru «a cere pâine»”. „Oamenii sunt îngrijorați și acum, când sancțiunile n-au ajuns încă în buzunarele cetățenilor de rând. Va fi o problemă economică mare. Din păcate, ei nu înțeleg amploarea acesteia și nu se exprimă împotriva lui Putin”, continuă Arseni.
„Putin se teme de NATO”
Tânărul rus mărturisește că se simte protejat fiindcă trăiește în acest moment într-o țară NATO. Însă este de părere că Europa ar trebui să se impună mai ferm în fața Rusiei.
„Europa este foarte delicată și corectă din punct de vedere politic. În Rusia, acest lucru este considerat o slăbiciune și cu posibilitatea de a manipula. Putin trăiește în această paradigmă nebunească: nu recunoaște decât o altă forță mai puternică. Dar Putin se teme de NATO, această teamă este și unul dintre argumentele pentru controlul teritoriului ucrainean. Acum, când începe să înțeleagă toată incompetența militară rusă din cauza corupției interne, devine și mai speriat de NATO”, este de părere Arseni.
O altă perspectivă asupra conflictului din Ucraina și a lui Vladimir Putin
Dar părerile rușilor de rând care trăiesc în România sunt împărțite. Există și oameni care înțeleg și își pot explica agresivitatea lui Vladimir Putin. Este și cazul unei rusoaice aflate în România, care a vorbit pentru Libertatea sub anonimat. O vom numi Ecaterina.
„Sunt aici pentru că-mi iubesc soțul. Sunt aici, în România, în ciuda dificultăților de limbă și separarea de jumătatea rusă a familiei”, spune femeia în vârstă de 38 de ani, într-un interviu pentru Libertatea. S-a născut în regiunea Samara, aflată în partea europeană a Rusiei, însă locuiește în România de trei ani.
De când a izbucnit războiul în Ucraina, viața și planurile Ecaterinei nu s-au schimbat prea mult, cu excepția faptului că nu mai poate vizita Rusia. Spune că până acum cetățenia nu i-a produs dificultăți. „Românii fac glume, mă întreabă când o să vină Putin și încearcă să rămână neutri din punct de vedere politic. Îmi place asta. Chiar și prietenii mei ucraineni încearcă să rămână neutri. Dar am început să văd multe postări pe rețelele sociale care îndeamnă la ură împotriva rușilor și asta mă înfurie”, spune Ecaterina.
Se teme însă de un singur lucru: ca în viitor să nu-și mai poată găsi un job doar pentru că e din Rusia.
Un război pentru care găsește argumente
În ceea ce privește invadarea Ucrainei de către Rusia, Ecaterina crede că vina este împărțită între părțile beligerante și NATO. Totuși, consideră că ceea ce se întâmplă în Ucraina este un război, și nu o „operațiune specială”, așa cum spune retorica de la Kremlin.
„Am fost șocată când am aflat despre invazie. Știam despre toate problemele dintre Ucraina, SUA și Rusia, însă am sperat că vor găsi o rezolvare, iar Ucraina va refuza asistența militară din partea Americii”, spune femeia.
Eu cred că acesta este un război în toată regula. Nu e nevoie de dovezi pentru asta. Politicienii doar se joacă cu noi, înlocuind conceptele pentru a liniști oamenii.
Rusoaică în România:
Femeia este de părere că Statele Unite ale Americii au o influență foarte mare în oprirea conflictului și găsește unele justificări pentru decizia Rusiei de a ataca Ucraina. De asemenea, e de părere și că Ucraina a trădat Rusia, dar la rândul ei a fost trădată de America.
„Acesta este războiul lui Vladimir Putin pentru respectarea acordurilor. Acesta este un război pentru principiile și regulile stabilite. Rușii nu și-au dorit acest război; mulți dintre ei au rude în Ucraina. Și eu am origini ucrainene”, spune Ecaterina. „Rusia nu-și dorește pământuri în plus; Putin nu vrea să facă un imperiu global. Menținerea unui imperiu nu este viabilă din punct de vedere economic”, adaugă ea.
„Sunt sigură că economia Rusiei va fi bine”
Sprijinul pe care țara i-l oferă lui Vladimir Putin este unul real. Oamenilor nu le pasă de sancțiunile occidentale și se vor descurca și cu o economie ermetică, este de părere Ecaterina. „Sunt sigură că economia Rusiei va fi bine. În Rusia, economia poate să continue să existe ca un ecosistem închis”.
„Majoritatea rușilor nu se rușinează cu sprijinul pe care i-l oferă lui Putin. Protestele sunt slabe în Rusia, majoritatea e de acord cu președintele. Și mulți oameni sunt fericiți că brandurile americane părăsesc piața rusă. Rusia se îndreaptă spre adevărata libertate și independență față de presiunea NATO. Va fi un drum lung și dificil”, este de părere Ecaterina.
Cum se vede NATO prin ochii unui cetățean rus
NATO este un subiect important pentru Ecaterina. Consideră, ca mulți alți ruși, că scopul creării alianței militare a fost de a controla Germania și de a se opune URSS după Al Doilea Război Mondial. Astăzi ea trăiește într-o țară NATO și plătește taxe care ajung și la armata română, parte a alianței. Asta o nemulțumește.
„Îmi pare rău că am plătit 2% din taxele mele pentru aeronavele de război NATO care antrenează luptătorii să omoare cealaltă parte a familiei mele. Dacă aș putea să opresc acest război, aș face-o”, spune Ecaterina.
Întrebată care sunt speranțele ei pentru viitor, Ecaterina vrea pace și crede că ambele popoare sunt acum victime. „Sper ca Ucraina să fie capabilă să-și vadă greșelile. Dacă totul e bine cu vecinul tău, atunci totul e bine și cu tine! Îmi pare rău pentru ucraineni, pentru că ei sunt doar niște victime ale politicii înalte, ca și mine. Și sper ca Ucraina să trăiască bine și să-și păstreze neutralitatea între Rusia și NATO”.
Foto: Profimedia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro