Judecătorul Arthur Engoron i-a interzis, de asemenea, lui Trump să mai fie reprezentant sau director al vreunei corporații din New York timp de trei ani. Practic, în această perioadă el nu mai are voie să facă afaceri în New York.
Engoron și-a anulat hotărârea anterioară din septembrie prin care a ordonat „dizolvarea” companiilor care controlează piloni ai imperiului imobiliar al lui Trump, afirmând vineri că acest lucru nu mai este necesar deoarece va numi un monitor independent și un director de conformitate pentru a supraveghea afacerile lui Trump.
În hotărâre, Engoron a scris că Trump și ceilalți inculpați din acest caz „sunt incapabili să admită eroarea pe care au comis-o”.
„Lipsa lor totală de căință și regret se apropie de patologic”, a scris Engoron. „În schimb, ei adoptă o poziție de tipul «Nu vezi răul, nu auzi răul, nu vorbești despre rău» pe care dovezile o infirmă.”
În cadrul procesului intentat de procurorul general al New York-ului, Letitia James, aceasta l-a acuzat pe Trump, alături de companiile familiei sale, că și-au supraestimat averea netă cu până la 3,6 miliarde de dolari pe an, timp de un deceniu, pentru a-i păcăli pe bancheri să îi ofere condiții mai bune de împrumut.
Avocata lui Trump, Alina Habba, a declarat într-un comunicat că hotărârea este o „nedreptate manifestă” și „punctul culminant al unei vânători de vrăjitoare de mai mulți ani, alimentată politic” împotriva fostului președinte american.
„Nu este vorba doar despre Donald Trump – dacă această decizie rămâne valabilă, ea va servi drept semnal pentru fiecare american că New York-ul nu mai este deschis pentru afaceri”, a declarat Habba, adăugând că intenționează să facă apel.
Trump și fiii săi adulți, Don Jr. și Eric, au fost inculpați în acest caz. Don Jr. și Eric Trump au fost obligați de judecător să plătească fiecare câte 4 milioane de dolari.
Trump a negat că a comis vreo infracțiune și a numit cazul o vendetă politică a lui James, un ales democrat.
Cazul de fraudă civilă ar putea da o lovitură majoră imperiului imobiliar al lui Trump, în condițiile în care omul de afaceri devenit politician conduce cursa pentru nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în cadrul alegerilor americane din 5 noiembrie.
În timpul mărturiei sfidătoare și sinuoase din timpul procesului din noiembrie, Trump a recunoscut că unele dintre valorile proprietăților sale erau inexacte, dar a insistat că băncile erau obligate să facă propriile verificări.
Engoron l-a criticat pe Trump pentru comportamentul său în timpul mărturiei de la proces – și a scris că mărturia i-a afectat cauza.
„Donald Trump a răspuns rareori la întrebările puse și a intervenit frecvent cu discursuri lungi și irelevante pe teme care depășeau cu mult scopul procesului”, a scris judecătorul. „Refuzul său de a răspunde direct la întrebări sau, în unele cazuri, deloc, i-a compromis grav credibilitatea”, a precizat înaltul magistrat.
Decizia de vineri nu este definitivă.
Lui Trump i s-ar putea cere să depună partea sa din sentința integrală plus dobânda în timpul eventualului apel, ceea ce reprezintă o practică standard în cazuri similare.
Trump ar putea, de asemenea, să depună o sumă mai mică, cu garanții și dobânzi, asigurând un tip de împrumut numit „garanție de apel”. Dar ar putea avea probleme în a găsi un creditor dispus să acorde împrumuturi, după ce Engoron a descoperit că a mințit băncile cu privire la averea lui.
Nu este clar cât de mult acces la numerar are Trump, iar estimările privind averea acestuia variază. Forbes estimează că valoarea netă a averii fostului președinte este de 2,6 miliarde de dolari. Trump a declarat într-o depoziție din aprilie că are aproximativ 400 de milioane de dolari în numerar.
Proces controversat
Decizia de vineri a venit după un proces controversat de trei luni în Manhattan. Cazul a fost decis de judecător fără juriu.
Trump și-a folosit aparițiile ocazionale în instanță ca pe niște opriri improvizate de campanie, făcând remarci incendiare în fața reporterilor și insistând că dușmanii săi se folosesc de tribunale pentru a-l împiedica să recucerească Casa Albă.
Trump conduce cu o marjă largă în cursa pentru nominalizarea republicană, în ciuda unei serii de alte probleme juridice.
El este pus sub acuzare în patru dosare penale, inclusiv unul din New York legat de plățile pe care le-a făcut vedetei porno Stormy Daniels înainte de alegerile din 2016, pentru a-i cumpăra tăcerea. Judecătorul care supraveghează acest caz a stabilit joi data procesului pe 25 martie, în ciuda obiecțiilor avocaților lui Trump, care au încercat să o amâne din cauza programului juridic și politic aglomerat al acestuia.
Trump a mai fost inculpat în Florida pentru gestionarea documentelor clasificate la plecarea din funcție și la Washington și în Georgia pentru eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020.
Trump a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri.
Foto: Profimedia Images
MironCozma • 17.02.2024, 13:34
Nu va bucurati inutil ca un judecator democrat a evaluat o propietate, chestie in care nu e calificat. Urmeaza apeluri etc. Lupta sa il scoata din cursa e in plina desfasurare.
Irdumitru • 17.02.2024, 08:15
Cum ne freaca grija pe noi, saraciile europei de ce se intampla vezi doamne in rusia si uite ce fac americanii ca sa il impiedice pe trump sa fie presedinte.
VolodimirZelenski • 17.02.2024, 09:42
Irdumitru • 17.02.2024, 08:15
Cum ne freaca grija pe noi, saraciile europei de ce se intampla vezi doamne in rusia si uite ce fac americanii ca sa il impiedice pe trump sa fie presedinte.
Gata, Steluta, calmeste-te. Nu mai plange ca Trump e infractor dovedit.