Mergi direct la conținut »
Dosarul Colectiv. Pirotehnistul care a aprins artificiile, în fața instanței, la 3 ani și jumăte de la tragedie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Dosarul Colectiv. Pirotehnistul care a aprins artificiile, în fața instanței, la 3 ani și jumăte de la tragedie

Dosarul Colectiv. Pirotehnistul care a aprins artificiile, în fața instanței, la 3 ani și jumăte de la tragedie

De Adriana Oprea,

  • Moise Marian a fost prezent azi în faţa instanţei, la 3 ani şi patru luni de la incendiul în urma căruia au murit 64 de oameni.
  • Dosarul pirotehnistului a fost trimis la Judecătoria Sectorului 4, în timp ce ceilalţi inculpaţi sunt judecaţi la Tribunalul Bucureşti.
  • Avocaţii şi procurorul de şedinţă au solicitat conexarea dosarelor; singurul care s-a opus a fost apărătorul lui Moise Marian.

„Cine sunteţi?”, întreabă jandarmul postat în uşa sălii de judecată. „Jurnalist.” „Aşteptaţi, nu aveţi voie să intraţi”, ordonă el. „Mai întâi trebuie să intre în sală avocaţii şi părţile. Ştiţi că sunt mulţi… Abia apoi, dacă mai rămâne loc în sală, va intra şi presa.”

Presă nu prea e, iar părţile din dosarele Colectiv au renunţat să mai vină la proces. Încăpem cu toţii în sala de la parterul Judecătoriei Sectorului 4. Când locurile din bănci se ocupă, judecătoarea deschide boxa arestaţilor în care se aşază câţiva dintre răniţii în incendiul din Colectiv.

În faţa lor, pus pe podea, e un  metru cub de hârtie: dosarul instrumentat de Parchetul General. Inculpaţii rămân în băncile din sală, în spatele boxei arestaţilor.

Prima oară inculpat în ședință publică, la trei ani după tragedie

Marian Moise ajunge printre ultimii la Judecătorie. Este prima oară când el apare ca inculpat într-o şedinţă publică, la aproape 3 ani şi jumătate de la tragedie.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Moise este pirotehnistul care a transportat, a montat și a aprins artificiile din clubul Colectiv. 8 „artitificii de tort” ce au declanșat incendiul din seara de 30 octombrie 2015, în urma căruia 64 de oameni au pierit, iar 146 au fost mutilaţi. Rănit la rându-i în incendiu, Moise a fost transportat atunci la un spital din Bruxelles.

S-a întors în ţară în mai 2016, după ce Parchetul General trimisese în instanţă dosarul mare, în care sunt puși sub acuzare patronii clubului și ai firmei de artificii, dar și celălalt pirotenist, care participase doar la montarea artificiilor. Toţi au fost inculpaţi încă o dată, atunci când dosarul disjuns, în care era cercetat Moise, a fost trimis în judecată în luna iulie a anului trecut.

Astăzi este primul termen din proces. După ce grefiera face prezenţa, avocatul pirotehnistului solicită să fie pusă în discuţie procedura de citare a părţilor, dar judecătoarea Constantinescu Valeria respinge cererea, spunând că „procedura e legal îndeplinită”.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Judecarea cauzei pe fond a început în mai

Pe urmă ia cuvântul unul dintre avocaţii celorlaţi inculpaţi, cerând instanţei să trimită acest dosar la Tribunalul Bucureşti, în vederea reunirii cauzelor, pentru că „între cauze există o legătură indisolubilă”.

Procurorul de şedinţă e de acord cu solicitarea şi spune că „reunirea se impune sub aspecul laturii penale” dar, nu în ultimul rând, „şi din perspectiva unei concrete şi corecte soluţionării a laturii civile” (n.r. – despăgubirile solicitate de părţile din dosar).

Toţi avocaţii persoanelor vătămate şi ai părţilor civile sunt de acord cu reunirea celor două dosare. Singurul care se opune este avocatul lui Moise Marian.

La Tribunalul Bucureşti, judecarea cauzei pe fond a început în luna mai a anului trecut, iar între timp au fost audiaţi mai mulţi martori, părţi civile şi inculpaţi.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

„Inculpatul Moise nu e parte în acest dosar, el trebuie să ia cauza din momentul în care se află”, spune avocatul.

„Pentru a i se respecta dreptul la apărare, probele deja administrate în dosar vor trebui readministrate. Prin urmare, pentru buna înfăptuire a actului de justiţie nu se impune conexarea dosarelor”, explică avocatul pirotehnistului.

Instanţa a rămas în pronunţare

În mai 2017, Tribunalul Bucureşti a admis conexarea dosarului lui Piedone cu cel primit atunci de la Judecătoria sectorului 4, în care erau inculpaţii patronii clubului. La începutul anului trecut, la acest dosar a fost conexat şi cel al pompierilor Antonina Radu și George Petrică Matei, care fusese trimis la Tribunalul Militar București.

 

 

 

 

Close
Închide
  Close