Semnată de miniștrii de externe ai celor două țări africane, sub privirile secretarului de stat Marco Rubio, declarația de principii definește un cadru pentru un proiect de acord de pace, așteptat până în data de 2 mai.

RD Congo și Rwanda se angajează să-și recunoască reciproc integritatea teritorială

Printre punctele-cheie demne de menționat figurează recunoașterea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale. Este vorba de un punct sensibil, deoarece RD Congo consideră că este victima unei agresiuni militare din partea Rwandei, în timp ce rapoartele experților ONU conțin informații despre prezența a cel puțin 4.000 de soldați rwandezi pe teritoriul congolez de la reapariția mișcării rebele M23, lucru pe care conducerea de la Kigali îl neagă categoric. De cealaltă parte, Rwanda acuză FARDC, armata congoleză, de colaborare cu FDLR (Forțele Democratice de Eliberare a Rwandei).

Prin acest document, cele două țări se angajează să nu mai sprijine grupările armate non-statale. Deși declarația nu le menționează pe nume, acestea sunt AFC-M23 în cazul Rwandei și FDLR în cazul RD Congo.

Cooperare economică și în sectorul minier

Un alt punct important este cel al cooperării economice și miniere. Kinshasa și Kigali se angajează să reglementeze exploatarea resurselor naturale, să consolideze transparența și să atragă investiții reciproc avantajoase, în special din Statele Unite. Obiectivul declarat este de a crește economia regională plecând de la mecanismele existente.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

În cele din urmă, declarația prevede facilitarea întoarcerii persoanelor strămutate și a refugiaților. Rwanda afirmă că găzduiește în prezent cel puțin 100.000 de refugiați congolezi.

Donald Trump salută o „veste grozavă”

Potrivit președintelui american Donald Trump, declarația de principii semnată între RD Congo și Rwanda constituie o „veste grozavă”. „Am depus o muncă fără precedent pentru a-l rezolva sau pentru a-l pune pe calea păcii. Rămâneți pe fază!”, a subliniat liderul republican de la Casa Albă, referindu-se la războiul din RD Congo.

Implicat în negocieri, Qatarul a salutat „un pas pozitiv și important către dezvoltarea stabilității și a păcii în regiune”.

Scepticism din partea medicului congolez laureat cu Premiul Nobel pentru Pace

Dar nu toată lumea împărtășește acest entuziasm. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, doctorul Denis Mukwege, este reticent. El amintește de Rezoluția 2773 a Consiliului de Securitate, adoptată în februarie, care impune deja un armistițiu imediat, retragerea forțelor rwandeze din RD Congo și încetarea sprijinului pentru M23.

În opinia lui Denis Mukwege, aceste cereri sunt clare, se încadrează în dreptul internațional și trebuie aplicate fără condiții suplimentare. De asemenea, doctorul congolez avertizează asupra pericolului unor compromisuri insuficiente într-un conflict pe care îl descrie ca fiind profund înrădăcinat, internaționalizat, marcat de crime majore, milioane de victime și una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Conflictul din RD Congo a atras atenția în România prin rolul jucat de mercenarii lui Horațiu Potra, care s-au aflat în zonă ca instructori pentru armata congoleză și au fost evacuați odată cu căderea orașului Goma în mâinile rebelilor din M23.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.