În mai 1981, Dumitru Prunariu a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spaţial lntercosmos şi a petrecut în spaţiul cosmic 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
În seara zilei de 14 mai 1981, la ora României 20.17, Prunariu și Popov au decolat în spaţiu cu nava Soiuz 40, care a efectuat joncţiunea cu complexul orbital Saliut 6-Soiuz-T4.
Alături de echipajul staţiei, alcătuit din comandantul Vladimir Kovalionok, secondat de inginerul de bord Victor Savinîh, Dumitru Prunariu a realizat pe durata zborului un număr de 11 experimente ştiinţifice româneşti, 4 propuse de partenerii de zbor şi alte câteva experimente nefinalizate de echipaje Intercosmos anterioare, a notat Agerpres.
S-au realizat, între altele, studiul câmpului magnetic al Pământului şi influenţa lui asupra organismelor vii, identificarea unor forme noi de existenţă a materiei nucleare, investigarea modificărilor circulaţiei sangvine cerebrale, centrale şi periferice.
Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981, la ora României 16.58.
Ce scriau ziarele vremii despre Dumitru Prunariu
Libertatea a căutat în arhive articolele apărute în mai 1981, în ziarele comuniste Scînteia și România liberă, pentru a vedea cum a relalat presa misiunea spațială a lui Prunariu, pe atunci în vârstă de 28 de ani.
Pe 15 mai, ziarul România liberă deschidea pagina I cu primirea făcută de fostul dictator Nicolae Ceaușescu președintelui Partidului Comunist din Mauritius și cu mesaje de salut adresate PCR. Știrea că „Ieri a fost lansată nava cosmică SOIUZ 40 cu echipaj comun româno-sovietic” a fost plasată în subsolul paginii I.
„Programul zborului navei «Soiuz 40» prevede cuplarea cu complexul ştiinţific orbital «Saliut 6» – «Soiuz T-4». Cosmonauţii Popov şi Prunariu vor efectua la bordul complexului o serie de cercetări şi experimente împreună cu cosmonauţii Kovalionok şl Savinîh, care se află pe o orbită cirumterestră de la 12 martie 1981”, scria în articol.
Ziarul Scînteia nota și el, citând corespondentul Agerpres, că „de pe cosmodromul Baikonur, situat in stepa Kazahstanului, a plecat spre înălţimi astrale nava cosmică «Soiuz-40», avînd la bord echipajul mixt româno-sovietic. De aici a zburat primul om în Cosmos, în urmă cu 20 de ani – Iuri Gagarin”.
Pe 23 mai 1981, ziarul Scînteia anunța că echipajul comun româno-sovietic s-a reîntors cu bine din misiunea spațială.
Totodată, publicația comunistă nota că, prin decret prezidențial, „se conferă titlul de onoare suprem «Erou al Republicii Socialiste România» locotenentului major Dumitru S. Prunariu, cosmonaut-cercetător, pilot inginer de aviaţie în armata Republicii Socialiste România”.
Alte articole din presa vremii pot fi văzute în galeria foto.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro