Eclipsa are loc la exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, în data de 16 iulie 1969.
Eclipsa a început la ora 21.44, când Luna a intrat în penumbra Pământului, dar schimbări pe discul acesteia se pot vedea doar din momentul în care va intra în umbră, de la ora 23.02. Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Faza maximă durează două ore şi are maximul la 0.21. Eclipsa se termină la ora 3.18.
Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare.
Luna va ieşi din umbră la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23.00 şi 2.00.
Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” după începutul eclipsei, la 21.44, va putea să fie urmărită intrarea Lunii în umbră, de la 23.02, maximul eclipsei, când Luna este mai mult de jumătate în umbră, fiind la ora 0.21. De la 2.00, Luna iese din umbră pentru ca finalul eclipsei să aibă loc la ora 3.18, scrie Mediafax.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro