Cuprins:
Salariații plătesc cele mai mari taxe
Într-un mesaj postat pe Facebook, Radu Georgescu oferă o analiză a diferențelor între taxele plătite de angajați, SRL-uri și PFA-uri, sugerând că antreprenoriatul poate fi o cale către independența financiară.
„În 2025 este foarte important să știi cum se calculează taxele. Noile modificări fiscale au schimbat iar modul de calcul al taxelor pentru salarii, SRL-uri și PFA-uri. (…) Cele mai mari taxe le vor plăti în continuare salariații”, precizează Radu Georgescu.
Salariații plătesc cele mai mari taxe, 42% din venitul brut. Concret, „la un salariu brut de 10.000 lei, statul îți ia 4.200 lei”.
„Dacă încasezi veniturile pe un SRL cu impozitare 1%, statul îți ia taxe 20%. Adică jumătate decât ia la un salariat”, atrage atenția economistul.
De la angajat la antreprenor
Radu Georgescu îi sfătuiește pe salariați să-și înființeze o firmă, pentru a plăti taxe mai mici. Asta, deși zeci de mii de firme s-au închis în 2024.
În primele zece luni, peste 67.000 de firme au fost radiate, potrivit ONRC, cu 25,47% mai multe comparativ cu 2023.
„După pandemie, mulți angajați s-au transformat în prestatori de servicii. Lucrează de acasă. Plătesc utilitățile : energie, internet etc. Își fac singuri programul.
În mod legal, aceștia pot să-și aleagă forma prin care primesc veniturile: SRL, PFA, Drepturi de autor.”, scrie economistul.
Radu Georgescu subliniază că alegerea formei de organizare financiară nu este doar o decizie fiscală, ci și una strategică.
„Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a face o firmă. Apoi aș merge la HR și le-aș propune să mă plătească pe firmă. Aș trage tare să termin în 3 ore ce am de făcut.
Și aș începe călătoria antreprenorială. Aș începe să caut clientul nr 2. Apoi clientul nr 3. Deja de la clientul nr 5 începi să înțelegi cu adevărat ce înseamnă să fii independent financiar. Și vei plăti taxe mult mai mici decât un salariat”, susține acesta.
În plus, „unele cheltuieli poți să le pui pe firmă: mașina, combustibil, protocol etc.”.
„Pe mine m-a speriat mereu ideea de a fi angajat. M-a speriat ideea ca situația financiară a familiei mele să depindă de vreun CEO sau vreun director.
De asemenea este riscant să crezi că dacă ești angajat acest lucru îți oferă siguranța unui venit sau siguranța unei pensii. (..)
Bunăstarea financiară a noastră nu trebuie să depindă de vreun CEO sau de vreun director. Nu ar trebui să depindă nici măcar de vreun partid politic sau de nivelul taxarii. Bunăstarea financiară a noastră depinde doar de noi”, concluzionează economistul.
EugenEO • 04.01.2025, 09:19
Asa și ce dacă mergi la Registrul Comerțului și cu aprox. 200 lei în 2 zile iti face un SRL . Și ce faci cu SRL-ul ala? Bagati-l în fund ! Pai dacă tu sau alta persoana nu poate sa ofere nimic, de unde vin banii ? Cine te plateate și pt ce sa te plătească cineva ? Pai logic , banii vin din vânzarea de produse sau servicii de calitate la un pret rezonabil și de care oamenii sa aibă nevoie și pt care sunt dispuși sa plătească . Altfel cine te plătește și pt ce ? Sau vrei sa vinzi produsele sau serviciile altora în schimbul unui comision ? Sau click pe o reclama și primești 10 centi ca ai vizionat reclama ? Vai de capul tau! Tu ești departe de realitate, dacă nu ai sau nu poti sa oferi nimic, produse sau servicii de care oamenii sa aibă nevoie și sa plătească pt acele produse sau servicii, pai poți sa iti bagi în fund hârtia aia care atesta ca ești patron și ai firma dar tu nu au nimic real si concret de oferit ! NU AM INTENȚIONAT SA JIGNESC PE NIMENI PRIN COMENTARIUL MEU !
Petre • 04.01.2025, 02:12
Dar ca firma tu nu ai salariu? Nu platesti la fel ,nu ai nevoie de vechime ? Sa iti povestesc am o firma ce crezi cu un taxi ,eu lucrez eu platesc ,plec la munca cu o datorie de 2500 lei le luna ,impozit pe salariu minim ,dispecerat ,contabilitate ,ca doar am firma nu ? Apoi piese combustibil ,doua itp pe an ,ca doar am firma ,o agreere pe an la Rar ,verificare metrologica anuala ,pentru ca am firma ,schimbare auto la 10 ani noua ,am o idee ai vrea sa cumpere firma nu de alta dar cei de la ANAF ma cauta ,chiar nu știu de ce ,eu am făcut firma pe bani mei și ei zic ca trebuie sa plătesc altfel îmi confisca masina,dar eu am firma.
MarianaLuminita • 03.01.2025, 14:45
Vai steaua noastra. Sper sa nu vina nimanui ideea sa aplice ideea domnului autor. Ce nu spune domnul este ca angajatorii prefera sa foloseasca resursele interne tocmai pentru ca s-au saturat de firmulitele care <> si apoi dispar si nu ii mai gasesti ... Si sa spuna domnul autor motivele pt care angajatorii prefera opiniilor consultantilor mari ( PWC, Deloitte, etc) atunci cand au o problema..tocmai pentru expertiza, experienta si seriozitatea pe care ne prea le gasesti la micile firme . Fie autorul nu a stiut sa exprime ideea ( a tras tare primele 3 ore si apoi s-a dus la alt client) fie atat s-a putut pentru astazi...