Mergi direct la conținut »
Editorial de Ovidiu Hațegan | Cum se vede, din Ardeal, Alianța Vestului care a speriat Estul. Foc de paie, descentralizare sau fundătură secesionistă?
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Ovidiu Hațegan | Cum se vede, din Ardeal, Alianța Vestului care a speriat Estul. Foc de paie, descentralizare sau fundătură secesionistă?

Editorial de Ovidiu Hațegan | Cum se vede, din Ardeal, Alianța Vestului care a speriat Estul. Foc de paie, descentralizare sau fundătură secesionistă?

Ce a început Ardealul poate continua Moldova, dar România nu trebuie confundată cu Viorica și cu Liviu.

În loc să vină la București, să se cazeze la Athénée Palace și să îl sperie pe Dragnea în mod profesionist, patru primari din Transilvania s-au gândit să își facă o asociație și să sperie toată țara. Sătui de modul în care este ne-guvernată România de câțiva ani încoace, cu efecte evidente pentru orașele pe care le conduc, primarii din Cluj-Napoca, Arad, Timișoara și Oradea au lansat așa-numita Alianță a Vestului, o idee mai degrabă vagă, în ciuda obiectivelor generoase pe care și le-au stabilit, desprinse parcă dintr-un pliant electoral.

Aeroporturi, trenuri de mare viteză, autostrăzi și centuri ocolitoare sunt doar câteva frânturi din visul de dezvoltare promis de combinația celor patru „grei” ai Ardealului. Și de aici, doar două scenarii sunt posibile.

Primul este acela al „focului de paie”. Cei patru aprind un foc pe care îl întețesc cu câte o promisiune: mai pui o centură, mai adaugi o autostradă, iar spre final, mai pui și un aeroport peste jarul spitalului regional. Sunt lucruri care alimentează orice imaginație și vând bine orice idee.

Atrași de lumină și căldură, la foc vin și alți primari. Doar că focul se dovedește greu de întreținut și după alegeri: nu există cadru legal, organisme regionale de management al proiectelor, iar anumite nișe sunt deja ocupate de Agențiile de Dezvoltare Regională. Pe deasupra, este nevoie de hotărâri de guvern și de escaladarea unui întreg munte birocratic de care ei înșiși nu sunt străini. Așa că focul se stinge într-un jalnic „noi am vrut, dar n-am fost lăsați de la București”.

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele
Recomandări

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele

Al doilea scenariu este acela că Alianța Vestului se va extinde și un mare număr de primari de orașe importante vor adera la ea. Presiunea lor asupra guvernului va fi atunci mare și coerentă și unele proiecte regionale le vor fi cedate, cu sau fără voia guvernului de la București. Acest scenariu va avantaja toți polii de dezvoltare din țară, din orice regiune.

Indiferent în ce direcție o va lua Alianța Vestului, ea deja a produs primele efecte. A transmis mesajul că Transilvania s-a săturat să aștepte după guvernul de la București, care nu reușește să treacă de faza pomenilor pentru liniște socială, care îngroapă dezvoltarea sub dezbateri legate de legile justiției și care consumă energiile statului pentru a proteja un singur om, maximum doi.

De altfel, există semnale că și Moldova s-a săturat să nu aibă o autostradă care să aducă investiții de dincolo de Carpați.

Profesoara care a ajuns o sperietoare pentru mafia italiană. Ce scrie pe afișul Valentinei
Recomandări

Profesoara care a ajuns o sperietoare pentru mafia italiană. Ce scrie pe afișul Valentinei

Din acest punct de vedere, riscul ar fi ca România și Bucureștiul să fie confundate cu Viorica și Liviu și să se producă astfel o radicalizare a unui tip de discurs, încurajat foarte tare în Transilvania în ultimii ani: capitala este vinovată de înapoierea țării, iar regiunile „sudice ne trag înapoi”.

Ar fi păcat ca acțiunea celor patru primari ai marilor orașe din Transilvania și Banat să ducă în această fundătură.

Ovidiu Hațegan

Ovidiu Haţegan are 40 de ani, face presă de două decenii şi jumătate şi lucrează pentru ziarul online local alba24.ro

Fotografie principală: Inquam Photos / Virgil Simonescu


Citește și:

S-a lansat Alianța Vestului. Cum vor patru primari din România să atragă mai multe fonduri europene

Deși PSD o critică, mai multe orașe vor să intre în Alianța Vestului: „Este o inițiativă interesantă”

Close
Închide
  Close