Mergi direct la conținut »
Efectele neașteptate ale crizei economice din 2008: S-au născut cu peste 4 milioane de copii mai puțin
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Efectele neașteptate ale crizei economice din 2008: S-au născut cu peste 4 milioane de copii mai puțin

Efectele neașteptate ale crizei economice din 2008: S-au născut cu peste 4 milioane de copii mai puțin

Ziua de 14 septembrie 2008 rămâne în istorie ca momentul în care a început criza economică mondială, odată cu falimentarea companiei americane financiar bancară Lehman Brothers. Zece ani mai târziu, analiștii au concluzionat că dincolo de efectele financiare, criza a avut și unele repercusiuni sociale. Una dintre acestea a fost că americanii au făcut mai puțini copii.

În deceniul de după recesiune, femeile americane au născut cu 4,8 milioane mai puțini copii decât estimau demografii. „În fiecare an, când mă uit la date privind fertilitatea, mă aștept ca numărul nașterilor să crească, dar acest lucru nu se întâmplă”, spune profesorul Kenneth Johnson de la Universitatea din New Hampshire.

Profesorul Johnson spune că o parte a declinului fertilității este atribuit femeilor care au între 20 și 30 de ani. Iar situația în Statele Unite nu dă semne de îmbunătățire, ceea ce îi face pe specialiști să facă o paralelă cu Marea Depresie de la sfârșitul anilor 20. Și atunci, femeile care aveau între 20 și 30 de ani care au născut un număr foarte mic de copii în primii ani. „Atunci s-a înregistrat cel mia mare număr de femei fără copii din istoria Statelor Unite”, explică cadrul universitar.

Întrebarea care se pune este dacă femeile din secolul XXI vor renunța pur și simplu să nască, așa cum s-a întâmplat la Marea Criză, sau dacă pur și simplu femeile vor aștepta mai mult până vor procrea.

Nora Carroll a absolvit Universitatea din Nevada Las Vegas în 2008 și spune că a întârziat începerea unei familii din cauza crizei financiare. „Am petrecut ultimul deceniu concentrându-mă pe obținerea unei cariere stabile, economisind destui bani pentru a putea cumpăra o casă. Toate acestea presupun timp, mai ales că, având un loc de muncă mai slab plătit, durează puțin mai mult”, explică americanca.


Citește și: Cum s-au văzut cele mai mari exerciții militare din Rusia din ultimele patru decenii. Vladimir Putin: “Federaţia Rusă este un stat iubitor de pace” / FOTO&VIDEO


 

Close
Închide
  Close