În timp ce rețeaua Bitcoin este capabilă să realizeze doar 7 tranzacții pe secundă, moneda digitală realizată de românii de la Elrond permite, în acest moment, realizarea a 15.000 de tranzacții financiare pe secundă.
Planurile sunt de creștere a capacității rețelei la 100.000 de tranzacții pe secundă, a declarat pentru Libertatea Beniamin Mincu, cofondator și director executiv al companiei.
Valorea Elrond a depășit recent un miliard de dolari, aceasta fiind al doilea „unicorn” românesc, după UIPath – a cărui valoare stabilită în ultima rundă de finanțare este de 35 de miliarde de dolari.
În două săptămâni însă, valoarea criptomonedei sale a crescut accelerat, ridicându-se în acest moment la 3 miliarde de dolari, conform datelor CoinMarketCap.
Spre comparație, capitalizarea Bitcoin este de 874 miliarde de dolari la momentul actual. Bitcoin a crescut masiv în pandemie, iar recent a atins un nou record de 48.000 de dolari, după ce Tesla a anunțat că a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă.
Există însă avertizări din partea experților că „Bitcoin este mama tuturor bulelor”.
Ce este Elrond și ce este EGLD
Elrond este o rețea blockchain concepută să fie de 1.000 de ori mai eficientă decât implementările curente. Rețeaua e capabilă să proceseze 15.000 de tranzacții pe secundă cu o latență de 6 secunde și la un cost de 0,001 dolari pe tranzacție. Prin comparație, Bitcoin procesează 7 tranzacții pe secundă și Ethereum, 14, la costuri de câțiva dolari pe tranzacție.
Beniamin Mincu, fondator și director executiv al Elrond:
EGLD sau eGold este criptomoneda nativă a Elrond. A fost denumită așa pentru a transmite imediat avantajele adăugate de tehnologie conceptului de valoare. Practic, numele său înseamnă „aur digital”.
Acesta este plătit pentru a folosi funcționalitățile rețelei Elrond și e câștigat de operatorii serverelor pe care rulează această rețea. Doar 31,4 milioane de unități EGLD vor fi create vreodată, conform companiei. În acest moment, se află în circulație puțin peste 17 milioane.
Mergând mai departe, „aurul digital” este folosit ca mediu de stocare a valorii, ca monedă de schimb și ca garanție pentru împrumuturi sau alte instrumente financiare.
Tehnologia blockchain, viitorul finanțelor
Tehnologia blockchain consemnează fiecare operațiune și poate fi asemănată cu zalele unui lanț, fiecare server putând verifica autenticitatea tranzacțiilor sau a operațiunilor.
Numit și „DeFi” sau „decentralized finance” (finanțe descentralizate – n.r.), spațiul instrumentelor care folosesc tehnologia blockchain a depășit valoarea de 25 de miliarde de dolari, conform lui Mincu.
„Acesta este doar începutul. Avantajele unui sistem financiar global de mare viteză, și costuri scăzute care îl fac accesibil oricui, va crea o oportunitate de câteva mii de miliarde de dolari în următorii ani”, spune Beniamin Mincu.
Tranzacții și în weekend
Deoarece nu este nevoie de intervenție umană, tranzacțiile se desfășoară 24 de ore pe zi, timp de 7 zile pe săptămână, vreme de 365 de zile pe an, fără pauză.
Acesta este un avantaj important față de sistemele financiare clasice, unde transferurile pot dura o zi sau chiar mai multe zile lucrătoare.
Maiar, aplicația pentru bani și plăți care rivalizează cu Revolut
Mincu spune că românii pot folosi în acest moment criptomoneda lansată de Elrond prin intermediul portofelului digital Maiar.
Aceasta este o aplicație care permite plăți digitale. A fost lansată discret săptămâna trecută și avea după doar 12 ore peste 40.000 de utilizatori în toată lumea.
Oficialul companiei spune că ținta aplicației este de a îmbunătăți viața pentru un miliard de utilizatori.
Maiar este, în acest sens, ca Revolut sau Google Pay, iar tot ceea ce necesită este un telefon cu conexiune la internet.
Rețeaua Elrond a depășit 150.000 de utilizatori și 1,5 milioane de tranzacții în doar șase luni de la lansare. Cu Maiar, estimăm ca această creștere să accelereze de 100 de ori”.
Beniamin Mincu:
Recent, capitalizarea EGLD a depășit un miliard de dolari. Miercuri, valoarea totală a criptomonedelor emise de Elrond se situa la 3 miliarde de dolari, fiind a 26-a cea mai mare din lume, conform datelor CoinMarketCap.
Aprecierea valorii deschide mai multe opotunități pentru Elrond.
„Vom dezvolta în continuare tehnologia și vom adăuga capabilități rețelei, catalizând astfel un ecosistem de produse DeFi. Prin capabilitățile unice ale rețelei noastre, suntem convinși că produsele ce folosesc tehnologia Elrond vor avea și ele, la rândul lor, o creștere explozivă, atât că număr de produse cât și număr de utlizatori”, arată Mincu.
Acesta spune că, dacă viteza cu care se înregistrează utilizatorii pe aplicația Maiar se menține, aceasta ar putea termina anul cu 3-5 milioane de clienți. Spre comparație, Revolut are 12 milioane de utilizatori.
Asigurări că nu se va repeta situația Ripple
Întrebat dacă nu cumva îi este teamă ca Elrond și EGLD să pățească același lucru că și Ripple, acuzată în SUA că a pus în vânzare instrumente financiare pentru investitori fără aprobare, Mincu a negat.
„În toate stadiile proiectului am avut o grijă deosebită pentru a ne încadra în toate prevederile legale și am obținut evaluări legale în toate jurisdicțiile importante, inclusiv SUA, că moneda noastră nu este un «security» și deci nu avem cum să ne aflăm în această situație”, a punctat Mincu.
„Putem construi rachete”
Șeful companiei se laudă că are în echipa sa cercetători, ingineri și programatori cu doctorate în domeniu și experiență la companii precum Microsoft, Google, Intel și NTT Data.
„Avem o echipă cu care putem, la propriu, construi rachete. Am ales totuși să ne concentrăm energia spre a rezolva niște probleme foarte importante legate de tehnologia blockchain, prin care vom putea să îmbunătățim viața pentru zeci sau poate chiar sute de milioane de utilizatori”, a mai spus Beniamin Mincu.
Societatea este 100% românească și activează în Sibiu, însă reprezentanții săi spun că plănuiesc să se extindă în curând în Miami, Statele Unite.
Povestea Elrond
- Compania a fost înființată în anul 2017, de sibienii Beniamin și Lucian Mincu, alături de antreprenorul Lucian Todea.
- În 2019 compania primește o primă rundă de finanțare, în valoare de 1,9 milioane de dolari, între investitori fiind Binance Labs, Electric Capital, NGC Partners, Maven 11 și Woodstock.
- O a doua rundă de finanțare de 3,25 milioane de dolari a venit ca ofertă de criptomonede pe Binance, una dintre principalele platforme de tranzacționare de monede virtuale.
- În ianuarie 2021 a fost lansată aplicația financiară Maiar, care se dorește un înlocuitor pentru Revolut sau PayPal.